АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Травлення в дванадцятипалій кишці, особливості секреції та моторики, нервова та гуморальна регуляція

Прочитайте:
  1. Анатомо-топографічні особливості плеври та легень.
  2. Анатомо-фізіологічні особливості системи травлення в дітей
  3. Види травлення
  4. Вікові й статеві особливості енергетичного обміну
  5. Глотка, стравохід, шлунок, тонка кишка, дванадцятипала, товста, пряма кишки як складові частини органів травлення
  6. ГУМОРАЛЬНАЯ РЕГУЛЯЦИЯ
  7. Гуморальная регуляция деятельности сердца
  8. Гуморальная регуляция деятельности сердца.
  9. Гуморальная регуляция дыхания
  10. Гуморальная регуляция дыхания

Тонка кишка

Тонка кишка починається від воротаря шлунка і складається із таких частин:

- дванадцятипалої,

- порожньої і

- клубової.

Довжина тонкої кишки до­сягає 5-6 м, діаметр 3-5 см, товщина стінки прогресивно зменшується на протязі кишки. Тонка кишка утворює петлі, що спереду прикриті великим сальником, а зверху і з боків обмежені товстою кишкою. Слизова оболон­ка тонкої кишки утворює численні кругові складки, ворсинки і крипти (трубчасті заглиблення), завдяки чому значно збільшується її поверхня та площа контакту слизової оболонки з частинами їжі, що підлягають хімічній обробці. Цим полегшуються процеси травлення та всмоктування хімічних сполук - продуктів ензиматичного розщеплення їжі.

Кишкові ворсинки - це специфічні вирости слизової оболонки, їх поверх­ня покрита одношаровим циліндричним епітелієм, у якому є клітини трьох видів:

- стовпчасті епітеліоцити (беруть участь у мембранному трав­ленні),

- келихоподібні клітини (продукують слизовий секрет) та

- кишкові ендокриноцити (ЕС, А-, 5-, І-, С-, Оь клітини), які продукують біологічно активні речовини.

Поверхня епителіоцитів покрита мікроворсинками, що утворюють посмуговану облямівку, у якій міститься велика кількість ензимів. У центрі ворсинки розташований лімфатичний капіляр. Крім того, у кожну ворсинку входять 1-2 артеріоли, що розпадаються на капілярні мережі (рис. 44).

 

Ворсинки стовпчастих епітеліоцитів - основний функціональний елемент процесів травлення і всмоктування у тонкій кишці.

Мікроворсинки цих клітин адсорбують на своїй поверхні ферменти та поживні речовини. Продукти гідролізу білків і вуглеводів - амінокислоти та моносахариди - потрапляють до гемокапілярів основи ворсинок.

У просвіт між основами сусідніх ворсинок відкриваються устя кишко­вих крипт (залози Лібєркюна) - трубчасті заглиблення слизової оболонки. У криптах розташовані клітини, що секретують кишковий сік.

У тонкій кишці налічується понад 150 млн крипт, які подібно до ворсинок значно збільшують функціонально активну поверхню тонкої кишки.

Епітеліоцити крипт клітини Папета, які продукують ферменти, що розщеплюють дипептиди до амінокислот, а також ферменти, які нейтралізують кислі складники шлункового соку, що потрап­ляють у тонку кишку разом із частинками їжі).

М'язова оболонка тонкої кишки утворена двома шарами непосмугова­них міоцитів: внутрішнім косо-циркулярним і зовнішнім косо-поз­довжнім. Зовні тонка кишка покрита серозною оболонкою.

 

 

Секреторна функція тонкої кишки

На протязі усієї тонкої кишки у її слизовій оболонці розташовані киш­кові залози.

Кишковий сік містить:

- багато фіксованих на мікроворсинках ферментів: як власне кишкових, так і ферментів панкреатичного соку.

- багато бікарбонатів, а також хлоридів і фосфатів натрію, кальцію, калію. рН соку коливається від 7,2 до 9: чим інтенсивнішою є секреція, тим більш лужна реакція соку, що виділяється.

