АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Варіант 5 (Кух)

Прочитайте:
  1. I. Дайте англійські еквіваленти з таких варіантів тексту.
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Багатоваріантна самостійна робота
  5. Варіант (БА)
  6. Варіант (БА)
  7. варіант (БА)
  8. Варіант 1
  9. Варіант 1
  10. Варіант 1

1. Хвора 58 років, бухгалтер, 2 роки страждає на остеоартроз колінних су­глобів. 2 тижні лікувалась у стаціонарі. Виписана в задовільному стані із скар­гами на незначний больовий синдром після тривалого статичного навантаження. Локальна гіпертермія та ексуда­тивні явища в ділянці суглобів відсутні. Яка подальша тактика ведення хворої найбільш доцільна?

A. Направлення на МСЕК

B. Проведення артроскопії

C. Протезування колінного суглоба

D. Повторне стаціонарне лікування

+++E. Лікування в умовах поліклініки

 

2. У хворого 52 років розвився тяжкий напад експіраторной задухи, який супроводжувався сухим кашлем з дистанційними хрипами. Два вдихи сальбутамолу не дозволили купувати наступ.Який препарат необхідний для надання невідкладної допомоги?

А. Морфін.

В. Строфантін.

+++С. Еуфілін.

D. Лазолван.

Е. Атропін.

 

3. У хворої 26 років після відпочинку в Криму з'явились сильні болі в ліктьових суглобах, задишка і слабкість. Температура тіла 37,6°С, блідість шкіри, на щоках і переніссі - еритема, виразкування слизової губ. Суглоби зовнішньо не змінені, рухи в правому ліктьовому - обмежені. Ps - 114/хв. AT -100/60 мм рт.ст. Тони серця глухі, тахікардія, ритм галопу. В легенях справа нижче кута лопатки - шум тертя плеври. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ревматизм

B. Сухий плеврит

C. Ревматоїдний артрит

+++D.Системний червоний вовчак

E. Інфекційно-алергічний міокардит

 

4. У хворої на 4 добу після оперативного втручання з приводу кістоми правого яєчника раптово з'явився біль у правій половині грудної клітки з відходженням харкотиння рожевого кольору, підвищення температури тіла до 37,7°С. Під час обстеження легень виявлено притуплення легеневого звуку та поодинокі вологі хрипи в нижніх відділах з правого боку. Яке ускладнення найбільш вірогідне?

A. Пневмонія

B. Пневмоторакс

+++C. Інфаркт легені

D. Абсцес легені

E. Ексудативний плеврит

 

5. У хворої на ревматизм визначається діастолічне тремтіння грудної стінки ("котяче муркотіння"), посилений І тон на верхівці, діастолічний шум з пресистолічним посиленням, тон відкриття стулок мітрального клапану, акцент II тону над легеневою артерією. Яка вада серця у хворої?

A. Недостатність клапанів аорти

B. Відкрита артеріальна протока

+++C.Стеноз лівого атріовентикулярного отвору

D. Стеноз легеневої артерії

E. Недостатність мітрального клапану

 

6. У чоловіка 42 років, що протягом 20 років хворіє на виразку дванадцятипалої кишки, з'явилося постійне відчуття важкості в шлунку після їжі, відрижка тухлим, блювання вжитою напередодні їжею, схуднення. Об'єктивно: стан відносно задовільний, тургор тканин знижений. Живіт під час пальпації м'який, симптомів подразнення очеревини немає, "шум плеску "в епігастрії. Випорожнення 1 раз на 3 дні. Яке ускладнення найбільш відповідає стану хворого та зазначеній клініці?

A. Прикрита перфорація виразки

B. Пенетрація виразки

C. Рак шлунка

+++D.Виразковий стеноз вихідного відділу шлунка

E. Хронічний панкреатит

 

7. Хвора 41 року скаржиться на часте рідке випорожнення (10-12 разів на добу) з домішками слизу і крові, біль у нижній частині живота, схуднення. Хворіє 2 роки. Діагнози гострих інфе­кційних захворювань виключені. Шкі­ра суха. Язик червоний, живіт м'який, пальпація сигмовидної кишки болюча. Фіброколоноскопія: в ділян­ці сигмовидної кишки слизова оболон­ка бліда, з ділянками псевдополіпозних розростань, візуалізуються плоскі, поверхневі вираз­ки. Який попередній діагноз?

