АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Значення дотримання правил особистої гігієни. Гігієна шкіри, зубів, ротової порожнини, волосся. Медичні огляди. Боротьба зі шкідливими звичками.

Для персоналу готельних підприємств, незалежно від посади, яку займає кожний конкретний працівник, дотримання правил особистої гігієни є професійним обов’язком.Виконання правил особистої гігієни дозволяє людині зберегти здоров'я, здатність жити повноцінним життям, бути корисним і приємним членом суспільства. Працівники голю, який нехтує правилами особистої гігієни, піддає себе небезпеці захворіти самому, стати джерелом захворювання для оточуючих та сприяє створенню негативного іміджу готелю, оскільки гість не може бути упевненим, що неохайний персонал забезпечить йому гігієнічний комфорт проживання.

 

 

До складових особистої гігієни персоналу готелі входять:

- гігієна харчування;

- правильний режим праці, відпочинку і сну;

- фізкультура та загартування;

- догляд за шкірою, волоссям, нігтями і т. ін.;

- гігієна одягу;

- боротьба зі шкідливими звичками.

Гігієна харчування враховує його енергетичну цінність (калорійність), склад харчового раціону, режим та умови харчування.

При спаленні їжі в організмі людини він отримує певну кількість калорій (саlог - тепло, жар), необхідну для підтримання життєвих процесів. Існують певні норми величини фізіологічних потреб людей у харчових речовинах та енергії у залежності від віку та професії, способу життя. Якщо організм отримує калорій менше необхідного, виникають слабкість, зниження працездатності, життєвих функцій, якщо він отримує більше, ніж здатен спалити, можливе ожиріння і як наслідок - ослаблення серцевого м’язу, склероз, діабет. Середня тривалість життя надмірно повних людей на 5-12 років менша, ніж у людей з нормальною вагою.

Режим харчування повинен мати регулярний характер з інтервалами між прийняттям їжі не більше 4-6 годин. І |Краще їсти невеликими порціями, але частіше, переважно упершій половині дня, оскільки їжа, спожита у другій його половині швидше переходить у жир. Приблизний розподіл добового раціону мусить відповідати таким нормам: сніданок - 20-35%, другий сніданок - 10-25%, обід -.40 %, вечеря - 15-20%.

Слід уважно ставитися до складу та якості їжі, що допомагає уникати харчових отруєнь - як мікробних (стафілококи, ботулінус, гельмінти), так і немікробних (отруйні гриби і рослини, хімічні речовини тощо).

Велике значення для підтримання здоров’я людини має режим праці,відпочинку і сну. Режим дня передбачає певну зміну різних видів діяльності людини протягом доби: розумової та фізичної активності, роботи й відпочинку здорового сну (достатньої тривалості та у комфортних умовах), чергування навантажень. Дотримання психогігієни допоможе зберегти емоційну рівновагу, уникнути стресів. Спосіб життя людини дуже впливає на її зовнішність.

Механізація та технізація виробництва і побуту сприяли появі гіподинамії, яку навіть назвали хворобою століття. Малорухомий спосіб життя спричиняє появу застійних явищ в організмі людини, погіршує обмінні процеси, призводить до негативних змін в опорно-руховому апараті, м'язовій системі, мозку тощо, знижує імунітет людини. Цього допоможуть уникнути заняття фізкультурою та спортом починаючи з регулярної ранкової зарядки, фізкультурних пауз протягом дня, активного відпочинку у вихідні.

Підвищити опірність організму людини хворобам допомагає також загартування ~ система заходів, що підвищують стійкість організму до різких змін метеорологічних умов. Головними принципами загартування є його поступовість, систематичність та комплексність використання його чинників - сонця, повітря, води. Гарним засобом загартування організму є відвідання сауни, турецької або російської лазні, басейну.

Догляд за шкірою тіла й обличчя, волоссям, нігтями, ротовою порожниною також є важливою складовою особистої гігієни. В готельній та ресторанній галузі відводиться значне місце зовнішності персоналу, природній красі обличчя у сполученні з привітністю, посмішці відводиться значне місце, адже зовнішній вигляд персоналу складає у гостя перше враження про готель. Тому всі працівники повинні піклуватися про свій зовнішній вигляд. Вони повинні виглядати ошатними, доглянутими та чистими.

Якщо у жінки волосся довге, то воно не повинно падати на обличчя, його необхідно закріплювати.

Обличчя чоловіків повинні бути чисто поголені, вуса та борода – доглянуті та підстрижені (носіння бороди допустиме тільки для персоналу, який не контактує з гостями).

Взуття повинно бути зручним, у гарному стані та начищеним до блиску. Каблук жіночого взуття не повинен бути вищим за 5 см.

Обов'язкова умова – користування дезодорантами та антиперсперантами, при роботі, яка пов'язана з фізичними навантаженнями обов'язкове прийняття душу.

