АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Варіант 1 (DL)

Прочитайте:
  1. I. Дайте англійські еквіваленти з таких варіантів тексту.
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Багатоваріантна самостійна робота
  5. Варіант (БА)
  6. Варіант (БА)
  7. варіант (БА)
  8. Варіант 1
  9. Варіант 1
  10. Варіант 1

1. Хворий В., 51 року скаржиться на відрижку, зригування шлунковим умістом, печію, яка посилюється при нахилі тулуба або у горизонтальному положенні, а також загрудинні болі. 5 років тому діагнозована жовчокам‘яна хвороба, 4 роки тому з'явилися зригування, відчуття кислого в роті, яке посилювалося при нахилах. Об’єктивно: загальний стан задовільний. Живіт м’який, чутливий у зоні проекції жовчного міхура. Печінка, селезінка – фізіологічна норма. Який Ваш попередній діагноз

A Діскінезія жовчовідільної системи

B Хронічний гастрит С

C Хронічний панкреатит

D Виразкова хвороба шлунка

+E Кила стравохідного отвору діафрагми

2. Хворий К., 56 років протягом тривалого часу страждає на цироз печінки з ознаками портальної гіпертензії. Відмічалися явища кровотечі з варикозно розширенних він стравоходу. Під впливом терапії кровотечу було зупинено. Який з препаратів найбільш доцільно призначити для профілактики зазначенного ускладнення?

A Контрикал

B Вазопресин

C Феррум-лек

+D Пропранолол

E Гепарін

3. Хворий 69 років, хворіє ХОЗЛ протягом 30 років. За останні 10 років зросла кількість загострень, з’явилась задишка в спокої, яка посилюється при фізичному навантаженні, приступи кашлю стали більш агресивними, АТ 150/90 мм рт.ст. Аускультативно – діяльність серця ритмічна, акцент другого тону над легеневою артерією. ЕКГ: високий Р ІІ-ІІІ, зниження інтервала S-Т, негативний зубець Т ІІ-ІІІ, виражений зубець S І та Q ІІІ. Вкажіть найбільш ймовірне ускладнення ХОЗЛ.

A Гіпертензивне серце

B Міокардит

+++C Хронічне легеневе серце

D Бактеріальний ендокардит

E ТЕЛА дрібних гілок

4. Юнак 17 років звернувся до лікаря зі скаргами на болі і припухлість в правому гомілково-ступневому суглобі. Травми не було. Два тижні тому лікувався з приводу кон’юктивіту. При огляді – правий гомілково-ступневий суглоб дефігурований за рахунок набряку, шкіра над ним гіпермована, місцева температура підвищена. Активні рухи обмежені, болючі. В загальному аналізі крові: лейкоцити – 11х109/л, ШЗЕ – 24 мм/год. В заг. ан. сечі: білок – 0,088 г/л, лейкоцити – 10-12 в полі зору, еритроцити – 0-1 в полі зору. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

A Подагричний артрит

B Ревматичний артрит

C Ревматоїдний артрит

+D Реактивний артрит

E Деформуючий артрит

5. Хвора Р., скаржиться на приступоподібні болі в правому підребір”ї з іррадіацією в праве плече, які виникають після вживання, смаженої їжі. Періодично відмічає підвищення температури тіла до субфебрильних цифр. Хворіє біля 5 років. Які обстеження необхідно провести хворій в першу чергу?

+A УЗД органів черевної порожнини

B Холецистографію

C Дуоденальне зондування

D Оглядову рентгенограму

E Фіброгастродуоденоскопію

 

6. Хворий Т. 60 років скаржився в анаманезі на біль у надчеревній ділянці і в правому підребер’ї, не пов’язаний з прийманням їжі, свербіння шкіри, носові кровотечі, кровоточивість ясен, поступив в реанімаційне віддлення з кровотечею з стравоходу. Яка найбільш вирогідна причина кровотечі?

A Рак стравоходу

B Ерозивний езофагіт

+C Цироз печінки

D Виразкова хвороба

E Ахалазія стравоходу

7. Пацієнт 58-ми років, працював вантажником, періодично скаржится на печію, регургітацію, пекучий біль в нижній частині грудини, здуття живота. 2 тижні тому після фізичного навантаження появилось відчуття стороннього тіла і посиленого тиску в животі в положенні лежачи, а також при нахилах і після їди. Ваш попередній діагноз?