+++A.Неспецифічний виразковий коліт

B. Поліпоз кишечнику

C. Хронічний панкреатит

D. Хвороба Крона

E. Хронічний коліт

 

8. Хвора 42 років скаржиться на ниючий біль у попереку, більше з правої сторони, інколи підвищення температури тіла до субфебрильної, головний біль. 10 років тому під час вагітності у пацієнтки був напад болю в правій половині попереку, який супроводжувався різким підвищенням температури. 5 років тому спостерігалося підвищення AT до 200/110 мм рт.ст. У сечі: білок- 0,99 г/л, лейк.- 10-15 у п/з, ер.- 2-4 у п/з, циліндри гіалінові- 1-2 у п/з, креатинін-102 мкмоль/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Хронічний гломерулонефрит

B. Туберкульоз нирок

+++C. Хронічний пієлонефрит

D. Амілоїдоз нирок

E. Гіпертонічна хвороба

 

9. Хвора 27 років захворіла 3 місяці тому після перенесення гострої респіра­торної інфекції. З'явився біль у міжфалангових, а через 2 тижні в колінних суглобах, ранкова скутість, підвищила­ся температура до 38°С. Суглоби проксимальні міжфалангові, п'ястково-фалангові, колінні припухлі, рух обмежений болем. Тони серця збережені, шуми відсутні. Аналіз крові: ШОЕ 45 мм/год, СРБ +++, реакція Ваалер-Роузе 1:128. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Реактивний поліартрит

B. Остеоартроз

C. Подагрична артропатія

D. Ревматичний поліартрит

+++E. Ревматоїдний артрит

 

10. Хвора 37 років скаржиться на різкий біль, який виник раптово у правому підребер'ї, а потім швидко розпо­всюдився на весь живіт. Живіт втягну­тий, пальпація його болюча, симптом Блюмберга-Щоткіна позитивний. На оглядовій рентгенограмі органів черев­ної порожнини, виконаній у вертикальному положенні хворої, визначається серповидне просвітлення під куполом діафрагми. Який діагноз найбільш вірогідний?

+++A.Перфорація виразки шлунка

B. Гостра кишкова непрохідність

C. Печінкова коліка

D. Гострий апендицит

E. Гострий холецистит

 

11. Хвора 41 року протягом 5 років страждає на неспецифічний виразковий коліт. Під час ректороманоскопії знайдено виражений запальний процес нижніх відділів кишечнику, псевдополіпозні зміни слизової оболонки. У крові: лейк.- 9,8* 109/л, ер.- 3,0* 1012/л, ШЗЕ-52 мм/год. Який препарат є патогенетичним при лікуванні цієї хвороби?

A. Мотиліум

+++B.Сульфосалазин

C. Вікасол

D. Лінекс

E. Креон

 

12. У чоловіка 52 років спостерігаються прогресуюча задишка та кашель з гнійним харкотинням протягом 2 днів. Він палить по пачці цигарок на день протягом 30 років. Температура 37,2°С*. Дихання послаблене, з поодинокими сухими та свистячими хрипами. У крові: лейк. 7,6*109/л, формула не змінена. Мазок харкотиння за Грамом показує велику кількість нейтрофілів та грамнегативних диплококів. На рентгенограмі грудної клітини підвищення повітряності легень. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Бронхоектатична хвороба

B. Емболія легеневої артерії

+++C. ХОЗЛ

D. Позалікарняна пневмонія

E. Бронхіальна астма

 

13. Хвора 29 років впродовж 2 місяців скаржиться на біль у лівій половині грудної клітки, кашель задишку, підвищення температури тіла до 39,б°С. Об'єктивно: ліва половина грудної клітини відстає в акті дихання, ослаблення везикулярного дихання та укорочення перкуторного звуку зліва. Рентгенологічне визначається округла тінь у нижній частці лівої легені. Який попередній діагноз?