Подих співробітників повинен бути завжди свіжим, але не викликати роздратування.

Користування косметичними засобами на роботі обмежується. Макіяж жінок повинен бути неяскравим, нігті чистими, короткими, з манікюром.

Шкіру людини називають дзеркалом її здоров'я. Це захисний покрив організму, на якому осідає пил, бруд, сальні та потовиділення, накопичуються мікроорганізми. Її слід активно і м'яко очищувати. Сучасна гігієнічна галузь пропонує широкий асортимент засобів з догляду за шкірою, які слід обирати, зважаючи на її тип і чутливість. Гігієнічні процедури, що допомагають підтримувати гарний стан шкіри - миття тіла, обличчя, рук і ніг, пом'якшування, зволоження
та оздоровлення шкіри за допомогою кремів, масок, гелів та лосьйонів, гігієнічний манікюр; боротьба з пітливістю шкіри; уникнення її пошкоджень та своєчасне їх лікування; часта зміна білизни і панчіх і, нарешті, захист шкіри як за допомогою гігієнічних засобів, так і предметів спецодягу - дозволяють зберігати її здоровою на довгий час. Ніколи не слід користуватися чужими засобами особистої ­ гігієни (щітками, гребінцями, губками тощо). Засоби з догляду за волоссям слід добирати також враховуючи його тип. Красиве волосся - чисте, без лупи, гарно зачесане.

Догляд за ротовою порожниною передбачає регулярне чищення зубів.. Оскільки ротова порожнина і зуби легко піддаються ураженню і можуть стати «воротами інфекції» слід регулярно - не рідше разу на рік відвідувати стоматолога.

Переважна більшість працівників готелю – жінки, для яких дуже важливим є дотримання гігієни жінки. У готелі мусять бути відповідні приміщення та засоби для здійснення персоналом заходів особистої гігієни.

Одяг для працівників готелю може бути брендовою деталлю {формений одяг працівників служби прийому) і виконувати роль спецодягу, до якого пред'являються підвищені гігієнічні вимоги. У готелях спецодягом належить обов'язково користуватись покоївкам і прибиральницям, працівникам білизняного господарства, кухні, ремонтних та складських служб. Спецодягє засобом захисту працюючих в умовах підвищеної санітарної небезпеки. Його крій мусить бути максимально закритим, але не повинен ускладнювати рухи. Матеріал спецодягу повинен бути тільки з натуральних тканин, що мають теплозахисні та повітряпроникні властивості, здатні створювати для тіла штучно регульований мікроклімат з температурою +28º-32ºС і вологістю у межах 20-40%. Спецодяг потребує регулярного | очищення, тому бажано, щоби матеріал витримував постійне прання.. Ноги працюючих захищають панчохи або шкарпетки, руки - спеціальні рукавички. Для зберігання спецодягу відводять спеціальні приміщення.

Формений одяг працівникаготелю або ресторану підкреслює офіційність обслуговуючого персоналу, приналежність його до даного підприємства, допомагає гостю легко знайти представника готелю або ресторану, при необхідності звернутися до нього з питаннями, з проханням про надання послуги або сприяння в її наданні. Носіння форменого одягу персоналом є функціональним обов'язком, що підкреслює дисципліну, організованість, культуру колективу і кожного працівника. Правильно підібрані моделі, тканини і забарвлення форменого одягу доповнюють його естетичне сприйняття.

Одночасно формений одяг повинен відповідати певним гігієнічним та професійним вимогам. Крій одягу – вільний, який не перешкоджає рухам в процесі роботи. Тканини повинні забезпечувати помірну теплопровідність Тому, при їхньому виборі потрібно враховувати те, що гладкі тканини втрачають менше тепла, а білі та світлі поглинають та випромінюють тепло повільніше ніж чорні та темні.. Важливим при виборі форменого одягу є легкість його чищення або прання.

Практика роботи готелів та ресторанів показала, що для форменого одягу швейцарів, піднощиків багажу, гардеробників краще підходять вовняні та на пів вовняні костюми з невеликим відсотком штучного волокна темних тонів (для літа куртка бажана світла), брюки з лампасами або кантом з галунами золотого або срібного тонів.

Зручні і гігієнічні на пів вовняні тканини для костюмів та суконь адміністраторів та іншого менеджерського персоналу.

Однією з найкращих тканин для форменого одягу покоївок та прибиральників є льняна тканина. Можна використовувати бавовняні тканини з невеликим включенням штучного волокна. Синтетичні тканини не рекомендуються через низьку теплопровідність та проникність. Оптимальними кольорами форменого одягу для готелів визнані неяскраві, однотонні, які відповідають кольоровою гамою з інтер'єрами громадських приміщень готелів: залів, вестибулів, холів, коридорів з урахуванням сезонів роботи (зимового або літнього форменого одягу).

