АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лімфатична система.

Пропальповуються підщелепні, передньо- і задньошийні,аксилярні і пахові лімфовузли. Вони при огляді не помітні, мають гладку поверхню,шкіра над ними не змінена. Нориць, абсцедувань, некрозів, рубців не виявлено.Пальпуються ці лімфовузли поодинокими: близько 0.3 см в діаметрі, еластичної консистенції, рухомі,пальпуються ізольовано,овальної форми. не злучені з шкірою чи ПЖК, не болючі при пальпації. Мигдалики не збільшені, рожевого кольору, з гладкою поверхнею.

М‘язова система.

Ступінь розвитку м'язів хороший. Тонус їх збережений. М‘язи симетрично розвинені. Рухи збережені в повному об'ємі. Розладів функції м'язів не спостерігається. Сила м'язів достатня. Пошкоджень та болючості м'язів при пальпації не виявлено.

Кістково-суглобова система.

Обвід голови 55 см, що відповідає віковій нормі. Нормоцефалічна форма голови. Горби відсутні. Кістки черепа тверді, шви сформовані. У дитини є 28 зубів.

8^ 7 6 5 4 3 2 1 1 2 3 4 5 6 7 8^
8^ 7 6 5 4 3 2 1 1 2 3 4* 5 6 7 8^

^ - відсутній

* - карієс

Грудна клітка циліндричної форми. Деформації її не спостерігається. Епігастральний кут близько 90 град. - нормостенічна тілобудова. Передньо-задній розмір менше поперечного. Хребет нормальний, форма спини теж. Деформації спини та аплазії кісток тазу немає. Кінцівки пропорційні. Плоскостопості,аномалій розвитку, потовщень не відмічено. Кістки при пальпації не болючі. Суглоби звичайної форми, при пальпації не болючі, активні і пасивні рухи збережені в повному об‘ємі, шкіра і навколишні тканини над суглобами не змінені.

Дихальна система.

Ціаноз носогубного трикутника.нігтьових лож не виявлено. Кивальних рухів голові в такт диханню не відмічено. Носове дихання вільне. Виділень з носа немає. Пінистих виділень в куточках рота не спостерігається. Голос дзвінкий.Кашлю та ядухи немає. При статичному огляді форма грудної клітки циліндрична, обидві половини симетричні. Міжреберні проміжки помірно виражені, Нормостенічнмй тип тілобудови..Втяжіння в місці кріплення діафрагми, западання грудини немає.

При динамічному огляді дихальні рухи на симетричних ділянках грудної клітки рівномірні.Допоміжні м'язи не беруть участі в акті дихання.Черевний тип дихання.Задишки не спостерігається. ЧД 24 за хв. Ритм і характер дихання в нормі. Стридор не відмічений.

Пальпація.

Болючості при надавлюванні в ділянці гайморових та лобних пазух немає.Деформацій міжреберних проміжків не спостерігається. Голосове тремтіння симетричне. Півобвід грудної клітки 22.5 см. Шум тертя плеври не вислуховується.

Під час поріняльної перкусії грудної клітки визначається ясний легеневий звук, однаковий в симетричних ділянках.

Топографічна перкусія легень

  Права Ліва
Середньо-ключична лінія VI ребро Утворює виємку для серця і відходить від грудини на рівні IV ребра
Середньо-аксилярна лінія VII ребро IX ребро
Лопаткова лінія Х ребро Х ребро
Прихребцева лінія Остистий відросток ХІ грудного хребця Остистий відросток ХІ грудного хребця

Рухомість нижнього краю правої легені по середньо - ключичній на вдосі - 2см, на видосі - 2 см, по передній пахвинній на вдосі - 3 см, на видосі - 3 см, по лопатковій на вдосі - 2 см, на видосі - 2 см.

Рухомість нижнього краю лівої легені по передній пахвинній - на вдосі і видосі - 3 см, по лопатковій на вдосі і видосі - 2 см.

Верхівки виступають над ключицями спереду на 2 см, ззаду розміщуються на рівні остистого відростка VII остистого хребця. Ширина полів Креніга становить 4 см з обох сторін.

При аускультації вислуховується везикулярне дихання. Хрипів, шуму тертя плеври, крепітації. не вислухано..Бронхофонія не змінена.

Серцево-судинна система. При огляді ділянки серця патологічних змін не виявлено. Пульсація сонних артерій звичайна. При пальпації ділянки серця тремтіння не виявлено, верхівковий поштовх локалізується в V міжребер'ї на 1,5 см досередини від лівої середньоключичної лінії, позитивний, резистентний, локалізований, площею 1х1 см. Пульс на променевих артеріях синхронний, ритмічний, 92 ударів в хвилину, задовільного наповнення і напруження.

Межі відносної серцевої тупості: справа- в 4 міжребер'ї по правій пригрудинній лінії, зверху- в 3 міжребер'ї по лівій пригрудинній лінії, зліва- в 5 міжребер'ї на 1,5см досередини від лівої середньоключичної лінії. Межі абсолютної серцевої тупості: справа- в 4 міжребер'ї по серединній лінії, зверху- 3 ребро по пригрудинній лінії, зліва- в 5 міжребер'ї на 2 см досередини від лівої середньоключичної лінії. Поперечник відносної тупості серця 10 см, абсолютної - 5 см. Ширина судинного пучка 11 см.

При аускультації тони серця чисті,шумів, розщеплення,подвоєння тонів немає. ЧСС 92 за хв. Ритм синусовий. Перший тон краще вислуховується на верхівці, другий-над аортою і легеневим стовбуром. Позасерцевих шумів не відмічено.

