АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

У залежності від засобів обеззараження інфекційних джерел розрізняють механічні, фізичні та хімічні методи дезинфекції.

При механічних методах збудники інфекцій не знищуються, а видаляються з предмета, що дезінфікується. Ці методи включають прийоми обмивання, протирання, миття предметів, витріпування та вибивання, провітрювання тощо. Робиться вологе прибирання приміщень, використовуються серветки з порохозв'язуючими властивостями.

До фізичних методів належать кип'ятіння, використання пари, сухого гарячого повітря, іонізуючого опромінювання тощо.

При хімічних методах застосовуються хімічні препарати з бактерицидними властивостями. Серед них найпростішими є хлорне вапно, кальцинована сода, хлорамін Б тощо. Нині в готелях активно використовуються засоби для миття та чищення, які містять дезинфікуючі елементи.

Дезинсекція та дератизація мають профілактичнийта винищувальний види. Профілактика появи шкідливих комах та гризунів передбачає недопущення утворення місць їх виплоду, щілин і пустот. Сміттєзбірники на території готелю слід регулярно очищувати - щоденно або раз на два дні, грунт навколо них обробляти (хлорним вапном (10-20% розчин, або карболовою кислотою) щонайменше 3-4 рази на місяць, періодично дезинфікувати баки. Сміттєпроводи в готельній будівлі теж щоденно очищують: клапани сміттєпроводу - миють раз на тиждень, стовбур - щоквартально піддається механічному очищенню. Під час прибирання приміщень не можна залишати від­критими брудний посуд, залишки їжі, слід своєчасно видаляти ­залишки і мити посуд. У готелях не можна утримувати собак і кішок.

Для проведення винищувальних дезинсекції та дератизації механічні методи - різного роду пастки, капкани, липучі стрічки, мухобійки та мишоловки – нині не застосовують, хоча в південних регіонах можливе застосування, наприклад, москітних сіток. Фізичні методи дезинсекції засновані на застосуванні високої температури, сухого гарячого повітря (кип'ятіння, прасування, обробка білизни в автоклавах тощо). При дератизації фізичні методи не застосовують, натомість існують біологічні - за допомогою домашніх тварин, наприклад, кішок, що для готелів є неприйнятним. Оптимальними методами боротьби з комахами та гризунами є хімічні, при яких для дезинсекції використовують спеціальні речовини - інсектициди, а в ході дератизації застосовують отрути - ратициди (фосфід цинку, зоокумарин, криси.

При роботі з отрутохімікатами та під час їх зберігання необхідно дотримуватися відповідних санітарних вимог та техніки безпеки. До проведення дезинфекційних робіт (зокрема - винищувальних дезинсекції та дератизації, які вимагають підвищеної уваги до техніки безпеки} залучаються дезинфекційні відділи санепідстанцій, з якими готелі укладають відповідні договори на профілактичну дезобробку готельних приміщень та обладнання та договори по спецпоказаннях.

 


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 1041 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)