АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Варіант 3 (NU)

Прочитайте:
  1. I. Дайте англійські еквіваленти з таких варіантів тексту.
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Багатоваріантна самостійна робота
  5. Варіант (БА)
  6. Варіант (БА)
  7. варіант (БА)
  8. Варіант 1
  9. Варіант 1
  10. Варіант 1

1. Хворий 25 років з виразковою хворобою пройшов курс лікування у гастроентерологічному відділенні. Через 2 тижні у пацієнта з'явився постійний біль, який наростав і не купувався лікарськими засобами. Живіт болісний у епігастрії, помірний дефанс у пілородуоденальній ділянці. Розвитком якого ускладнення зумовлене погіршення стану хворого?

A. Малігнізація

B. Перфорація

C. Стеноз

D. Кровотеча

+++E. Пенетрація

 

2. Хворий 54 років, що 4 роки тому переніс вірусний гепатит В та зловживає алкоголем, останні два місяці відзначає печію, пекучий біль за грудиною. Вранці після прийняття їжі та підняття важкості з'явилося блювання свіжою темною кров'ю. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, вологі, Ps- 92/хв, AT- 90/60 мм рт.ст. Склери жовтяничні, живіт збільшений у розмірі за рахунок асциту, гепатоспленомегалія. Назвіть найбільш вірогідну причину кровотечі:

A. Синдром Бадда-Кіарі

B. Виразкова хвороба 12-ти палої кишки

+++C. Розрив варикозних вен стравоходу

D. Синдром Малорі-Вейса

E. Ахалазія стравоходу

 

3. Хворий 55 років, курець, скаржиться на слабкість протягом 2-х місяців, біль у правій половині грудної клітки, кашель, виділення харкотиння з прожилками крові. Рентгенологічно: інтенсивна тінь неправильної форми високої щільності у нижній долі правої легені, зв'язана з середостінням. Про яке захворювання слід подумати?

A. Плевропневмонія

B. Туберкульоз легень

C. Інфаркт легень

D. Бронхоектатична хвороба

+++E. Рак легень

 

4. Хворий 56 років скаржиться на залишку з утрудненням видиху, виділенням харкотиння вранці протягом 22 років. Викурює 1 пачку цигарок на день з 18-річного віку. Під час проведення проби на ФЗД зворотність обструкції становить 10%. Які препарати слід призначити на початку лікування?

A. Інгаляційні глюкокортикостероїди (беклометазон)

B. Мембраностабілізатори (інтал, тайлед)

C. Антибіотики (гатифлоксацин)

+++D. Інгаляційні холінолітики (атровент)

E. Інгаляційні симпатоміметики (беротек)

 

5. Хворий 58 років обстежується у терапевта у зв'язку з загальною слабкістю, втомлюваністю, помірним болем у лівому підребер'ї, іноді - часте сечовипускання з ріжучим болем. Виявлена помірна спленомегалія. У крові: нейтрофільний лейкоцитоз із зсувом до мієлоцитів, базофіли- 2%, еозинофіли- 5%. У сечі: маса уратів, ер.- 2-3 у полі зору. Який попередній діагноз?

A. Цироз печінки

B. Сечокам'яна хвороба

C. Лімфогранулематоз

D. Лейкемоїдна реакція

++++E. Хронічний мієлолейкоз

6. Хворий 58-ми років скаржиться на слабкість, набряки ніг, задишку, анорексію. Протягом багатьох років хворіє на хронічний бронхіт. Останні 5 років відзна­чає посилення виділення харкотиння, ча­сто гнійного характеру. Об'єктивно: ЧСС-80/хв, AT-120/80 мм рт.ст., розповсюджені набряки, шкіра бліда, суха, тургор зниже­ний. У сечі: значна протеїнурія, циліндрурія. Вкажіть найбільш вірогідний патологічний процес у нирках:

A. Хронічний гломерулонефрит

B. Хронічний пієлонефрит

C. Інтерстиціальний нефрит

+++D. Амілоїдоз нирок

E. Гострий гломерулонефрит

 

7. Хвора 36 років скаржиться на значну слабкість. Захворіла гостро з підвищенням температури тіла, нездужанням, болем у суглобах та за ходом м'язів ніг. Об'єктивно: фіолетово - синюшна еритема навколо очей та над колінними суглобами. ЧСС- 120/хв., тони серця ослаблені. У крові: лейк.-12 * 109/л, ШЗЕ- 40 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ревматоїдний артрит

B. Атопічний дерматит

C. Системний червоний вовчак

D. Реактивний поліартрит

+++E. Дерматоміозит

 

8. Хворий 64 років скаржиться на кашель з відходженням харкотиння, іноді кровохаркання. Палить 30 років. Схуднув на 8 кг за останні 3 місяці. Рентгенологічне в середній частці правої легені порожнинне утворення, внутрішній контур нерівний, містить незначну кількість рідини, справа збільшені прикореневі лімфовузли. Яке дослідження найбільш інформативне для уточнення діагнозу?

