АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Початок біохімії

Зрозуміло, тіло можна вважати механізмом, і не вдаючись до аналогій з важелями і приводами, а відбуваються в організмі процеси можна пояснити не тільки фізичним, але і хімічним взаємодією.Перші хімічні експерименти на живих організмах провів голландський натураліст Йоганн Баптист Ван - Гельмонт (1577-1644), сучасник Гарвея. Ван - Гельмонт вирощував вербу в посудині з певною кількістю ґрунту. Через п'ять років, протягом яких він регулярно поливав вербу тільки водою, вага дерева збільшився на 73 кілограми, а земля втратила лише 57 грамів. Виходячи з цього, Ван - Гельмонт дійшов висновку, що дерево черпає потрібні йому речовини не з ґрунту (абсолютно вірно), а з води (невірно, принаймні частково). Його помилка полягала в тому, що він не прийняв до уваги повітря, - зла іронія долі, бо саме Ван - Гельмонт першим став вивчати газоподібні речовини. Це йому належить слово «газ», він відкрив так званий «лісовий дух», який згодом виявився не чим іншим, як вуглекислим газом - основним джерелом життя рослин.

Роботи Ван - Гельмонта в галузі хімії живих організмів (або, як ми її тепер називаємо, біохімії) отримали подальший розвиток у працях інших дослідників. Одним з перших ентузіастів біохімії був Франциск де ла Бое (1614-1672), з - Вестн під латинізованим ім'ям Сільвія. Уявлення про організм як про хімічний апараті він довів до крайності; так, за його словами, травлення - чисто хімічний процес, дія якого схоже з хімічними змінами, происходящими під час бродіння (у цьому він виявився правий). Далі він припустив, що правильне функціонування організму залежить від балансу хімічних компонентів тіла; хвороба - це результат або надлишкового, або недостатнього вмісту в організмі кислоти. Це твердження Сільвія в будь-мірою справедливо. Однак наука в його час була ще на такому низькому рівні, що далі цих припущень він піти не зміг.


Дата добавления: 2014-09-03 | Просмотры: 490 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)