АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Неправильні положення плода: причини, діагностика, тактика ведення вагітності і пологів

Прочитайте:
  1. A. Пасивна імунізація специфічним імуноглобуліном – інфільтрація в рану та в/м введення залишку і розпочаток курсу антирабічних щеплень
  2. C. Внутрішньовенне краплинне введення 0,9 розчину натрію хлориду 200 мл
  3. C. Швидке введення в наркотичний сон
  4. C.Гоління операційного поля, проведення премедикації
  5. E. - Відведення та згинання.
  6. E. Період напівиведення
  7. E.Надавати пацієнту зручного положення
  8. I. Загальні положення
  9. I. Спостереження за перебігом нормальної вагітності
  10. I.Загальні положення

Неправильним наз. положення плода, при якому його повздовжня вісь не співпадає з поздовжньою віссю матки. При поперечному положенні вісь плода розташовується перпендикулярно до осі матки, при косому – між повздовжньою віссю плода і матки утв. гострий кут.

Причини:знижен. тонус м*язів передн. черевної стінки і матки(у жін., що багато народжували),багатоводдя, багатоплідна вагітність, передлежання плаценти, вузький таз, аномалії розвитку.

Діагностика:Розпізнання поперечного і косого положення плода ґрунтується на даних, отриманих при огляді вагітної, зовн. і внутр. акушерському досл., УЗД. Поздовжнє положення:При огляді вагітної - неправильна форма живота (він не у вигляді овоїда, а розтягнутий у поперек) При вимірюванні висоти дна матки отримують нижчі показники, ніж ті, яких очікують.Прийоми леопольда: 1-дно матки розміщене нижче, і не вдається визначити якусь із частин тіла. 2 –пальпується тазовий кінець і голівка плода.Позиція плода в цих випадках визначається за розташуванням голівки – якщо вона ліворуч – 1 позиція, праворуч – 2. Вид визначається за спинкою: якщо вона обернена наперед – передній, якщо на зад – задній вид. 3 –передлеглу частину пальпувати не вдається. Серцебиття при поречному положенні вислуховується на рівні пупка,залежно від позиції: при 1-й, коли голівка знаходиться ліворуч, серцебиття зліва від пупка, при 2-й – праворуч. Вагінальним досл. можна діагностувати неправ. положення при пологах, коли відкриття вічка 4 см. Пальпують ребра, міжреберні проміжки, лопатку, пахвову западину, іноді ручку.

Якщо поперечне положення виявили до 30 тиж вагітності, то вдаватися до якихось загодів виправлення положення не потрібно, бо плід занадто рухомий. З 30-ти тиж. Можна призначати корегуючи гімнастику. Якщо гімнастикою не вдалося змінити положення, то застосовують зовнішній поворот плода на голівку. Це роблять на 32-36 тиж вагітності, обов*язково в стаціонарі. Якщо поперечне положення зберігається до пологів, вагітну необхідно госпіталізувати не пізніше, ніж за 3 тиж до очікуваного терміну розродження, якщо жінка у селі, то її госпіталізують на 36 тиж вагітності.

Ведення пологів: при живому плоді проводять кесерів розтин.Ведення пологів через природні пологові шляхи з поворотом та екстракцією плода за тазовий кінець допустиме лише у жінок, які багато разів народжували і є небезпечним, бо супроводжується травматизацією плода і загрозою розриву матки. При запущеному поперечному положенні і мертвим плодом проводять плодоруйнівну операцію – декапітацію.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 1743 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)