-З органічних речовин можна виділити слиз, білки, амінокислоти.

 

У початковій частині дванадцятипалої кишки, між воротарем і великим її сосочком, розташовані залози. Вони секретують лужний сік, який нейт­ралізує шлунковий вміст, що надходить сюди. Він виділяється швидко у відповідь на: 1) механічну стимуляцію слизової оболонки химусом;

2) ак­тивацію блукаючого нерва;

3) вплив гастроінтестинальних гормонів, особ­ливо секретину.

Інгібітором секреції дванадцятипалої кишки є норадре­налін. Саме тому під час збудження симпатичної нервової системи можливе утворення виразок дванадцятипалої кишки.

Мембранне травлення

Процеси кінцевого гідролізу та усмоктування відбуваються на мемб­рані епітеліальних клітин кишки. Сюди надходять частково гідролізовані харчові речовини. На ворсинках адсорбовані ферменти утворюють своєрідну транспортну систему - мембранне травлення. Ферменти, що локалізовані ближче до по­рожнини кишки, перетравлюють відносно великі молекули харчових ре­човин, які, проникаючи між "волосками" глікокаліксу, піддаються дії нас­тупних ферментів.

 

 

Усмоктувальна функція травного тракту

Усмоктування полягає у перенесенні речовин - продуктів травлення, вітамінів, мінеральних солей, води - через слизові оболонки в кров і лімфу.

Для кожного типу харчових речовин характерні свої механізми всмоктування.

Велике значення у забезпеченні всмоктування мають скорочення вор­синок тонкої кишки, а також інтенсивність крово- і лімфотоку в них. Ско­рочення ворсинок, стискаючи кровоносні і лімфатичні капіляри, які зна­ходяться всередині них, сприяє відтоку від них лімфи та крові, а розправлення ворсинки зумовлює ефект присмоктування, що полегшує усмоктування.

Всмоктування (транспорт) поживних речовин з порожнини травного каналу в кров і лімфу забезпечується в основно­му тими відділами травного каналу, які ма­ють певні структури для збільшення всмок­тувальної поверхні (складки, ворсинки, мікроворсинки). Цим вимогам відповідає лише тонка кишка, яка і є основним орга­ном всмоктування. Всмоктування може бути активним і пасивним. Активне є енергозалежним, і перенесення речови­ни здійснюється проти градієнта концент­рації. Джерелом енергії при цьому є мак-роергічні фосфати. Пасивне всмокту­вання відбувається без енерговитрат. До нього належать дифузія, осмос і фільт­рація.

Усмоктування вуглеводів

Вуглеводи усмоктуються у вигляді моносахаридів, головними з яких є глюкоза, фруктоза і лактоза. Переносник глюкози має два активні центри: на од­ному фіксується Na, на іншому - глюкоза. Далі все відбувається вторинно – активним транспортом по типу анти порт.

Усмоктування білків

Амінокислоти усмоктуються, як і вуглеводи, шляхом Ка+-залежного активного транспорту. Невелика кількість амінокислот ус­моктується шляхом простої дифузії.

Усмоктування жирів

Ліпідна основа мембрани ентероцитів забезпечує своєрідні механізми усмоктування жирів. Швидкість їх усмоктування у тонкій кишці залежить не тільки від швидкості гідролізу, але й від емульгування. Жири розщеплюються під дією панкреатичних ліпаз. Засвоюваність жирів їжі дуже висока (від 50 до 95%). Основна кількість жирів усмоктується у лімфу, тому через 3-4 год після вживання жирної їжі, коли лімфа починає надходити в кров, плазма крові стає подібною до молока.

