АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розділ 4. РОЗРОБЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В ОРГАНІЗАЦІЇ

Прочитайте:
  1. Аналіз”. Розділ “Теорія економічного аналізу” для студентів 3
  2. Біохімічні зміни крові – один із механізмів розвитку артеріальної гіпертензії
  3. Для спрощення розрахунків навантаження приладів можна не розділяти по фазах, тоді
  4. Для спрощення розрахунків навантаження приладів можна не розділяти по фазах, тоді
  5. Економіки та організації охорони здоров’я
  6. Загальні вимоги до організації, зберігання лікарських засобів та виробів медичного призначення
  7. І Розділ. Походження українських назв квітів і трав
  8. ІV. Умови та порядок прийняття до складу учасників Фонду, права та обов’язки учасників, умови та порядок їх виходу та виключення зі складу учасників Фонду.
  9. ІІ Розділ. Квіти та трави – обереги українців.
  10. ІІІ Розділ. Українські легенди та перекази про різні трави та квіти.

Характеристика управлінських рішень, умови прийняття, оцінювання факторів, які впливають на процес прийняття рішень наведені у табл.12.

Таблиця 12

Управлінські рішення в ЗАТ “Міксформ”

Характеристика управлінських рішень Приклади, які відображають характеристики управлінських рішень в організації
   
Види управлінських рішень:
1. За сферою охоплення:
- загальні рішення; Рішення, що стосуються всієї організації. Наприклад, ліквідація дефіциту обігових коштів.  
- часткові рішення. Рішення, що стосуються конкретних служб або підрозділів. Наприклад, призначення нового бухгалтера.
2. За тривалістю дії:
- перспективні рішення; Рішення, що стосується майбутнього організації. Наприклад, рішення про організацію дочірнього підприємства
- поточні рішення; Рішення, що стосується питань поточної роботи організації. Наприклад, рішення про проведення поточного контролю діяльності організації.
- оперативні рішення. Розпорядження про тимчасове розміщення нового комплектування в коморах підприємства.
3. За рівнем прийняття:
- рішення на вищому рівні управління; Рішення, що приймаються керівниками вищої ланки. Наприклад, рішення про звільнення з посади директора організації.    
- рішення на середньому рівні управління; Рішення, що приймають керівники середньої ланки. Наприклад, заступник директора вирішує конфлікт між працівниками виробничого відділу.  
- рішення на нижчому рівні управління. Рішення, що приймають керівники нижчої ланки. Наприклад начальник складу робить зауваження охоронцю за те, що той залишив без потреби робочий пост.
4. За характером вирішуваних організацією завдань:
- організаційні запрограмовані рішення; Рішення, що є результатом виконання певного переліку кроків. Директор видає розпорядження щодо підготовки звітів про кількість виготовлених ліків.
- організаційні незапрограмовані рішення; Р ішення, спричинене новими або невідомими ситуаціями та факторами. Наприклад, рішення про формування нового підрозділу.
- компромісні рішення. Рішення, що направлене на вирішення протиріч. Наприклад, директор встановив середню зарплату 1225 профспілкова служба вимагає 1525 то компромісним рішенням буде 1375грн
5. За способом обґрунтування:
- інтуїтивні рішення; Рішення, що приймається менеджером на основі відчуття того, що воно правильне. Наприклад прийняття на роботу бухгалтера, при цьому відбір відбувався серед претендентів,які мали однакові шанси.
- рішення які базуються на судженнях; Рішення, що обумовлене знаннями, досвідом, кваліфікацією. Наприклад рішення про проведення операцій з грошима через добре відомий банк.
- раціональні рішення. Рішення, що обґрунтоване певними аналітичними процесами. Наприклад, проаналізувавши економічний стан підприємства, головний бухгалтер вирішує взяти позику.
6. За способом прийняття:
- одноосібні рішення; Рішення, що приймає одна особа. Наприклад, директор вирішує прийняти працівника на вакантну посаду.
- колегіальні рішення; Рішення, що розробляє група фахівців, а приймає група менеджерів. Наприклад, групою фахівців був розроблений проект комп’ютерного оснащення прийнятий групою керівників.
- колективні рішення. Рішення, що може прийматися лише на загальних зборах підприємства. Наприклад, рішення про розподіл прибутків.
7. За характером:
-економічні рішення; Директор приймає рішення про отримання кредиту для закупівлі нового обладнання шляхом укладання кредитного договору з банком.
- технологічні рішення; Заступник директора приймає рішення про оновлення застарілого обладнання.
- соціально-психологічні рішення; Директор приймає рішення щодо покращення умов праці відповідно до соціального плану.
- адмістративні рішення. Директор підписує наказ про призначення на посаду бухгалтера Коваль М.Л.    
   
