АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Режим і дієта матері-годувальниці

Для достатньо повноцінної лактації важливе правильне харчування вже в період вагітності, що дозволяє забезпечити найбільш оптимальний процес формування і росту плода, а також підготувати організм жінки до майбутньої лактації.

Добовий раціон вагітної і годуючої грудьми жінки повинен містити 100-130 г білка, близько 100 г жиру, 400-500 г вуглеводів, необхідну кількість мінеральних солей, особливо кальцію, фосфору, а також вітамінов.Потребленіе рідини жінкою, яка годує складе до 2 л на добу, достатній діурез свідчать про адекватне зміст рідини в дієті.

Неправильним є думка про лактогенное дії таких продуктів, як молоко, пиво, вівсяна каша і чай.

Повноцінне харчування матері-годувальниці може бути забезпечено при щоденному вживанні в їжу 180-200 г м'яса, 50 г масла, 1 яйця, 800 г овочів і фруктів, не більше 500 г хліба. Особливо важливо включати в раціон фрукти, овочі, свіжу зелень, ягоди, овочеві та фруктові соки і дотримуватися режиму харчування протягом дня.

Надмірне споживання матір'ю, яка годує молока або молочних продуктів (більше 0,5 літра на добу) може викликати сенсибілізацію організму дитини до білка коров'ячого молока!

Раціональне повноцінне харчування необхідно поєднувати з правильним режимом, що багато в чому попереджає гипогалактию. Годувальниця має знаходитися в спокійній обстановці, досить відпочивати, виконувати помірну фізичну роботу, гуляти на свіжому повітрі й спати не менше 8-9 год на добу. Цілком неприпустимікуріння і вживання спиртних напоїв. Деякі препарати, наприклад миш'як, барбітурати, броміди, йодиди, мідь, ртуть, саліцилати, опіум, атропін, ряд антимікробних засобів (сульфаніламіди, левоміцетин, метронідазол), антитиреоидние препарати, протипухлинні засоби, гідразиди ізонікотинової кислоти, можуть передаватися змолоком і впливати на організм дитини. Тому що годує матір по можливості не повинна приймати ліків.

Однак гипогалактия нерідко розвивається у жінок, що знаходяться в нормальних умовах жізні.Разлічают гипогалактию первинну і вторинну. Первинна гипогалактия зазвичай виникає на тлі загальної інфантильності матері і погано піддається леченію.В таких випадках необхідно своєчасно призначити дитині догодовування.

Жінки, особливо первородящі, нерідко розбудовуються від припущення, що у них мало молозива або молока, з-за підвищеної чутливості сосків або відчуттяпереповненості грудних залоз на 4-5-й день після пологів.

Чутливість сосків є однією з проблем в перший період годування груддю. Основною причиною хворобливості і тріщин сосків є неправильне ссання, обумовлене неправильним положенням дитини біля грудей. При годуванні необхідно змінювати положення дитини, щоб змінити силу тиску ссання на різні ділянки соска.

Іншою причиною є недостатнє ссання, у результаті якого голодна дитина смокче більш завзято і, можливо, неправильно. У цьому випадку не потрібно обмежувати тривалість годування. Краще годувати дитини частіше, запобігаючи тим самим як надмірно інтенсивне ссання, так і застій молока в грудях.

Щоб уникнути появу тріщин і хворобливості сосків, що годує матір повинна правильно доглядати за молочною залозою:

1. уникати зайвого миття залоз, особливо з милом, тому що при цьому віддаляється природне мастило, що захищає шкіру сосків.

2. Не користуватися кремами і аерозолями, розчином борної кислоти, так як вони можуть викликати розвиток алергічного дерматиту.

3. після годування залишати кілька крапель молока на соску, щоб вони висохли на повітрі.

4. тримати соски на відкритому повітрі стільки, скільки можна, принаймні вночі.

5. соски завжди повинні бути сухими.

Якщо дитина смокче правильно і в правильному положенні, а соски залишаються чутливими, слід шукати інші пояснення.