A Ахалазія стравоходу

B Дивертикул стравоходу

C Рефлюкс-езофагіт

D Дискінезія стравоходу

+E Кила стравохідного отвору діафрагми

8. Хворий, 51 рік, скаржиться на блювання з домішками крові,. Зловживав алкоголем. Хворіє з 40 років, коли вперше виникла жовтяниця. При огляді: шкіра та видимі слизові жовтушні, “судинні зірочки”. Зниженого живлення. Живіт збільшений в об’ємі, пупочна кила, асцит. Край печінки гострий, неболючий, + 3 см в, селезінка + 2 см. Ан. крові: Hb – 80 г/л, лейк. – 3х109/г, тромбоц. – 85х109/г. Причиною портальної гіпертензії у хворого є:

A Гемохроматоз

B Тромбоз вени селезінки

+C Цироз печінки

D Констриктисний перикардит

E Синдром Бадда-Кіарі

9. Хворий 30 років лікувався з приводу пневмонії антибіотиками. Через тиждень появився головний біль, відсутність апетиту, дефекація до 10-15 разів на добу, переважно вранці, з виділенням рідких випорожнень та слизу, що супроводжуються переймоподібним болем в животі. Об’єктивно: живіт здутий, чутливий при пальпації по ходу товстої кишки. Колоноскопія: слизова оболонка гіперемована, набрякла, вкрита слизом, місцями кишка спазмована. Вкажіть попередній діагноз.

A Дизентерія

B Синдром подразненої товстої кишки

C Неспецифічний виразковий коліт

D Хвороба Крона

+E Псевдомембранозний коліт

10. Хворий 40 років хворіє біля 8 років. Скаржиться на біль в поперековому відділі хребта при фізичному навантаженні, в шийному і грудному відділі, особливо при кашлю, біль в кульшовому і колінному суглобах справа. Об‘єктивно: тулуб фіксований в положенні нахилу вперед з опущеною вниз головою, атрофія сідничних м‘язів. Рентгенографія хребта: остеопороз хребців, закостеніння повздовжніх зв‘язок. Який з діагнозів найбільш вірогідний?

A Розповсюджений остеохондроз хребта

B Туберкульозний спонділит

C Псоріатична спондилоартропатія

D Спондилоартропатія на фоні хвороби Рейтера

+E Анкілозуючий спондилоартрит

 

11. Чоловік 52 років знаходився на лікуванні у стаціонарі з приводу загострення виразкової хвороби дванадцятипалої кишки, яка ускладнилась кровотечею. Який препарат доцільно використати для вторинної профілактики рецидивів виразкової хвороби після виписки хворого з стаціонару?

A Креон.

B Альмагель.

C Платифілін.

+D Омепразол.

E Солкосеріл.

12. Чоловік 38 років скаржиться на схваткоподібний біль у лівій здухвинній ділянці й часте рідке випорожнення 6-10 разів на добу з кров'ю та гноєм, загальну слабкість, втрату маси тіла, високу температуру. Хворіє понад 5 років. Об'єктивно: температура - 37,4оС, ЧДР - 20/хв., пульс - 108/хв., АТ-100/60 мм рт.ст. Тони серця приглушені, над верхівкою - систолічний шум. Живіт при пальпації болючий у лівій здухвинній ділянці. Печінка +2 см. В крові: Нв - 80г/л; еритроцити-3,5х1012/л; ШЗЕ-34 мм/год. Яке захворювання найбільш вірогідно сприяло формуванню анемічного синдрому у даного хворого?

A Поліпоз кишечника.

B Хронічний ентерит.

C Хвороба Крона.

+D Неспецифічний виразковий коліт.

E Рак кишечника.

 

13. Чоловік 20 років скаржиться на високу температуру, наростаючу задишку. Хворіє близько 6 днів. Першим симптомом захворювання був різкий біль в правій половині грудної клітини, який підсилювався при кашлі, глибокому вдиху. Праворуч від IV ребра донизу укорочений перкуторний звук, там же - різко ослаблене дихання. Рентгенологічно праворуч визначається гомогенне затемнення в нижньолатеральному відділі з кососпрямованим верхнім контуром. Органи середостіння зміщені вліво. Поставте найбільш ймовірний попередній діагноз.

