АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні принципи консервативного лікування ШКК.

Основними завданнями лікування ШКК є зупинка кровотечі, усунення її на­слідків кровотечі і дія на патогенетичні механізми основного захворювання, усклад­ненням якого стала кровотеча. Всі їх потрібно вирішувати комплексно з урахуван­ням конкретного патологічного стану пацієнта.

До основних методів консервативної терапії гострих ШКК належать різнома­нітні методи впливу на слизову оболонку ураженого органу з використанням ендос­копа: застосування клею та азотнокислого срібла, лазерна фотокоагуляція й елект­рокоагуляція.

Показаннями до лазерної фотокоагуляції є: кровоточиві виразки та ерозії, кро­воточиві судинні аномалії (гемангіоми, ангіодисплазії), кровотечі після поліпекто- мії. Незважаючи на ефективність методу (за даними літератури, зупинити кровоте­чу вдається у 80% випадків), він має низку недоліків:

- немобільність лазерного пристрою;

- великі габарити апарату;

- відносно висока вартість методу.

Апарат не може бути транспортований до хворого через великі габарити, зв'зок з водою, трифазним живленням тощо. Порівняно висока вартість зумовлює нерен­табельність застосування лазеру в невеликих лікарнях з порівняно малою кількістю хворих, у яких виникають кровотечі органів травлення.

Електрокоагуляція, за якої використовують високочастотний кнопковий електрод, є значно менш дорогою процедурою, аніж лазерна фотокоагуляція, і необ­межена в мобільності. Але цей метод також має кілька серйозних недоліків:

- часте прилипання електроду до кровоточивої поверхні;

- «обвугленая» крові, що вийшла із судин;

- неможливість керування процесом коагуляції;

- значний ризик перфорації.

Застосування клею для тканин з метою зупинки гострої ШКК також не знайш­ло поширення в клініці внутрішніх хвороб. Найчастіше використовують деривати акрилової кислоти, які під час затвердіння утворюють водонепроникну плівку. До недоліків використання клею відносять:

- неефективність для спинення свіжої кровотечі;

- лікування лише персистувальних, слабких кровотеч;

- потреба в ендоскопічному застосуванні факторів згортання.

Крім того, потрібно зазначити, що місцеве лікування кровотечі шлунково-кишко­вого тракту можливе лише при локальних, поодиноких кровоточивих поверхнях слизо­вої оболонки. При цьому жоден з методів не гарантує, навіть за успішного спинення кровотечі, відсутність рецидиву. Тому зазвичай їх поєднують з методами загальної дії.

До загальних гемостатичних заходів лікування хворих з кровотечами органів травлення належать речовини, що підвищують гемокоагуляцію. Для цього застосову­ють вікасол (1% розчин до 10-15 мг на добу), амінокапронову кислоту (5% розчин до 10 г на добу), дицинон (12,5% розчин — 4-6 мл). До гемотрансфузій, вливань ерит- роцитарної маси та парентерального застосування гемостатиків (тромбіну, фібріно- гену) вдаються лише за потреби швидкої корекції значної анемії.

Фібріноген в дозі 1-2 г розчиняють у 250-500 мл 0,9% розчину хлористого натрію і вводять в/в краплинно.

Важливим є підключення антисекреторних препаратів (блокатори Н2-гістамі- нових рецепторів: III покоління — фамотидин 0,02; IV покоління — нізатидин 0,15; V покоління — роксацидин 0,075 та блокатори протонного насосу — омепразол (0,4 г 1-2 рази на добу).

Для зупинки кровотечі з проксимальних відділів ТТ доцільним є призначення антацидів (альмагелю, мегалаку, фосфолюгелю, маалоксу тощо). Хворий може вжи­вати ковтками 5% розчин е-амінокапронової кислоти (400-500 мл) для інгібіції шлункової секреції, зменшення кровообігу в органах черевної порожнини, посилення агрегації тромбоцитів, збільшення продукції слизу і зниження портального тиску. Використовують соматостатин (стиламін) в/в краплинно 250 мкг/год (2 ампули стиламіну по 3 мг впродовж 24 год). Аналог соматостатину подовженої дії — сандос- татин — застосовують по 1 мл в/м 1-2 рази на день, або 250 мг/год в/в краплинно.

Для відновлення ОЦК застосовують інфузійну терапію білковими розчинами (альбумін 80-100 мл), нативною, сухою, антигемофільною плазмою (100-150 мл), вводять колоїдні кровозамінники: рефортан, стабізол; поліглюкін, реополіглюкін, сорбілакт, реосорбілакт, ГЕК.

При кровотечах з товстої кишки додатково потрібно призначати протизапаль­ну терапію та антибактеріальну терапію.

Хворим із кровотечею з вен стравоходу, зумовленою портальною гіпертензією, насамперед призначають суворий ліжковий режим. Після виведення з колаптоїдного стану, якщо він мав місце, хворого зі стравохідно-кардіальною кровотечею потрібно перевести в положення напівсидячи і забезпечити повний спокій, тому що навіть об­межені рухи в ліжку призводять до підвищення функціональної діяльності печінки, підвищення внутрішньочеревного тиску, в тому числі тиску у системі ворітної вени, що може спричинити наступну кровотечу. Заборонено споживання їжі (на відміну від кровотечі виразкової етіології), таким хворим проводять місцеву гемостатичну терапію: розчин норадреналіну гідротартрату (1 мл 0,2% розчину препарату розчи­няють у 150 мл ізотонічного розчину натрію хлориду) по ЗО мл, 5% розчин амінокап- ронової кислоти по ЗО мл призначають внутрішньо через ЗО хв 4-6 разів.

Гемостатичні засоби потрібно вводити у випадках, коли немає підтвердження спинення кровотечі і не виявлено зміни в системі згортання крові. Протипоказаним є застосування таких кровозамінників, як поліглюкін, палівенал, БК-8 та ін.

Внутрішньовенне введення аскорбінової кислоти (до 0,5 г), вітаміну В, (2 мл 5% внутрішньом'язово).

Найефективнішим засобом консервативного лікування кровотеч будь-якої етіо­логії є препарат Новосевен — рекомбінантний Via фактор згортання крові.

Якщо консервативна терапія ШКК виявилася неефективною, рекомендують оперативне лікування.

Хворих із ШКК госпіталізують у хірургічне відділення.


Дата добавления: 2016-06-05 | Просмотры: 292 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)