АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Схема розвитку ВІЛ-інфекції

Прочитайте:
  1. I. Створення конструктивної стратегії економічного розвитку, яка би включала реформування власності
  2. I. Створення конструктивної стратегії економічного розвитку, яка би включала реформування власності.
  3. I. Схема
  4. I. Схема кровотока в кортикальной системе
  5. II. Микропрепараты для самостоятельного изучения и схематической зарисовки в рабочих альбомах.
  6. II. Микропрепараты для самостоятельного изучения и схематической зарисовки в рабочих альбомах.
  7. II. Микропрепараты для самостоятельного изучения и схематической зарисовки в рабочих альбомах.
  8. III. Схема функционирования ЮГА
  9. VII. Схема обследования больного
  10. VII. Схема обследования больного

Смерть
Симпто-матична фаза 2 – 3 років
Асимптоматична фаза 2 – 12 років
Грипо-подібний стан 4 – 8 тижнів
ВІЛ у плазмі
CD4 Т-клітини  
CD8 Т-клітини
Антитіла

 

ВІЛ відноситься родини лентівірусів, що входять до родини ретровірусів. Більшість ретровірусів викликає некотролюємий клітин господаря. В той же час патогенетична дія лентівірусів проявляється у вигляді руйнування клітин, які вони інфікують. Розвиток ВІЛ-інфекції починається відразу після проникнення вірусу в організм людини. Інфікування відбувається через сперму, вагінальну рідину, кров хворго в результаті його контакту зі здоровими людьми. ВІЛ інфікує переважно СД4 Т-клітини та макрофаги.

В перший період розвитку інфекції, що позначається як етап грипозоподібного стану, відбувається „спалах” розмноження вірусу, що реєструється за чисельністю віріонів у крові. Збільшення кількості вірусних часток є симптоматичною ознакою захворювання. В той же період спостерігається зниження числа СД4 Т-клітин у периферичній крові: приблизно з 1000 до 600 клітин на 1 мл. Через 4 – 8 тижнів від момента інфікування починається другий етап – асимптоматична фаза ВІЛ-інфекції. В цей період мобілізуються імунні механізми захисту: накопичуються антитіла до вірусних білків і збільшується кількість специфічних до вірусу СД8 Т-клітин. Вірус в асимптоматичний період практично повністю зникає з крові, а кількість СД4 Т-клітин на початку періоду повертається до норми. Аде відсутній у крові вірус мобілізується на поверхні дендритних клітин у вигляді комплекса з антитілами. Звідси він проникає у інактивні СД4 Т-клітини, що оточують первинні та вторинні фолікули.

Саме фолікули лімфоїдної тканини є основним методом підтримання інфекції, а сформована імунна відповідь не в стані запобігати ефективному накопиченню вірусів. У симптоматичний період відбувається сниження кількості СД4 Т-клітин і екпонтеціальне накопичення вірусу у крові. Процес розмноження вірусів, що „вирвався” з під контролю імунної системи, призводить до повного виснаження лімфоїдної тканини, виникненню супутніх інфекцій і в результаті до летального ісходу.

 

ПРИКЛАДИ ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ:

Досить часто причиною набутих імунодефіцитів є інфекційне ураження організму, при якому збудники безпосередньо розмножуються в клітинах імунної системи і руйнують їх. Виберіть серед перерахованих ті захворювання, при яких має місце вищезгадане.

* А. Інфекційний мононуклеоз, СНІД.

Б. Туберкульоз, мікобактеріоз.

В. Поліоміеліт, гепатит А.

Г. Дизентерія, холера.

Д. Ку-гарячка, висипний тиф.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 407 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)