A. Бронхографія

B. Бронхоскопія з біопсією

C. Аналіз харкотиння

D. Спірографія

+++E. Томографія легень

 

9. Хворий 65 років скаржиться на ядуху, кашель з виділенням червоного пінистиго харкотиння, відчуття нестачі повітря, страх смерті. Об'єктивно: ортопное. Шкіра бліда, акроціаноз, холодний липкий піт. Дихання жорстке, в нижньозадніх відділах з обох сторін - вологі дрібно,- та середньопухирчаті хрипи. ЧД - 40/хв. Тони серця різко приглушені. На верхівці серця – ритм галопу. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

A. Крупозна пневмонія

+++B. Набряк легень

C. Інфаркт-пневмонія

D. Тромбоемболія легеневої артерії

E. Астматичний статус

 

10. Хворий 68 років скаржиться на за­дишку, сухий кашель, частіше вранці, ниючий біль у правому підребер'ї. Хворіє 20 років на ХОЗЛ. Об'єктивно: дифузний ціаноз обличчя, набухання вен шиї, набряк ніг, асцит. Систолічний шум над мечоподібним від­ростком, у легенях дихання послаблене, з обох боків вологі різнокаліберні хрипи. ЕКГ: правограма, гіпертрофія правого шлунка. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Дефект міжпередсердної перетинки

+++B. Хронічне легеневе серце

C. Ішемічна хвороба серця

D. Рак легень з метастазами в печінку та черевну порожнину

E. Ексудативний перикардит

 

11. 43-річному хворому 6 років тому проведена холецистектомія з приводу хронічного калькульозного холецисти­ту. Останні півроку став відзначати біль у правому підребер'ї та минущі жовтяниці. Останні 2 тижні жовтяниця не проходить. Під час обстеження виявлено стенозуючий папіліт протяжністю до 0,5 см. Обе­ріть найкращий варіант лікування цього хворого:

+++A. Трансдуоденальна папілосфінктеротомія

B. Спазмолітики (но-шпа)

C. Антибіотикотерапія (левофлоксацин)

D. Нестероїдні протизапальні засоби (целекоксиб)

E. Ферменти (креон)

 

12. Чоловік 35 років скаржиться на біль у грудній клітці протягом декількох місяців, епізодично наявний гіркий присмак у роті. Біль локалізований за грудниною, виникає у спокої та іноді іррадіює в шию, не посилюється при фізичному навантаженні, може посилюватися після прийому алкоголю та великої кількості їжі. Стан погіршується вночі. Ковтання не порушене, маса тіла підвищена. Під час огляду змін не виявлено. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Діафрагмальна кила

B. Пухлина стравоходу

C. Ахалазія стравоходу

+++D. Гастро-езофагальна рефлюксна хвороба

E. Globus hystericus

 

13. Чоловік 39 років знаходився на лікуванні в хірургічному відділенні з приводу гострого холециститу. Переведений до терапевтичного відділення у зв'язку з підвищенням артеріального тиску до 180/120 мм рт.ст., появою білка в сечі, стійкою лихоманкою. Стійкий субфебрилітет був резистентний до антибіотикотерапії. Через 10 днів після лікування в хворого виник приступ ядухи з утрудненим видихом; згодом з'явилися артралгії та еритематозне ураження шкіри. У крові: еозинофіли - 18%. Яке захворювання виникло у хворого?

A. Неспецифічний аортоартеріїт

B. Гострий гломерулонефрит

+++C. Вузликовий периартеріїт

D. Геморагічний васкуліт

E. Системний червоний вовчак

 

14. Чоловік 40 років страждає на аутоімунний гепатит. В крові: А/Г коефіці­єнт 0,8, білірубін - 42 мкмоль/л, трансамінази - АЛТ 2,3 ммоль/год.л (підвищена у 5 разів), ACT - 1,8 ммоль/год.л (підвищена у 3,5 рази). Що із перерахованого найбільш доцільно при лікуванні?