A. Гнійний плеврит

B. Емпієма плеври

+++C. Абсцес легені

D. Хронічна пневмонія

E. Рак легені

 

14. Хвора 42 років страждає на системний червоний вовчак впродовж 4 років. Постійно приймає преднізолон (30 мг) та делагіл (250 мг). 2 тижні тому після переохолодження підвищила­ся температура, з'явилися болі в суглобах, еритематозні висипання, набряки на кінцівках та обличчі. За день до надходження до стаціонару виникли судоми, тимчасова непритомність. В крові: Нв 92 г/л, ер. 2,9х1012/л, тр. 100х109/л, ШОЕ 62 мм/год. Аналіз сечі: питома вага 1016, білок 3,6 г/л, ер. вкривають все поле зору, лейк. 6-10 в п/з. Якою повинна бути адекватна терапія?

A. Нестероїдні протизапальні препарати + азатіоприн

B. Преднізолон, делагіл, курантил

+++C. Пульс-терапія метилпреднізолоном та циклофосфамідом

D. Нестероїдні протизапальні препарати, курантил,гепарин

E. Збільшити дозу преднізолону та делагілу

 

15. Хвора 45 років скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, жовтяни­чний колір шкіри та слизових оболонок, болі в кістках. Об'єктивно: ділянки гіперпігментації шкіри. На повіках численні ксантелазми. Печінка +6 см, щільна, край загострений. Симптом Курвуазьє негативний. В крові: загальний білірубін 160 мкмоль/л, прямий 110 мкмоль/л, ACT 2,1 ммоль/л-год, АЛТ 1,8 ммоль/л-год, лужна фосфатаза 4,6 ммоль/л-год, холестерин 9,2 ммоль/л, антимітохондріальні антитіла М2 у високому титрі. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий гепатит В

+++B. Первинний біліарний цироз печінки

C. Первинний рак печінки

D. Алкогольний цироз печінки

E. Хронічний вірусний гепатит В

 

16. Хвора 52-х років скаржиться на біль у правій половині грудної кліти­ни, задишку, кашель з великою кіль­кістю пінистого харкотиння у вигляді "м'ясних помиїв", з неприємним запа­хом. Об'єктивно: стан тяжкий, ціаноз, ЧДР- 31/хв, при перкусії вкорочений перкуторний звук над правою леге­нею, аускультативно - різнокаліберні вологі хрипи. Який найбільш вірогі­дний діагноз?

A. Бронхоектатична хвороба

B. Абсцес легені

C. Хронічна пневмонія

D. Емпієма плеври

+++E. Гангрена легені

 

17. Хвора 54 років хворіє на остеомієліт стегнової кістки понад 20 років. За останній місяць з'явились і поступово наростали набряки нижніх кінцівок. У сечі протеїнурія 6,6 г/л, у крові диспротеїнемія у вигляді гіпоальбумінемії, підвищення α- і γ-глобулінів, ШЗЕ - 50 мм/год. Який найбільш вірогідний діа­гноз?

A. Хронічний гломерулонефрит

B. Системний червоний вовчак

C. Мієломна хвороба

+++D.Вторинний амілоїдоз нирок

E. Гострий гломерулонефрит

 

18. Хвора 55 років скаржиться на постійний біль в епігастральній ділянці, що виникає через 30 хвилин після їди, блювання, схуднення за півроку на 15 кг, анорексію. В анамнезі виразкова хвороба шлунка протягом 5 років. Клінічний аналіз крові: НЬ - 56 г/л, ШЗЕ - 37 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Виразкова хвороба шлунка, фаза загострення

B. Перфоративна виразка шлунка

C. Висока кишкова непрохідність

D. Хронічний панкреатит

+++E. Рак шлунка

 

19.У хворого важкий напад бронхіальної астми триває більше 1 години незважаючи на інгаляційне застосування b - адреноміметиків та внутрішньовенне призначення еуфіліну та антихолінергічних засобів. Якими медикаментами необхідно доповнити невідкладну терапію?

A. β-адреноблокатори внутрішньовенно

B. Нестероїдні протизапальні препарати

C. Кортикостероїди інгаляційне

D.Кортикостероїди внутрішньовенно

+++E. Антигістамінні засоби

 

20. Чоловік 59 років, водій, скаржиться на постійну задишку, яка посилюється при фізичному навантаженні, малопродуктивний кашель, частіше зранку. Хворіє понад 14 років. Палить понад 40 років. Об`єктивно: температура – 36,7oС, ЧДР – 22/хв., пульс – 80/хв., АТ – 144/80 мм рт. ст. Над легенями: велика кількість розсіяних сухих хрипів. Зміни якого спірографічного показника найбільш вірогідно підтвердять бронхообструкцію у цього хворого?

