АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ ЯЄЧНИКІВ

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. IV стадія – пухлина одного або обох яєчників з віддаленими метастазами.
  3. Аномалії аутосом.
  4. Аномалії відходження бронхів.
  5. Аномалії пологової діяльності, м’яких тканин пологових шляхів.
  6. Аномалії пологогових сил: класифікація, діагностика, лікування.
  7. Аномалії пуповини і амніона(маловоддя,багатоводдя):клінічні прояви,тактика фельшера.
  8. Аномалії розвитку жіночих статевих органів.
  9. АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНІХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ
  10. Аномалії розвитку матки та піхви

Відсутність яєчників — обох чи одного — буває рідко, переважно у плодів, що мають інші важкі вади розвитку.

Гіпоплазія яєчників — недостатній розвиток — часто поєднується з недорозвитком матки. Клінічно проявляється гіпоменструальним синдромом.

Дисгенезія гонад (синдром Шерешевського-Тернера) — захворювання, пов'язане з хромосомними порушеннями (відсутня одна Х-хромосома), що зумовлюють недорозвиток яєчникової тканини. Яєчники являють собою сполучнотка­нинні тяжі, функція їх відсутня.

Діагностика. Хворі низького зросту (не вищі 130-145 см). Маса тіла дітей при народженні також низька, навіть при доношеній вагітності. При огляді характерна коротка шия з крилоподібними складками від вух до плечей, широкі плечі, бочкоподібна грудна клітка. Зовнішні кути очей опущені, піднебіння високе, тому характерний особливий тембр голосу.

Психічний розвиток не порушений, статева орієнтація жіноча, але в пубертатний період вторинні статеві ознаки розвиваються мало.

При гінекологічному огляді: різко виражені ознаки статевого інфантилізму. Зовнішні статеві органи недорозвинуті, різка гіпоплазія піхви, матки та придатків. Для уточнення діагнозу велике значення мають генетичні дослідження, що підтверджують хромосомну аномалію. Тести функціональної діагностики дають картину різкого зниження або практичної відсутності гормонів, базальна температура постійно низька, симптоми папороті та зіниці відсутні. Прикольпоцитологічному дослідженні — до 50% парабазальних клітин.

Лікування до пубертатного віку спрямоване на стимуляцію росту. Після 15-17 років розпочинають замісну терапію гормонами: естрогенні гормони 6-9 місяців, після цього переходять на циклічну терапію естрогенами та прогестероном. Таке лікування призводить до розвитку вторинних статевих ознак, появи циклічних кровотеч із матки.

Синдром склерокістозних яєчників (синдром Штейна-Левенталя). Генетичне зумовлене захворювання, патогенез якого полягає у порушенні синтезу статевих гормонів у яєчниках внаслідок неповноцінності ензимних систем. В організмі продукується надмірна кількість андрогенів.

Клінічно це проявляється надмірною волосистістю, гіпоменструальним синдромом або аменореєю, безпліддям. При огляді виявляють добре розвинуті вторинні статеві Ознаки, двобічне збільшення яєчників, при УЗ-дослідженні — наявність великої кількості фолікулярних кіст, що і є причиною збільшення яєчників. Надмірна андрогенна стимуляція призводить до потовщення білкової оболонки яєчника, тому не настає овуляція, і фолікули, що не розірвалися, перетворюються у кісти.

Лікування захворювання може бути консервативним (гормональна терапія) чи оперативним (клиновидна резекція яєчників).

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 1621 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)