АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття. 1. Хворий 28 років скаржиться на постійний біль у правій ступні, оніміння, відчуття охолодження, що посилюється під час ходьби

Тести:

 

1. Хворий 28 років скаржиться на постійний біль у правій ступні, оніміння, відчуття охолодження, що посилюється під час ходьби. Довгий час працював в умовах низької температури та підвищеної вологості. Пальці ступні бліді, пульсація на ступні не визначається.

Який ймовірний характер захворювання?

А.* Нейрогуморальні розлади

В. Порушення в'язкості крові

С. Порушення ліпідного обміну

Д. Запалення периферійної нервової системи

Е. Післятравматичний парез судин

 

2. Хворий, 27 років, знаходиться на стаціонарному лікуванні з приводу облітеруючого ендартеріїту. Хворіє протягом 2-х років. Ефекту від консервативного лікування не відмічає. Яке оперативне втручання може бути найбільш ефективним?

A. Поперекова симпатектомія*

B. Периартеріальна симпатектомія

C.Видалення ІІ –ІІІ грудних симпатичних вузлів

D. Резекція наднирника

E.Видалення ІV –V поперекових симпатичних вузлів

 

3. Пацієнт 28 років, скаржиться на болі в ногах при ходьбі, мерзлякуватість ступнів, пальців. Хворіє протягом року. Об’єктивно: шкіра ніг бліда, прохолодна, тургор знижений, гіпотрихоз. Пульсація на стегнових і підколінних артеріях ослаблена, на артеріях ступнів пальпується після нітрогліцеринової проби. Реографічний індекс <1.Кут α =70 °. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Облітеруючий ендартеріїт

B. Хронічний тромбофлебіт

C. Облітеруючий атеросклероз

D. Хвороба Рейно

E. Хвороба Бюргера

 

4. Хворий Д., 29 років, поступив із скаргами на швидку втому, відчуття холоду в нижніх кінцівках, появу болю в м'язах гомілок при проходженні відстані до 300 м. Вважає себе хворим протягом 6 років і пов'язує початок хвороби із переохо-лодженням. Шкірні покриви нижніх кінцівок на рівні стоп та нижньої третини гомілки з блідим відтінком, прохолодні на дотик, з бідним оволосінням на гомілці, витончені, сухі. Пульсацію на артеріях обох нижніх кінцівок визначено на стегновій артерії, на підколінній пульсація ослаблена, на артеріях ступні – відсутня. Який з попередніх діагнозів найбільш ймовірний?

А. *Облітеруючий ендартериїт нижніх кінцівок.

В. Облітеруючий атеросклероз нижніх кінцівок.

С. Хвороба Рейно.

Д. Неспецифічний аорто-артериїт.

Е. Діабетична ангіопатія.

 

5. Хвора В., 68 років, скаржиться на біль при ходінні до 200 метрів в лівої нижньої кінцівці, почуття затерпнутості в лівої ступні у нічній час. При об ективному огляді – ліва ступня має зниження шкіряної температури, артеріальна пульсація відсутня на підколінеї артерії ліворуч. Зазначте діагноз.

А.* Облітеруючий атеросклероз судин нижних кінцівок

В. Гостре порушення мозкового кровообігу

С. Гострий тромбофлебіт поверхових вен лівої нижньої кінцівки

Д. Ендартеріїт судин нижних кінцівок

Е. Лімфагоіт судин нижних кінцівок

 

6. Хворий 30 років, скарги на біль в правій ніжній кінцівкі протягом року, переміжну кульгавість через 50-100 м, периодично нічні болі. При огляді кінцівка бліда, холодна. Артеріальна пульсація відсутня на гомільці. Який найбільш імовірний діагноз?

А. * облітеруючий ендартеріїт.

В. Синдром Леріша.

С. Синдром Рейно.

Д. Емболія аорти.

Е. Тромбоз аорти.

 

7. Хворий 30 років скаржиться на біль в гомілках обох ніг, який посилюється при ходьбі. Хворий змушений зупинятися через 50–70 м. Переміжна кульгавість з’явилась рік тому, відстань між зупинками скоротилася. Обидві ступні бліді, прохолодні. Пульс на тильних артеріях ступнів відсутній. Шкіра суха, на підошвах гіперкератоз, нігті потовщені, легко ламаються, матового кольору. На гомілках –ділянки облисіння. Яка стадія облітеруючого ендартеріїту у даного хворого?

A. ІІ стадія – стадія субкомпенсації

B. І стадія – стадія функціональної компенсації

C. ІІІ стадія – стадія декомпенсації*

D. ІV стадія –стадія деструктивних змін

E.V стадія

 

8. Хворий 30 років протягом 10 років страждає облітеруючим ендартеріїтом, отримував відповідну медикаментозну терапію. Останнє загострення почалося місяць тому, коли з’явився біль у спокою, гангрена І пальця стопи. На нижніх кінцівках пульсація відсутня тільки на артеріях стопи. Які Ваші пропозиції відносно подальшого лікування.

