АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поява мікроскопа

Прочитайте:
  1. Поява основних етапів інфікування ЦМВ і ВПГ

Найбільш вразливим місцем в теорії кровообігу Гарвея була та обставина, що йому так і не вдалося виявити зв'язку між артеріями і венами. Він лише припустив, що подібне з'єднання існує, але внаслідок малих розмірів з'єднують судин не видно оку. До кінця життя Гарвея питання все ще залишалося невирішеним, і так могло б продовжуватися вічно, якби людство належало тільки на неозброєний очей.

Ще в давнину люди знали, що криві дзеркала і скляні кулі, наповнені водою, мають властивості збільшувати предмети. У спробах домогтися найбільшого збільшення дослідники вже на початку XVII ст. звернулися до лінз. Їх надихали вдалі дослідження, що проводяться за допомогою телескопа, оптичного інструменту, вперше застосованого Галілеєм для астрономічних спостережень ще в 1609 р.

Поступово збільшувальні прилади, або мікроскопи (у перекладі з грецької «бачити мале»), увійшли до вживання, і біологія незвичайно розширила область своїх спостережень. Мікроскоп дозволив натуралістам детально описувати дрібні живі істоти, а анатомам - виявляти невидимі оку структури. Видатним анатомом - мікроскопістів був голландський натураліст Ян Сваммердам (1637 - 1680). Особливу популярність здобули його анатомічні дослідження комах, виконані з чудовими детальними замальовками. Сваммердама належить відкриття зважених у кроти мотьчайшіх клітин, які надають їй червоний колір. (Тепер вони відомі під назвою еритроцитів, або червоних кров'яних тілець.)

Англійська ботінік Неемня Грю (1641-1712) вивчав під мікроскопом будову рослин; особливо його цікавили органи розмноження. Йому вдалося описати будову окремих зерен пилку. Голландський анатом Реньє Грааф (1641 - 1673) проводив аналогічні дослідження на тварин. Він вивчав тонка будова сім'яників і яєчників і, зокрема, дав опис пухирчастих утворень в яєчнику, які до цих пір називаються Граафова бульбашками (фолікулами).Але найвидатнішим було відкриття італійського фізіолога Марчелло Мальпігі (1628-1694). Досліджуючи легкі жаби, він виявив складну мережу дрібних кровоносних судин. Простеживши злиття дрібних судин в більші, Мальпігі встановив, що останні опинялися в одному випадку венами, а в іншому - артеріями.

Виправдалося припущення Гарвея: артерії та вени дійсно з'єднані мережею судин, настільки дрібних, що їх неможливо побачити неозброєним оком. Ці мікроскопічні судини отримали назву капілярів (від латинського сар Шапз - волосной, хоча насправді вони набагато тонше волосся). Це відкриття, остаточно затвердила теорію кровообігу Гарвея, було зроблено в 1661 р., через чотири роки після смерті великого англійського вченого.

Однак прославив мікроскопію НЕ Мальпігі, а голландський купець Антоні Левенгук (1632-1723), для якого мікроскоп був усього лише улюбленою розвагою.Ранні мікроскопісти, в тому числі і Мальпігі, користувалися системою лінз, які, як вони справедливо вважали, повинні були давати більше збільшення, ніж одна лінза. Проте їх лінзи були ще недосконалими, з нерівними поверхнями і внутрішніми тріщинами. При спробі отримати більше збільшення деталі ставали розпливчастими.Левенгук користувався простими лінзами дуже малих розмірів. Виготовлялися вони з бездоганного скла. Він скрупульозно шліфував скла, до тих пір поки не домігся чіткого збільшення до 200 разів. У деяких випадках розмір лінз не перевищував шпилькової головки, проте вони чудово служили цілям допитливого голландця.За допомогою лінз Левенгук спостерігав все, що попа - дало йому під руку. Він без праці стежив за рухом крові в капілярах пуголовка і зміг описати червоні кров'яні тільця і капіляри набагато подібніше і точніше, ніж їх першовідкривачі Сваммердам і Мальпігі. Один з його помічників першим побачив сперматозоїди - маленькі, схожі на пуголовків тільця в спермі.

Але найдивовижніше відкриття Левенгук зробив, розглядаючи краплю води з канави. Він виявив у ній найдрібніші створення, що володіли проте всіма ознаками життя. Ці анімалькулі (так їх назвав Левенгук) тепер відомі як найпростіші. Таким чином, вдосконалений мікроскоп дозволив виявити в природі не тільки найдрібніші об'єкти, але і мікроскопічні живі істоти. Погляду уражених дослідників відкрився багатющий невідомий світ. Так було покладено початок мікробіології (вивчення живих організмів, невидимих неозброєним оком).В 1683 р. Левенгук виявив створення ще дрібніше найпростіших. Хоча його опис досить розпливчасті тому не може служити доказом, цілком імовірно, що Левенгук вперше в історії людства побачив те, що пізніше отримало назву бактерій.

Єдиним відкриттям тієї епохи, яке могло зрівнятися з дослідженнями Левенгука, принаймні за його значущості для майбутніх досліджень, було відкриття англійського вченого Роберта Гука (1635-1703). Удосконалення, внесені ним в мікроскоп, дозволили виконати ряд тонких наукових експериментів. У 1665 р. він опублікував книгу «Мікрографія», в якій можна знайти чудові замальовки мікроскопічних об'єктів. Найбільший інтерес представляло вивчення будови пробки, по- здавалося, що вона складається з маси маленьких прямокутних камер, названих Гуком клітинами. Це відкриття мало важливі наслідки.Протягом XVIII в. мікроскопія переживала період занепаду: ефективність приладу досягла межі. Лише в 1773 р., майже через 100 років після перших спостережень Левенгука, датському зоологові Отто Фредеріку Мюллеру (1730-1784) вдалося настільки добре розглянути бактерії, що він зміг описати обриси і форми декількох з них.

Один з недоліків ранніх мікроскопів полягав в тому, що в лінзах відбувалося розкладання білого світла на складові кольору. Невеликі предмети були оточені кольоровими кільцями (так називаються взаємна хроматична аберація), і тому дрібні деталі важко було розібрати. Приблизно в 1820 р. було винайдено ахроматичний мікроскоп, який не давав кольорових кілець. Цим пояснюється той факт, що саме в XIX столітті мікроскоп допоміг прокласти шлях до нових дивних досягнень в біології.

У XVIII в. мікроскопічними дослідженнями найпростіших займалися М. Ледермюллер, Р. Розенгоф, О. Мюллер, М. Тереховський та ін У 1782 р. російським лікарем А. М. Шумлянським за допомогою мікроскопа була виконана дисертація «Про будову нирок», де він описав головний фільтраційний апарат цього органу - клубочки капілярів усередині капсули, що носить тепер його ім'я.


Дата добавления: 2014-09-03 | Просмотры: 1277 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)