АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Режим і особиста гігієна вагітної жінки

27.02.2011 - 20:33 - анонім

Режим для жінки під час вагітності загалом зберігається таким же, яким він був до вагітності. Проте вагітна жінка звільняється від нічних чергувань і таких робіт, які можуть завдати шкоди її здоров'ю і здоров'ю майбутньої дитини. Вагітна має бути захищена від тих шкідливих впливів на її організм, про які йшлося в попередньому розділі цієї глави.

Упродовж усього терміну вагітності в режим дня рекомендують включати прогулянки на свіжому повітрі із зупинками для відпочинку. У літню пору року загальну тривалість прогулянок бажано подовжити до 3-4 ч в день з таким розрахунком, щоб прогулянка впродовж дня повторювалася 2-3 рази. У зимову пору року прогулянка триває не менше 1,5 ч.

У першій половині вагітності жінці рекомендують під час прогулянок більше рухатися, проте в другій половині вагітності перебування її на свіжому повітрі поєднується з обмеженням рухової активності.

Сприятливий вплив на стан нервової і м'язової систем, функцію внутрішніх органів вагітної жінки роблять регулярні заняття фізкультурою. Для різних періодів вагітності розроблені спеціальні комплекси лікувальних вправ, опис яких є у будь-якій жіночій консультації.

Вправи, що виконуються по певному плану і систематично, зміцнюють м'язи черевного пресу і тазового дна, розвивають мускулатуру тіла. Зміцнення м'язів спини під впливом фізкультури дозволяє жінці легше пересуватися і стояти, зберігаючи в оптимальному положенні центр тяжіння (особливо в другій половині вагітності). Заняття фізкультурою попереджають опущення живота і внутрішніх органів, покращують потуги під час пологів і увесь родовий акт, сприятливо впливають на течію післяпологового періоду. Спортивні тренування і участь в спортивних змаганнях вагітним абсолютно протипоказані.

Методика занять фізкультурою в різні терміни вагітності змінюється з урахуванням фізичних можливостей жінки. Так, до 16 нед вагітності допустимі вправи в положенні стоячи, сидячи і лежачи в повільному темпі для усіх груп м'язів. Проводяться також спеціальні дихальні вправи, що дозволяють вагітній навчитися краще управляти своїм диханням. Тривалість занять — до 15 мін, а для тих, хто займався раніше гімнастикою, — до 25 хв.

При вагітності 16-24 нед застосовуються вправи для зміцнення м'язів передньої черевної стінки, спини, для тазостегнових суглобів, дихальні вправи. Їх виконують в повільному і середньому темпі в положенні лежачи, сидячи і стоячи рачки.

У терміни вагітності від 24 до 26 нед роблять такі ж вправи, але з урахуванням збільшених розмірів живота.

При вагітності 32-36 нед жінка половину вправ виконує в положенні сидячи і лежачи. При цьому обмежуються вправи для тулуба і нижніх кінцівок за рахунок підвищення кількості вправ для плечового поясу і рук.

На завершальному етапі вагітності (від 36 нед і до пологів) 90 % усіх вправ (вони аналогічні попереднім) виконуються в положенні лежачи. При цьому особлива увага приділяється дихальним вправам: жінка закріплює і удосконалює уміння дихати глибоко і рівно.

У особистій гігієні особливо важливе значення відводиться триманню в чистоті шкіри, молочних залоз і статевих органів. Полезны-ежедневные обтирання тіла зволоженим рушником або губкою з подальшим розтиранням шкіри.

Двічі в тиждень рекомендують приймати теплий гігієнічний душ і в ці дні робити зміну натільної і постільної білизни. Менш бажані гігієнічні ванни, а після 32 нед вагітності вони взагалі недопустимі. Це стосується також річкових і морських купань.

Чистота шкіри сприяє виведенню з організму вагітної через потові залози шкідливих продуктів обміну речовин, хорошому самопочуттю жінки. Корисні вагітним повітряні і сонячні ванни, а в осінньо-зимовий час — ультрафіолетові опромінення.

Вагітна повинна піклуватися про чистоту зовнішніх статевих органів: двічі в день їх слід обмивати теплою водою з милом. Спринцювання під час вагітності допустимо застосовувати тільки відповідно до призначення лікаря і дуже обережно.

Особиста гігієна вагітної жінки, що правильно дотримується, має безпосереднє відношення до профілактики маститу' (грудниця). Обов'язкове щоденне обмивання молочних залоз теплою водою з милом з подальшим обтиранням їх чистим рушником. Якщо шкіра суха, після обмивання грудей соски бажано змастити стерильною вазеліновою або рослинною олією, а потім накласти на кожен сосок шматочок стерильної марлі. При жирній або нормальній шкірі в цьому немає необхідності.

У останні 2 мес вагітності від мимовільного виділення молозива на сосках іноді утворюються кірочки. Зривати їх не треба, краще до сосок прикласти шматочки марлі, змочені стерильною вазеліновою олією, тоді кірочки розм'якшуються і самі відпадають.

У другій половині вагітності жінці корисні повітряні ванни для молочних залоз. Роблять їх так: щодня уранці і увечері жінка, роздягнена до поясу, знаходиться в теплій, але добре провітреній кімнаті впродовж 15-20 хв. Ця процедура сприяє зміцненню сосків.

У деяких жінок соски плоскі або навіть втягнуті, що утрудняє вигодовування дитини, сприяє появі на них тріщин під час смоктання. В результаті можливе інфікування і розвиток маститу. Плоскі і втягнуті соски можна підготувати до грудного годування, прибігаючи щодня до допомоги наступної процедури. Жінка ретельно миє руки з милом, а соски молочних залоз обмиває теплою кип'яченою водою, просушує і припудрює тальком. Потім двома пальцями захоплює біля основи сосок, покритий тканиною, обережно відтягує його і одночасно масажує іншою рукою довколишні ділянки шкіри (рухи масажуючої кисті при цьому спрямовані у бік відтягування соска). Тривалість такої процедури — 2-3 хв.

Під час вагітності жінка ретельно стежить за станом порожнини рота, при необхідності лікує зуби і захворювання носоглотки.

Одяг вагітної— має бути зручною, вільного крою, гігієнічною, щоб в ній жінка не охолоджувалася і не перегрівалася. Бюстгальтер підбирають з таким розрахунком, щоб він відповідав розмірам молочних залоз, не здавлював їх, не натягував шкіру. Неприпустимо, щоб в одязі вагітному були грубі складки, жорсткі гумки, що стягують пояси.

Вагітним і годуючим грудьми краще носити сукні, що застібаються від верху до низу. Сукню не рекомендується знімати через голову, оскільки нижні частини одягу і білизна завжди забруднюються сильніше за верхніх, тому можливе інфікування грудних залоз.

Починаючи з 24-25-го тижня вагітності жінці рекомендують носити бандаж, що облягає фігуру. Слід підбирати такий бандаж, щоб за допомогою зав'язок легко можна було б змінювати його розміри відповідно до об'єму живота (у положенні лежачи), що збільшується.

Бандаж повинен підтримувати живіт, проте не здавлювати його.

Вагітна повинна носити взуття тільки на низькому широкому каблуці, особливо в другій половині вагітності.

Усі дорослі члени сім'ї зобов'язані допомагати вагітній жінці підтримувати в квартирі ідеальний порядок і чистоту, піклуватися про регулярне провітрювання приміщення.

Реферат

на тему:

Гігієна вагітної жінки”

ПЛАН


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 298 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)