АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Виберіть правильну відповідь

1.В експерименті на тварині зруйнували супраоптичні ядра гіпоталамуса, що призвело до збільшення добового діурезу. Який з процесів у нирках після цього порушується найбільше?

  1. Клубочкова фільтрація
  2. Реабсорбція води в проксимальних канальцях
  3. Реабсорбція води в дистальних канальцях та збиральних трубочках
  4. Реабсорбція води у петлі Генле
  5. Секреція осмотично активних речовин

2.В експерименті збільшили наповнення кров'ю передсердь. Це призвело до зменшення реабсорбції Na+ і води в ниркових канальцях. Збільшена секреція якого гормону спричиняє цей результат?

  1. Альдостерону
  2. Вазопресину
  3. Натрійуретичного
  4. Реніну
  5. Ангіотензину ІІ

3. Після споживання солоної їжі значно зменшилася кількість сечі. Збільшена секреція якого гормону призвела до зменшення діурезу?

  1. Альдостерону
  2. Натрійуретичного
  3. Ангіотензину ІІ
  4. Реніну
  5. Вазопресину

4. У пацієнта тривала блювота призвела до зневоднення організму. Підвищення секреції якого гормону за цих умов, перш за все, забезпечує збереження води в організмі?

  1. Альдостерону
  2. Вазопресину
  3. Кальцитоніну
  4. Натрійуретичного
  5. Адреналіну

5.У хворого скарги на стійке підвищення артеріального тиску та набряки. При обстежені встановлено звуження ниркової артерії. Активація якої системи спричинила виникнення гіпертензії?

  1. Симпато-адреналової
  2. Гіпоталамо-гіпофізарної
  3. Ренін-ангіотензинової
  4. Симпатичної
  5. Парасимпатичної

6.У людей, адаптованих до дії високої зовнішньої температури, посилене потовиділення не супроводжується втратою з потом великої кількості хлориду натрію завдяки дії одного з гормонів:

  1. Альдостерону
  2. Кортизолу
  3. Вазопресину
  4. Тироксину
  5. Натрійуретичного

7. В плазмі крові збільшена концентрація іонів калію, що супроводжується збільшенням секреції цього іону в дистальних відділах нефрону. Це призведе також до зменшення секреції в цьому ж відділі нефрону

A. Аміаку

B. Іонів кальцію

  1. Іонів магнію
  2. Іонів натрію
  3. Іонів водню

8.У людини осмотична концентрація плазми крові 350 мосмоль/л Це спричинить, перш за все, посилену секрецію такого гормону:

  1. Вазопресину
  2. Альдостерону
  3. Кортизолу
  4. Адреналіну
  5. Кальцитоніну

9.У людини внаслідок втрати 1,5 л крові різко зменшився діурез. Посилена секреція якого гормону, перш за все, спричинила зміни діурезу?

  1. Паратгормону
  2. Кортизолу
  3. Вазопресину
  4. Окситоцину
  5. Натрійуретичного

10.Людині для позбавлення високогірної хвороби (дихального алкалозу) введено препарат ацетазоламід, який блокує фермент карбоангідразу в епітелії проксимальних канальців нефрону, при цьому збільшується діурез, що є наслідком:

  1. Збільшення реабсорбції Na+
  2. Збільшення секреції К+
  3. Збільшення секреції NH3
  4. Зменшення реабсорбції НСО3-
  5. Зменшення реабсорбції Н2РО4-


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 1228 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)