Травна система. При огляді ротової порожнини слизова оболонка зіву блідо-жовтого кольору. Язик вологий, помірно обкладений сірим нальотом, без тріщин. Живіт округлої форми, бере участь в акті дихання рівномірно. При поверхневій пальпації живіт неболючий, напруження м'язів передньої черевної стінки (м'язевого захисту), розходження прямих м'язів живота або будь-яких патологічних утворів не виявлено. Відмічається незначна болючість в епігастрії та помірна болючість в правому підребер'ї. При глибокій методичній ковзній пальпації органів черевної порожнини за Образцовим - Стражеско:

сигмовидна кишка пальпується в лівій клубовій ділянці, має вигляд м'якого, еластичного, рухомого тяжа, не болить, не урчить;

сліпа кишка пальпується в правій клубовій ділянці, має вигляд м'якого, еластичного, нерухомого, овальної форми утвору, не болить, не урчить;

поперечно-ободова кишка пальпується в верхньому поверсі живота у вигляді м'якого, еластичного, рухомого, злегка провисаючого циліндра, не болить, не урчить;

висхідна ободова кишка пальпується в правій боковій ділянці живота, має вигляд м'якого, еластичного, нерухомого циліндра, не болить, не урчить;

нисхідна ободова кишка пальпується в лівій боковій ділянці живота, має вигляд м'якого, еластичного, рухомого циліндра, не болить, урчить;

нижній край печінки виступає з-під краю реберної дуги на 3,5 сантиметри, помірно болючий, гострий, поверхня печінки гладка. Перкуторні межі печінки по Курлову 12х11х10 см.

Симптоми Щоткіна-Блюмберга, Ортнера, Мерфі, Мюсі-Георгієвського негативні. Підшлункова залоза та селезінка не пальпуються. При перкусії живота у горизонтальному положенні хворого даних за наявність у черевній порожнині вільної рідини немає.Випорожнення напівсформовані, кал ахолічний, без патологічних домішок, 3 рази на добу.

Сечовидільна система. Під час загального огляду хворого набряків, пастозності, випинань або ж деформацій нижньої частини живота чи поперекової ділянки не виявлено. Нирки не пальпуються. Симптом Пастернацького негативний. Сечопуск вільний, неболючий, 7 разів на добу, сеча цегляного кольору.

Ендокринна система. Щитовидна залоза не пальпується.

Нервова система. Розвиток вищої нервової діяльності відстає від норм даному віку. Дитина в‘яло контактує з іншими дітьми, лікарем. Інтелект знижений. Запас слів незначний. Орієнтація в часі і просторі збережена. Поведінка адекватна. Характер спокійний. Свідомість ясна. Емоційна настроєність хворого позитивна. Сон і апетит збережені. Вираз обличчя звичайний.Стигми дизембріогенезу відсутні. Очні щілини звичайної ширини, реакція зіниць на світло пряма і співдружня. Під час обстеження хворий лежав. Координація збережена. Болючості при натисканні на периферичні нерви не виявлено. Симптоми напруги, (больові): Ласега, Сікара, Мацкевича, Нері,посадки негативні. Усі види чутливості збережені. Глотковий, рогівковий, кон'юнктивальний, шкірно-черевні, сухожилкові та надкістничні рефлекси збережені. Ригідність потиличних м'язів відсутня.Симптом Керніга, Брудзінського негативні. Дермографізм виникає на 17 с червоного кольору,ширина смуги 0.5 см, не виступає над поверхнею шкіри, не супроводжується негативними відчуттями,зникає на 3 хв. Піломоторний рефлекс, рефлекс Даньїні-Ашера, ортостатичний, кліностатичний, солярний негативні.

Розладів чутливості та зі сторони рухової сфери не виявлено. Парези, паралічі, гіпотонії, гіперкінезії відсутні. Рефлекси жваві, Д=S. Зір, слух, нюх в нормі.

 

Попередній діагноз

Отже, враховуючи

· Скарги на нудоту, тупі болі в ділянці правого підребер'я, відчуття тяжкості та дискомфорту в надчеревній ділянці; незначне пожовтіння шкіри обличчя, шиї і склер; зміну кольору сечі (сеча набула цегляного кольору), випорожнення світлого кольору; зниження апетиту; загальну слабкість; швидку втомлюваність.

· Дані анамнезу захворювання: вважає себе хворим протягом 5 днів. Захворювання розпочалося поступово зі швидкої втомлюваності, появи загальної слабості, зниження апетиту. Незабаром з'явилися помірні розпираючі болі в ділянці правого підребер'я, відчуття тяжкості та дискомфорту в надчеревній ділянці. Два дні тому болі в правому підребер'ї посилилися, світлого кольору,сеча набула цегляного кольору, наростала загальна слабість; батьки хворого відмітили у нього пожовтіння склер і шкіри обличчя, вирішили звернутися за медичною допомогою: здали сечу на жовчні пігменти – позитивна реакція.

· Дані епідеміологічного анамнезу: Мати дитини з 2.03.2001 по 13.03.2001 р. (за 2 тижні до розвитку теперішнього захворювання у дитини) хворіла на вірусний гепатит. Операції, парентеральні втручання, гемотрансфузії протягом останніх 6 міс. заперечує.

· Дані об'єктивного обстеження: Загальний стан хворого середньої тяжкості. Слизові оболонки зіву, під‘язикова ділянка та кон'юнктиви виражено жовяничного кольору, помірно вологі, чисті. Язик вологий, помірно обкладений сірим нальотом, без тріщин. Під час поверхневої пальпації передньої черевної стінки відмічається незначна болючість в епігастрії та помірна болючість в правому підребер'ї. Нижній край печінки виступає з-під краю реберної дуги на 3,5 сантиметри, помірно болючий. Перкуторні межі печінки по Курлову 12х11х10 см

можна поставити попередній діагноз:


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 281 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)