АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Організм проти радіонуклідів: харчування

Оскільки ситуація, що виникла після Чорнобильської трагедії, довготривала, відрегулювати й укріпити організм сьогодні необхідно зсередини.

Раніше вважалося, що для повноцінного харчування необхідні дві основні групи поживних речовин. До першої належать вуглеводи, жири і білки, а до другої—вітаміни, амінокислоти та мікроелементи. Зараз встановлено, що на­сичення організму речовинами перших двох груп малоефективне.

Речовини третьої групи несуть певну структурну інформацію і впливають на функції нервової, ендокринної систем, м'язів, внутрішніх органів. До них належать антиокислювачі, фітонциди, фітогормони, ефірні олії, пектини, органічні кислоти та інші речовини.

Антоціани, що у великій кількості містяться в червоному буряку, здатні утво­рювати комплекси з солями важких металів і радіонуклідів, насамперед з кобаль­том, і виводити їх з організму в зв'язаному стані. Червоний буряк містить радіо­захисні речовини—пектини, причому в 2-3 рази більше, ніж в яблуках. У ньому багато калію і заліза, легкозасвоюваного цукру. Антоціани містяться також у темних сортах винограду, вишні.

Пектини використовуються для зв'язування солей важких металів, вони сприяють прискоренню виведення з організму таких радіонуклідів як стронцій, кобальт, радіоактивний кальцій. Оскільки вони погано засвоюються організмом, значна частина їх проходить через травний канал неперетравленими, то з ними виходить близько половини зв'язаних радіонуклідів.

Рекомендується включати до щоденного раціону харчування 2-3 яблука. Вони є хорошими радіопротекторами, підвищують стійкість організму до застуд­них захворювань.

Радіопротекторні властивості мають і суниці, оскільки містять значну кіль­кість антоціанів і вітамінів, знижують поглинання радіоактивного йоду щито­видною залозою. Добре вживати й відвар з листя суниці.

Радіопротекторами є і деякі зернові культури. Особливу увагу потрібно звернути на гречку. Завдяки вмісту заліза, кальцію, фосфору, лимонної і яблучної кислот а також вітамінів групи В, порівняно легкозасвоюваних білків, гречані крупи є цінним дієтичним продуктом. Якщо можливо, додавайте до харчового раціону настій з наземних частин рослин, зібраних у період цвітіння, оскільки в них міститься велика кількість рутину.

Особливе місце серед рослин займають проростки злакових культур. Про­рощують зерна в домашніх умовах так. Зерно миють, розподіляють між двома шарами бавовняної тканини, добре змоченої в теплій воді, та залишають при температурі + 22 °С. Верхній шар тканини час від часу зволожують до появи проростків — "прокльовування". Вживати в їжу слід проростки не вище 1 мм. Їдять без приправ або з фруктами.

У свіжому листі капусти звичайної, броколі, в ріпі жовтій містяться речо­вини, які затримують поглинання радіоактивних ізотопів і сприяють щонайшвид­шому їх виведенню з організму.

Певне значення в профілактиці наслідків хронічного опромінення мають такі сполуки як амигдалін, серотонін, оксикумарини. А містяться ці речовини у вишні, черешні, чорноплідній горобині, черемсі, обліписі, в червоній смородині, гранаті, інжирі, чорниці.

Про необхідність вживання йодованої солі говориться у віршику-переспіві.

Ходить гарбуз по городу гарбузові сини й дочки —

та й питає свого роду: жовті стали, хворобливі,

"Ой, чи живі, чи здорові і сонливі, і ліниві,

всі родичі гарбузові?" Ні про що вони не дбають,

Обізвалась жовта диня — мерзнуть всі і засинають,

гарбузова господиня: — Так чому ж таке сталось,

"Ой живі, та не здорові і не ждалось, не гадалось?

всі родичі гарбузові!" — Сіль звичайну ми вживаєм,

Пожовтіли огірочки — йодовану забуваєм.

 


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 334 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)