Усмоктування води та електролітів

До травної системи з їжею надходить 2-2,5 л спожитої рідини та 6000-7000 мл різних секретів, що їх утворюють слизова оболонка травного тракту і травні залози. Із цієї рідини втрати із випорожненнями становлять 150— 200 мл. Незначна кількість води всмоктується у шлунку і товстій кишці.Усмоктування води здійснюється переважно в проксимальних відділах тонкої кишки пасивно за допомогою осмосу. Невелика кількість води проходить через слизову оболонку шлунка, а в тонкій та товстій кишках вода рухається у двох напрямках відповідно до осмотичного градієнта. Разом із водою абсорбуються і водорозчинні вітаміни. Саме тому всі чинники, що порушують процес усмоктування харчових речовин, порушу­ють і обмін води в організмі.

 

Моторика тонкої кишки

Моторна функція тонкої кишки повинна забезпечити:

а) перемішуван­ня вмісту;

б) просування химусу зі швидкістю, яка необхідна для експо­зиції його на поверхні слизової оболонки, де будуть здійснюватися проце­си гідролізу та всмоктування;

в) переміщення залишків харчового химусу до товстої кишки;

г) запобігання міграції мікрофлори товстої кишки у проксимальному напрямку.

Просування химусу вздовж кишки забезпечується перистальтичними рухами, а її перемішування з травними соками здійснюється за допомогою ритмічної сегментації і маятникоподібних рухів. Усі скорочення відбува­ються на тлі постійного загального тонусу стінки кишки.

Ритмічна сегментація полягає у періодичному скороченні циркулярно­го шару м'язів на ділянках шириною 1-1,5 см, що знаходяться одна від од­ної на відстані 15-20 см.

Для маятникоподібних рухів характерне скоро­чення невеликої ділянки поздовжніх м'язів, завдяки чому стінка кишки зміщується відносно химусу. У разі поперемінного повторювання таких скорочень химус переміщується і перемішується.

Просування химусу відбувається за допомогою перистальтичних рухів, що полягають в узгодженому скороченні циркулярних і поздовжніх м'язо­вих шарів. Вище від грудки химусу утворюється перехоплення, а нижче -розширення порожнини кишки. Такі хвилеподібні рухи можуть поширю­ватися на відносно невелику ділянку кишки, зміщуючи поверхневі шари химусу. Оскільки майже всі харчові речовини усмоктуються у тонкій кишці, то в товсту кишку надходять лише залишки харчового химусу. Це здійснюється потужними хвилями пропульсивної перистальтики. Вони з'являються наприкінці травлення і поширюються уздовж усієї тонкої кишки.

Перші порції химусу надходять до товстої кишки вже через 3,5-4 год, а через 8-10 год після вживання їжі перехід хи­мусу до товстої кишки завершується.

 

Регулювання рухів тонкої кишки

 

Рухи кишки відбуваються під впливом комплексу регуляторних ме­ханізмів. Для непосмугованих м'язів стінки кишки характерна автоматія. Ритм скорочень забезпечується двома "водіями ритму", один з яких знахо­диться при місці впадіння спільної жовчної протоки в дванадцятипалу кишку, інший - у ділянці ілеоцекального кута.

Рефлекторну регуляцію моторики здійснює міжм'язове сплетення. Подразником є розтяг стінки химусом. Місцеві рефлекторні механізми за­безпечують координоване скорочення поздовжніх і циркулярних м'язів.

Автоматія і місцеві рефлекторні механізми коригуються вищими цент­рами автономної нервової системи, різними нейротрансмітерами і гормо­нальними чинниками. Парасимпатичні нерви переважно збуджують, а симпатичні - гальмують скорочення тонкої кишки.

Посилюють моторику вазопресин, окситоцин, брадикінін, серотонін, гістамін, гастрин, мотилін, холецистокінін-панкреозимін, речовина Р, а також кислоти, луги, есенціальні продукти метаболізму.

Протягом усього процесу травлення спостерігається постійне скоро­чення і розслаблення ворсинок кишки. Це забезпечує їх максимальний кон­такт із новими порціями химусу, поліпшує усмоктування і відтік лімфи. Рухи ворсинок регулюються підслизовим нервовим сплетенням. Під впливом кислого химусу у слизовій оболонці кишки з'являється гормон вілікінін, який посилює рухи ворсинок.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 682 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)