Можливо, що у дитини молочниця, тоді у матері можуть інфікуватися соски, з'явиться їх болючість. У цьому випадку необхідно лікувати матір і дитину. Може матимісце психосоматична хворобливість сосків, особливо у первісток жінок, якщо мати відчуває почуття неспокою і невпевненості в здатності годувати дитину грудьми.

Мати може відчувати себе ніяково, коли їй доводиться годувати дитину у відкритій палаті або в присутності інших осіб. Тривожний настрій жінки може бути пов'язано і з тим, що вона турбується про те, що відбувається в її відсутності вдома, про те, що станеться, коли вона повернеться додому. Уважний лікар повинен своєчасно виявляти ці переживання (особливо якщо це перші пологи жінка) і тактовними поясненнями допомогти уникнути їх або звести до мінімуму.

Для боротьби з вторинною гипогалактией крім нормалізації режиму та харчування застосовуються опромінення молочних залоз ртутно кварцовою лампою, УВЧ, стимуляція ультразвуком, необхідні вітаміни А, Е, нікотинова і глутамінова кислота, апілак, гідролізат сухих пивних дріжджів.

Протипоказаннями для годування дитини материнським молоком можуть бути причини, пов'язані зі здоров'ям дітей і матерів.

Абсолютними протипоказаннями до грудного вигодовування є:

- Септичні стани

- Активна форма туберкульозу

- Тиф і малярія

- Злоякісні новоутворення, лейкемія

- Захворювання нирок, що супроводжуються нирковою недостатністю з азотемією

- Вроджені порушення метаболізму у дитини (галактоземія, фенілкетонурія, хвороба "кленового сиропу")

- Післяпологові психози, важкі форми неврозів

- Прийом матір'ю в період лактації лікарських препаратів, що мають токсичну дію на новонародженого.

Відносними протипоказаннями до грудного вигодовування є:

- Захворювання серця з недостатністю кровообігу

- Виражені форми гіпертиреозу

- Хронічна недостатність харчування

- Гнійний мастит.

Мамина робота дуже вимоглива – це не просто бути на виклик 24 години на добу 7 днів у тиждень цілий рік. Це 168 годин на тиждень! (Для порівняння, лікарі працюють більше 60 годин на тиждень, і це вважається дуже напруженим графіком роботи). При такій зайнятості, дуже й дуже (і ще раз дуже!) важливо знаходити час для себе, для догляду за душею й тілом. Отже, ви поїли, попили й поспали. Давайте відправимося на розвідку що ще можна робити годуючій мамі.

Креми і маски для лиця і тіла

Ніяких даних про шкоду кремів і масок для лиця і тіла не існує. Годуюча мама може спокійно користуватися будь-якими косметичними засобами, які продають без рецепта. Те ж саме стосується і до сонцезахисних засобів. Уникайте намазування косметичних засобів в район ареоли і соска, щоб не нагодувати цим дитину.

Фарбування і хімічна завивка волосся

На сьогоднішній день не існує ніяких даних про шкоду фарбування й хімічної завивки волосся під час годівлі.

Заняття спортом

Всім відомо, що регулярні заняття фізкультурою корисні. Можна годуючій мамі займатися спортом? Можна! І потрібно. Дослідження показують, що регулярне фізичне навантаження допомагає зберігати гарний настрій і самопочуття. Ніяких протипоказань для занять спортом під час годівлі не існує.


Плавання

Годуючим мамам можна плавати в басейні і у відкритих водоймах. Багато мамів із задоволенням ходять на спеціальні заняття плаванням з дітьми. Плавання не приводить до маститів (те, що в народі часто називають "застудити груди").

Лазня, сауна, джакузі

Годуючій матері можуть ходити в лазню, сауну і сидіти в джакузі. Ніяких протипоказань для годуючих не існує.

Солярій

Ніяких даних про шкоду солярію під час годівлі не існує. Однак, будьте обережні! Походи в солярії пов’язані із істотним підвищенням ризику смертельного раку шкіри, особливо у молодих жінок.

Масаж


Протипоказань до масажу під час лактації й годівлі не існує. Попередьте масажиста про те, що ви годуєте. Уникайте інтенсивного масажу грудей під час годівлі.

.

 


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 575 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)