+++A ОФВ1 (об’єм форсованого видиху за 1 секунду)

B ФЖЄЛ (форсована життєва ємність легенів)

C ЖЄЛ (життєва ємність легенів)

D ПОШвид. (пікова об’ємна швидкість видиху)

E Індекс Тіфно (ОФВ1/ФЖЄЛ)

 

Варіант 6

1.Жінка 40 років надійшла до лікарні у важкому стані. Положення вимушене, ортопное. Відзначаються виражена задишка, поверхневе дихання. Шийні вени набухлі, шкіра блідо-сіра, волога. Грудна клітка бочкоподібна, міжреберні проміжки згладжені. Ps - 140/хв. AT - 90/60 мм рт.ст. Тони серця глухі. Над значними ділянками легень не прослуховуються дихальні шуми. Який найбільш імовірний діагноз?

+++A. Астматичний статус

B. Напад бронхіальної астми

C. Серцева астма

D. Набряк легень

E. Трахеобронхіальна дисфункція

 

2. Жінка 49 років скаржиться на відчуття оніміння губ та кистей, біль у суглобах, утруднення ковтання, задишку під час руху. Об'єктивно: гіперпігментація шкіри, на гру­дях телеангіектазії, припухлість дрі­бних суглобів кистей, згинальні контрактури. У нижніх відділах легень крепітації. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Системний червоний вовчак

B. Ревматоїдний артрит

+++C. Системна склеродермія

D. Дерматоміозит

E. Аддісонова хвороба

 

3. Жінка 43 років протягом 3 тижнів скаржиться на колючий біль у ділянці серця, задишку, перебої в діяльності серця, підвищену стомлюваність. Місяць тому перенесла ГРЗ. Об'єктивно: межі серця +1,5 см вліво, тони приглушені, м'який систолічний шум на верхівці та в т. Боткіна, ЧСС- 98/хв, поодинокі екстрасистоли. AT-120/80 мм рт.ст. Печінка не пальпується, набряків немає. У крові: лейк.-6,7 * 109/л., ШЗЕ - 21 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ревматизм, мітральна недостатність

+++B.Гострий міокардит

C. Клімактерична міокардіодистрофія

D. IXC, стенокардія

E. Гіпертрофічна кардіоміопатія

 

4. Жінка 56 років скаржиться на біль в променевозап'ястних і колінних суглобах. Хворіє 8 років. Температура тіла нормальна. Міжфалангові сугло­би рук потовщені і болючі при ру­хах, хруст в колінних суглобах при зги­нанні. Рентгенографія колінних суглобів: остеопороз, звуження суглобової щілини, незначні кісткові розростан­ня по краях суглобів. В крові: лейк.- 6,2* 109/л, ШЗЕ - 13 мм/год. Про яке захворювання можна думати в даному випадку?

A. Ревматичний поліартрит

B. Подагрична артропатія

C. Ревматоїдний артрит

D. Реактивний поліартрит

++ +++E. Деформуючий остеоартроз

 

5. Жінка 60 років скаржиться на виражений біль у правому підребер'ї. В анамнезі (3 роки тому) - гострий панкреатит. Температура - 38,2°С. Об'єктивно: жовтяничність склер. Симптомів подразнення очеревини немає. Позитивні симптоми Ортнера та Мюссі-Георгієвського. Діастаза сечі не підвищена. Який діагноз найбільш вірогідний?

+++A. Гострий холецистит

B. Рак підшлункової залози

C. Хронічний холецистит

D. Хронічний панкреатит

E. Гострий апендицит

 

6. Жінка 62 років хворіє на бронхіаль­ну астму. Скаржиться на появу болю за грудниною стенокардитичного характеру, перебої в роботі серця. Об'єктивно: t°- 36,6°С, Ps-78/хв, екстра-систолічна ари­тмія, AT- 160/95 мм рт.ст., ЧДР- 18/хв. В легенях вислуховується жорстке дихання з подовженим видихом, розсіяні сухі хри­пи. Який з препаратів ПРОТИПОКАЗА­НИЙ в даній ситуації?