A. Антибіотики, антимікотики

B. Гепатопротектори, полівітаміни

C. Противірусні препарати

+++D. Глюкокортикоїди, цитостатики

E. Гемосорбція, гемодіаліз

 

15. Чоловік 55 років скаржиться на загальну слабкість, зменшення виведення рідини, біль в ділянці серця ниючого характеру. Протягом 15 років страждає на хронічний пієлонефрит, лікувався в стаціонарах. Об'єктивно: шкірні покрови сухі, з жовтуватим відтінком. Ps-80/хв, ритмічний, AT- 100/70 мм рт.ст. Під час аускультації серця - тони глухі, шум тертя перикарду. Після додаткових досліджень: креатинін -1,1 ммоль/л, клубочкова фільтрація 5 мл/хв. Яке лікування показано хворому?

A. Сечогінні

B. Реополіглюкін

C. Антибіотики

D. Ксиліт, сорбіт

+++E. Гемодіаліз

 

16. У хворого з явищами порушеного харчування, стеатореї, через 4 години після їжі виникає біль у животі, особливо вище пупка і лівіше. Проноси можуть змінитися закрепами до 3-5 днів. Пальпаторно: помірна болісність у холедохопанкреатичній зоні. Рівень амілази у крові не підвищується. Рентгенологічно виявлені кальцинати, що розташовані вище пупка. Який найбільш імовірний діагноз?

+++A. Хронічний панкреатит

B. Виразка 12-палої кишки

C. Синдром Цолінгер-Елісона

D. Хронічний гастродуоденіт

E. Хронічний калькульозний холецистит

 

17. Хворий, 49 років, скаржиться на ядуху, кашель. Харкотиння не виділяє. Неодноразово застосовував сальбутамол, інтал, але без ефекту. Об'єктивно: сидить, спираючись на стіл. Ціаноз обличчя, акроціаноз. Дихання поверхневе, утруднене, місцями не вислуховується; розсіяні хрипи, значно подовжений видих. Серце - тони приглушені, тахікардія. Ps - 112/хв., АТ- 110/70 мм рт.ст. Печінка біля краю реберної дуги. Периферичних набряків немає. Який попередній діагноз у хворого?

A. Бронхіальна астма, помірної важкості

B. Серцева астма

+++C. Астматичний статус

D. Аспірація стороннього тіла

E. Хронічний обструктивний бронхіт

 

18. Студентка 19-ти років госпіталізована в екстреному порядку через виражену задишку, болі у лівій половині грудної клітки. Захворіла 3 дні тому. Об'єктивно: температура тіла - 38,8oC. ЧДР- 42/хв., дихання поверхневе. Перкуторно справа від середини лопатки донизу - притуплення звуку, різке послаблення голосового тремтіння там же, дихання над цією ділянкою не вислуховується. Ліва межа серця зміщена назовні на 3 см., ЧСС- 110/хв. Які невідкладні лікувальні заходи у даній ситуації?

A. Призначення антибіотиків групи пеніциліну

B. Введення лазиксу

C. Переведення хворої до відділення торакальної хірургії

+++D. Термінова пункція плевральної порожнини

E. Введення серцевих глікозидів

 

19. Жінка 43-х років висуває скарги на нестійкі випорожнення з переважанням закрепів, здуття живота та біль спастичного характеру в нижній частині живота, а також головний біль, порушення сну. Маса тіла не змінена. Яке захворювання найімовірніше зумовлює таку клінічну картину?

A. Рак кишечнику

B. Хронічний атрофічний гастрит

C. Хронічний панкреатит

D. Хронічний ентерит

+++E. Синдром подразненого товстого кишечнику

 

20. Хворий 32-х років протягом 3-х років відзначає напади ядухи, які майже не купіруються беротеком. В останні місяці відзначає болі у суглобах і порушення чутливості шкіри гомілок і ступень. Ps- 80/хв., АТ- 210/100 мм рт.ст. У крові: еозинофілія 15%. Про яке захворювання можна думати?

A. Хвороба Вегенера

B. Дерматоміозит

C. Системна склеродермія

+++D. Вузликовий періартеріїт

E. Системний червоний вівчак

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 930 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)