A Абсцес легені

B Крупозна пневмонія

C Спонтанний пневмоторакс

D Інфільтративний туберкульоз

+E Ексудативний плеврит

14. У хворого, який протягом 8 років страждає ревматизмом і мітральною недостатністю, при огляді відзначається задишка, пульсація на шиї і систолічна пульсація печінки, набряки ніг, на верхівці вислуховується ослаблений I тон і систолічний шум, що проводиться далеко вліво, над мечовидним відростком визначається систолічний шум, посилюється на вдиху. У хворого Ви можете припускати приєднання:

A Аортального стенозу

B Недостатності клапанів легеневої артерії

C Мітрального стенозу

D Ааортальної недостатності

+E Трикуспідального недостатності

15. Хворий 52 років, протягом півроку відзначає слабкість, швидку стомлюваність, відразу до м'ясної їжі, схуднення. Об-но: блідий, в підключичної області зліва пальпується лімфовузол. Резистентність черевної стінки в епігастрії. В аналізі крові анемія, в шлунковому вмісті виявлена ​молочна кислота. Представлена ​​клінічна картина характерна для:

A Залізодефіцитна анемія

B 12-дефіцитна анемія

+C Рак шлунка

D Хронічний атрофічний гастрит

E Лімфогранулематоз

 

16. Жінка 56 років, скаржиться на інтенсивні болі в дрібних суглобах рук (проксимальні міжфалангові, п'ястно- фалангові), а також в колінних суглобах. Захворіла близько 2 років тому. Зазначені суглоби кистей деформовані (веретеноподібні), пальпація їх болюча. ШОЕ - 48 мм/год, лейкоцити - 10,4 х109 г/л, сечова кислота - 0,34 ммоль/л. Рентгенограма кистей: відзначаються поодинокі дрібні дефекти суглобових поверхонь міжфалангових проксимальних суглобів. Який діагноз у якості попереднього можна поставити в даному випадку?

+A Ревматоїдний артрит

B Ревматизм, поліартрит

C Деформуючий остеоартроз

D Подагричний артрит

E Реактивний артрит.

 

17. 36-річний хворий скаржиться на головний біль, слабкість, втрату апетиту, спрагу, набряклість обличчя та ніг. З 18 років отримує інсулін 42-54 од. на добу з приводу цукрового діабету. Стан важкий. Обличчя сіре, одутле, набряки на ногах. АТ = 210/110 мм рт.ст., пульс 110 на хв, ритмічний. Серце, легені - без особливостей. Печінка у краю реберної дуги. Глікемічний профіль: 9-12-10 ммоль/л. Ан. сечі: відн.густина 1022, цукор - 3 %, білок - 1,32 г/л, лейк. - 3-5 в п/зр. Сечі мало. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

+A Діабетичний гломерулосклероз

B Амілоїдоз нирок.

C Хронічний пієлонефрит

D Нефротичний синдром

E Гломерулонефрит

 

18. 72-річному хворому після операції з приводу холецистектомії в зв'язку з лихоманкою призначений гентаміцин (80 мг кожні 8 годин) та цефтриаксон (1 г кожні 12 годин). Через 10 днів у хворого підвищився креатинін до 310 мкмоль/л. Добова кількість сечі 1200 мл. АТ 130/80 мм рт.ст. У аналізах сечі без патології. УЗД: розміри нирок нормальні. Яка причина ниркової недостатності?

A Гепаторенальний синдром

B Гострий гломерулонефрит

C Кортикальний некроз нирок

D Неадекватна інфузія рідини

+E Нефротоксичність гентаміцина

19. 43-річний хворий надійшов у нефрологичне відділення з масивними набряками. 2 роки лікувався амбулаторно. Постійно знаходили зміни сечі. Двічі лікувався преднізолоном, з позитивним ефектом. У сечі: відносна щільність - 1017, білок - 4,0 г/л, еритроцити –15-20 у п/з, лейкоцити - 5-7 у полі зору. Який найбільш ймовірний діагноз?

+A Хронічний гломерулонефрит

B Гострий гломерулонефрит

CАмілоїдоз

D Тубулоінтерстиціальний нефрит

E Хронічний пієлонефрит

20. У хворої 27 років через 1,5 місяця після лікування позалікарняної пневмонії бісептолом і амоксиклавом з’явилася загальна слабкість, біль в суглобах, температура підвищилась до 38оС. При обстеженні виявлено збільшення лімфатичних вузлів, печінки, селезінки, папульозний висип з лехеніфікацією шкіри. В аналізі крові: помірна анемія, лейкопенія, ШОЕ прискорена до 40 мм/год. Виберіть найбільш важливий лабораторний показник для діагнозу захворювання.

A Антистрептолізин -О

B Визначення LE-клітин в крові

+C Визначення антитіл до нативної ДНК

D Клінічний аналіз крові

E Гострофазові показники


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1109 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)