A. Фуросемід

B. Нітросорбід

+++C. Анаприлін

D. Пропафенон

E. Ніфедіпін

 

7. Жінка 75 років скаржиться на немотивовану слабкість, швидку втому, роздратованість, втрату ваги, нерізкий біль в животі, метеоризм, нестійке випорожнення. Вважає себе хворою біля 2 місяців. Об'єктивно: t - 37. 2°С, ЧД -20/хв., Ps - 90/хв., AT -110/70 мм рт.ст. Шкіра бліда. Під час пальпації в правій здухвинній ділянці - болісність. У крові: Нв - 82 г/л. Яке захворювання у паці­єнтки необхідно виключити в першу чергу?

A. Неспецифічний виразковий коліт

B. Поліпоз кишечника

C. Термінальний ілеїт (хвороба Крона)

D. Хронічний коліт

+++E. Рак товстої кишки

 

8. Жінку 32 років протягом 7 місяців турбує біль в поперековій ділянці, субфебрилітет, часте сечовиділення. У сечі: помірна протеїнурія, лейкоцити на все поле зору, бактеріурія. У крові: лейкоцитоз, збільшення ШЗЕ. Який діагноз найбільш вірогідний?

+++A. Хронічний пієлонефрит

B. Гострий гломерулонефрит

C. Хронічний гломерулонефрит

D. Гострий пієлонефрит

E. Сечокам'яна хвороба

 

9. Жінці 50 років, яка хворіє на хроні­чний пієлонефрит, в період загострен­ня було призначено комбінацію анти­бактеріальних засобів - гентаміцин (80 мг 3 рази на добу) та бісептол (960 мг 2 рази на добу). До яких наслідків може призвести призначення такої комбінації антибіотиків?

A.Гломерулосклероз

B. Гостра надниркова недостатність

C.Хронічна ниркова недостатність

+++D.Гостра ниркова недостатність

E.Комбінація антибіотиків оптимальна та цілком безпечна

10. Після лікування в стаціонарі та санаторії на дільницю виписана 10-річна дівчинка, яка перенесла первинну ревматичну атаку, що перебігала із поліартритом, еритемою на шкірі на фоні хореї. В крові спостерігалося підвищення вмісту гострофазових показників та високий титр антистрептококових антитіл. На даний час ознак активності ревматичного процесу немає. Який оптимальний режим біцилінопрофілактики?

A. Біцилінопрофілактика тільки під час інтеркурентних інфекцій

B. Біцилін-5 в комбінації з аспірином

C. Біцилін-5 в комбінації з преднізолоном

+++D. Біцилін-5 один раз на 3-4 тижні

E. Біцилін-5 один раз на тиждень

 

11. Після перенесеної застуди хворий госпіталізований через 4 дні зі скаргами на кашель з виділенням поодиноких плювків слизового харкотиння. Через 2 дні одноразово виділилось біля 250 мл гнійного харкотиння з прожилками крові. Стан середньої важкості. ЧД -28-30/хв. PS - 96/хв., AT -110/70 мм рт.ст. Дихання над лівою легенею везикулярне, над правою - ослаблене, вологі різнокаліберні хрипи над нижньою час­ткою та амфоричне дихання біля кута лопатки. Який попередній діагноз?

+++A.Гострий абсцес легені

B. Емпієма плеври

C. Піопневмоторакс

D. Гостра вогнищева пневмонія

E. Ексудативний плеврит

 

12. У вагітної 23-х років спостерігаються підвищення температури тіла, гіркота в роті, біль у правому підребер'ї, позитивні симптоми Мерфі та Кера. Який з діагно­стичних методів є найбільш доцільним в такому випадку?

+++A.Ультразвукове сканування

B. Термографія

C. Ретроградна панкреатохолангіографія

D. Пероральна холецистографія

E. Внутрішньовенна холецистографія

 

13. У жінки 38 років відзначаються епізоди нападоподібного підвищення артеріального тиску до 240/120 мм рт.ст., що супроводжуються нудотою, блюванням, тахікардією, підвищеним потовиділенням. У крові під час нападу-гіперглікемія. Після нападу рясне сечовиділення. При, що прилягає до верхнього полюсу правої нирки, що можливо відноситься до наднирника. Який лабораторний тест допоможе уточнити діагноз?