А.* Некректомія в сполученні з поперековою симпатектомією.

В. Ампутація кінцівки на рівні верхньої треті стегна.

С. Ампутація кінцівки на рівні середньої треті стегна.

Д. Тромбендартеректомія.

Е. Профундопластика.

9. Пацієнт 30 років, що тривалий час працює будівельником, скаржиться на різке поблідніння пальців рук на холоді, оніміння, появу болю. У теплі з'являється цианоз кістей. Пульсація на променевих артеріях задовільна. Які міри попередження подальшого розвитку захворювання?

А. * Зміна характеру професії та діспансерізація

В. Приймати щоденно непрямі антикоагулянти

С. Обмежити фізичне навантаження

Д. Приймати щоденно спазмолітики

Е. Пройти курс фізіотерапії

 

10. Хворий 42 років скаржиться на біль в нижніх кінцівках, особливо при ходінні, перемежаючу хромоту, почуття знеміння в пальцях ступнів, похолодоння кінцівок, неспроможність пройти більше 100 м. Спить з опущеною ногою. Пацієнт палить з 16 років, зловживає алкоголем, стрждає на ІХС, 5 років тому переніс відмороження лівої ступні. Ліва нижня кінцівка холодніша за праву, виявляється сухість шкіри кінцівок, пульсація на артеріях ступнів не визначається, на стегнових артеріях збережена.

А.*Облітеруючий ендартеріїт

В. Діабетична ангіопатія

С.Синдром Леріша

Д.Хвороба Рейно

Е. Глибинний трмбофлебіт

 

11. Хворий К.35 років, курець, після переохолодження рук скаржиться на періодичні болі в пальцях рук, які посилюються при хвилюванні та в холодну пору року. Об’єктивно: пальці кінцівок синюшного кольору з незначними набряками. Пульсація на магістральних артеріях збережена. Глюкоза крові 5,5 ммоль/л. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Хвороба Бюргера

B. Облітеруючий ендартеріїт

C. Облітеруючий атеросклероз

D. Хвороба Рейно*

E. Вузликовий периартеріїт

 

12. Хворий К.65 років, курить протягом 30 років, скаржиться на періодичні болі в гомілках, які посилюються при ходьбі, особливо в холодну пору року. Об’єктивно: пальці синюшного кольору, ступні та гомілки холодні, шкіра на них витончена, пульсація на стегнових та підколінних артеріях різко ослаблена. Найбільш імовірний діагноз?

A. Облітеруючий атеросклероз*

B. Хвороба Бюргера

C. Облітеруючий ендартеріїт

D. Хвороба Рейно

E. Вузликовий периартеріїт

 

13. Хворого К., віком 25 років, турбує періодичний біль в гомілках. Об’єктивно: на гомілках та стегнах численні синюшні плями з явищами запалення, локальні набряки, які місцями переходять в некротичні ділянки. Пульсація на магістральних артеріях знижена. Ht –45 %, протромбіновий індекс –90 %, фібриноген А –5,33 г/л, фібриноген В (++). Який з наведених діагнозів є найбільш імовірний?

A. Облітеруючий атеросклероз

B. Облітеруючий ендартеріїт

C. Хвороба Бюргера*

D. Хвороба Рейно

E. Вузликовий периартеріїт

 

14. У хворого 68 років раптово виник гострий біль в лівій нозі, її похолодіння, оніміння, збліднення шкіри. Появу болю пов’язує з підвищеним фізичним навантаженням. З анамнезу з’ясовано,що на протязі 4-х років відзначає утруднену ходьбу. Лікар діагностував синдром гострої артеріальної непрохідності кінцівки. Яка причина гострого захворювання у хворого?

A. Облітеруючий ендартеріїт кінцівки

B. Деформуючий артрозо-артрит кінцівки

C.Остеохондроз поперекового відділу хребта

D. Облітеруючий атеросклероз кінцівки*

E. Хронічна венозна недостатність кінцівки

 

15. Хворому віком 60 років, з атеросклерозом нижніх кінцівок та оклюзією правого стегново-підколінного сегмента, що супроводжується ішемією ІІІ ступеня, виконана операція стегново-підколінного шунтування. Які заходи профілактики тромбозу шунта необхідно провести в ранньому післяопераційному періоді?

A. Призначення непрямих антикоагулянтів

B. Призначення спазмолітиків

C. Призначення прямих антикоагулянтів*

D. Призначення фібринолітиків

E. Призначення анальгетиків

 


Дата добавления: 2016-06-05 | Просмотры: 779 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)