Людині властиві шкідливі звички, з якими слід боротися. Тютюнопаління, зловживання міцними напоями згубно діють на організм людини, а схильність до наркотиків, алкоголізм, токсикоманія отримали назву «хвороб способу життя» і потребують колективних зусиль для їх подолання.

Чистотаготельнихприміщеньє обов’язковою умовою існування сучасного готелю і досягається за рахунок регулярного і правильного проведення робіт прибирання.

 

 

Питання для самоконтролю.

1.Чим обумовлена комфортність проживання гостей в готелі?

2. Що є найефективнішим засобом збереження здоров'я людей?.

3. Навіщо потрібний попередній та поточний нагляд?

4. Охарактеризуйте санітарно-гігієнічні вимоги до готелів.

5. Що являє собою мікроклімат в готелі?

6. Які збудники інфекцій Ви знаєте?

7. Визначте шляхи передачі інфекцій.

8. Охарактеризуйте види дезинфекції, які можна застосовувати в готелях.

9. Визначте складові особистої гігієни персоналу готелю.

10. З якими шкідливими звичками слід боротися?

 

Тести для самоконтролю.

1.Санітарно-гігієнічні вимоги до готелів можна згрупувати за такими позиціями:

А) вимоги до території та будинку готелю, йогообладнання;

Б) вимоги до мікроклімату готелю

В)вимоги щодо профілактики розповсюдження інфекцій

Г) вимоги до особистої гігієни персоналу Д) вимоги щодо чистоти приміщень готелю.

2. В опалювальний сезон оптимальною температурою повітря у житлових номерах є:

А) + 16 - 20°С

Б) + 18- 22°С

В) + 20 - 24°С

Г) + 18- 20°С

3. Серед шляхів передачі інфекцій можуть бути:

А) контактний, водний, харчовий, через комах-кровососів, через грунт, через укуси тварин.

Б) контактний, повітряний, водний, харчовий, через комах-кровососів, через укуси тварин.

В)контактний, повітряний, водний, харчовий, через комах-кровососів, через грунт, через укуси тварин.

Г) контактний, повітряний, харчовий, через комах-кровососів, через грунт, через укуси тварин.

4. До дезинфекційних заходів відносять:

А)дезинфекцію

Б) ізоляцію

В) дератизацію

Г) дезинсекцію

5. Д езинфекція являє собою:

А) боротьбу з комахами - переносниками інфекцій

Б)боротьбу зі збудниками захворювань - бактеріями, вірусами, грибками та ін.

В) боротьбу з гризунами - переносниками захворювань

6. Д езинсекція являє собою:

А) боротьбу з комахами - переносниками інфекцій

Б)боротьбу зі збудниками захворювань - бактеріями, вірусами, грибками та ін.

В) боротьбу з гризунами - переносниками захворювань

7. Дератизація являє собою:

А) боротьбу з комахами - переносниками інфекцій

Б)боротьбу зі збудниками захворювань - бактеріями, вірусами, грибками та ін.

В) боротьбу з гризунами - переносниками захворювань

8. У залежності від засобів обеззараження інфекційних джерел розрізняють:

А) автоматичні, фізичні та хімічні методи дезинфекції

Б) механічні, фізичні та біологічні методи дезинфекції

В) механічні, фізичні та хімічні методи дезинфекції.

Г) механічні, біологічні та хімічні методи дезинфекції.

9. До складових особистої гігієни персоналу готелі входять:

А) правильний режим праці, відпочинку і сну;фізкультура та загартування;догляд за шкірою, волоссям, нігтями і т. ін.;гігієна одягу;боротьба зі шкідливими звичками.

Б) гігієна харчування;правильний режим праці, відпочинку і сну;фізкультура та загартування;догляд за шкірою, волоссям, нігтями і т. ін.;гігієна одягу;боротьба зі шкідливими звичками.

В) гігієна харчування;правильний режим праці, відпочинку і сну;догляд за шкірою, волоссям, нігтями і т. ін.;гігієна одягу;боротьба зі шкідливими звичками.

Г) гігієна харчування;правильний режим праці, фізкультура та загартування;догляд за шкірою, волоссям, нігтями і т. ін.;гігієна одягу;боротьба зі шкідливими звичками.

10. Чистота готельних приміщеньдосягається за рахунок:

А) регулярного і правильного проведення робіт прибирання.

Б) дезинфекції

В) дезинсекції

Г) дератизації

 

 

Література.

1. Байлик С.И.. Гостиничное хазяйство, организация, управление, обслуживание, Киев, 2006. 285 с.

2. Волков Ю.В.. Технология гостиничного обслуживания. Ростов – на – Дону, 2003. 374 с.

3.. Ляпина И.Ю. Организация и технология гостиничного обслуживания. М, 2002.,297 с.

4. Організація обслуговування в готелях і туристичних комплексах: Підручник. – К.: Альтерпрес, 2009. – 447с.

 

 

 


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 1554 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)