Умови прийняття управлінських рішень:
1. Право прийняття. Право прийняття рішення повинні мати всі менеджери, але певні групи менеджерів можуть приймати лише часткові рішення, а загальні рішення мають право приймати лише керівники вищого рівня. Наприклад, рішення про звільнення з посади головного бухгалтера має право приймати лише директор, а заступник директора з виробництва не має права.
2. Повноваження. Характеризують, в яких межах можуть приймати рішення різні групи менеджерів. Наприклад, начальник складу не може приймати рішення, яке згідно посадових обов’язків може приймати бухгалтер
3. Обов’язковість. Вимагає, щоб менеджер обов’язково приймав рішення, якщо цього вимагає ситуація. Наприклад, прийняття рішення при пошкодженні обладнання.
4. Компетентність. Характеризує вміння менеджера приймати рішення. Наприклад, начальник профспілкової служби не може прийняти рішення, пов’язане з бухгалтерським обліком, оскільки він є некомпетентний в цій галузі.    
5. Відповідальність. Показує, які санкції можна використати щодо менеджера, який прийняв невдале рішення. Наприклад, невдало прийняте рішення головним бухгалтером може призвести до позбавлення його премії.
Фактори, які впливають на процес прийняття управлінських рішень:
1. Особливі якості менеджера. Це освіта, знання, вік, досвід, характер. Менеджер з меншим стажем, але високою кваліфікацією здатний приймати компетентніші рішення, ніж менеджер із більшим стажем та меншою кваліфікацією.
2. Поведінка менеджера. Це його лояльність, психологія тощо. Наприклад, при вирішення конфлікту між двома працівниками на рішення начальника відділу впливає його психологія.
3. Середовище прийняття рішення. Рішення про побудову дочірнього підприємства є ризикованим, оскільки не можна точно прогнозувати обсяги попиту на послуги, рівень розвитку галузі та конкуренції.
4. Інформаційні обмеження. Це обмеження, спричинені збільшенням витрат на отримання додаткової інформації. Наприклад, при пошуках нових фірми для закупівлі обладнання необхідна найбільш точна інформація.  
5.Взаємозалежність рішень. Наприклад, рішення заступника директора про заміну старого обладнання вимагає рішення щодо фінансування цього проекту.
6.Очікування можливих негативних рішень. Наприклад, директор не прийме рішення про скорочення кількості працівників, оскільки воно матиме негативні наслідки — погіршення рівня виробництва.
7. Можливість застосування сучасних технічних засобів. Наприклад, головний бухгалтер приймає рішення про перерахунок зарплати працівників, що за допомогою комп’ютера не займе багато часу.
8. Наявність ефективних комунікацій. Наприклад, завдяки ефективним комунікаціям заступник директора вчасно дізнається про появу нового недорогого обладнання і приймає відповідне рішення.
9. Відповідність організаційної структури управління цілям і місії організації. Якщо організаційна структура управління не відповідає місії та цілям організації і не ведуться роботи щодо її реорганізації у бажаному напрямку, то процес прийняття управлінських рішень може перетворитись у невзаємоузгоджений, громіский та неефективний.
Підходи до оптимізації управлінських рішень:
1. Науковий метод. Застосування наукового методу оптимізації рішень заступника директора про закупівлю обладнання необхідного для успішної діяльності організації
2. Системна орієнтація. Рішення про вдосконалення обладнання проводиться на основі інформації про витрати і прибутки, зібраної внаслідок реалізації розширення.
3. Використання моделей. Застосування моделей найбільш ефективний метод оптимізації управлінських рішень. Модель – це відображення у вигляді взірця, формули, графіка. Моделювання спрощеного вигляду оновленого робочого місця головного бухгалтера.

Рис.5. Процес вироблення раціонального управлінського рішення щодо запровадження ставки ПДВ на лікарські препарати в розмірі 20%

Рис. 6. Процес прийняття раціонального управлінського рішення щодо недостатньої реклами.

Рис. 7. Процес вироблення раціонального управлінського рішення щодо пошуку торгового посередника для збуту продукції.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 912 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)