A. Визначення швидкості клубочкової фільтрації за ендогенним креатиніном

B. Визначення рівня реніну в крові

C. Визначення тироксину та тиреотропного гормону в крові

+++D. Визначення екскреції катехоламінів та ванілілмигдалевої кислоти з сечею

E. Визначення інсуліну та С-пептиду в крові

 

14. У хворого 28 років на фоні аденові­русної інфекції з'явилися болі в ділян­ці серця, серцебиття, задишка. Хворий блідий, акроціаноз, пульс 92/хв., нитко­подібний, AT - 90/60 мм рт.ст., межі серця розширені вправо і вліво на 2 см, тони глухі. На ЕКГ - повна блокада лі­вої ніжки пучка Гіса, низький вольтаж. Для якого захворювання найбільш характерна дана симптоматика?

A. Ревмокардит

B.Вірусний міокардит

+++C. Ексудативний перикардит

D. Дилятаційна кардіоміопатія

E. Інфекційний ендокардит

 

15. У хворого 32 років після переохолодження з'явилися загальна слабкість, пітливість; підвищилася температура, з'явився кашель. Об'єктивно: загальний стан середньої важкості, шкіра волога, ціаноз губ. Грудна клітка симетрично бере участь у диханні, з правого боку під лопаткою незначне притуплення перкуторного звуку, послаблене везикулярне дихання, вологі звучні дрібнопухирчасті хрипи. Над рештою поверхні легенів - жорстке дихання, розсіяні сухі хрипи. Тони серця підсилені, акцент II тону над легеневою артерією. У крові: лейк.- 8,2*109/л, ШЗЕ- 21 мм/год. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Хронічний необструктивний бронхіт в стадії загострення

B. Рак легені

C. Гострий бронхіт

+++D. Правобічна вогнищева пневмонія

E. Туберкульоз

 

16. У хворого 32 років, який лікувався в стаціонарі з приводу гострого абсцесу правої легені, після кашлю раптово з'явилися важке дихання, ціаноз, біль у правій половині грудної клітки. Яке ускладнення, найбільш вірогідно, виникло у хворого?

A. Перфорація стравоходу

B. Інфаркт міокарда

+++C. Піопневмоторакс

D. Інфаркт-пневмонія

E. Ексудативний плеврит

 

17. У хворого 35 років відзначаються нечасті денні (2 рази на місяць) напади задишки, які легко знімаються інгаляцією бета-2-симпатоміметиків короткочасної дії. У період нападу в леге­нях вислуховуються сухі свистячі хрипи, у проміжках між нападами задишки ОФВ1 більше 80% від належної. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Персистуюча астма середньої важко­сті

B. Важка персистуюча астма

+++C. Інтермітуюча бронхіальна астма

D. Даної інформації недостатня для визначення ступеня важкості бронхіальної астми

E. Легка персистуюча астма

 

18. У хворого 35 років після емоційного напруження виникає переймоподібний біль у животі, який супроводжу­ється частими рідкими випорожнення­ми з великою кількістю слизу, загаль­ною слабкістю. Пальпуються спазмовані відділи товстої кишки. Під час колоноскопії патологія не виявлена. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Неспецифічний виразковий коліт

B. Хронічний коліт

C. Хвороба Крона

+++D. Синдром подразнення товстої кишки

E. Хронічний ентерит

 

19. У хворого 38 років спостерігається поєднання поліневротичного синдро­му на фоні суттєвої втрати ваги, пропасниці, підвищеного кров'яного тиску. В загальноклінічних аналізах - суттєві прозапальні зміни. Яке дослідження є найбільш доцільним для встановлення діагнозу?

+++A. Біопсія з гістологічною оцінкою артерій дрібного та середнього калібру

B. Визначення антинуклеарних та анти-ДНК антитіл

C. Засів крові на гемокультуру під час максимального підвищення температури

D. Визначення HLA антигенів

E. Електроміографія проксимальних м”язів

 

20. У хворого 62-х років, що палить і часто хворіє на "пневмонії", при огля­довій рентгенографії грудей в правій легені знайдено трикутної форми за­темнення з вершиною, спрямованою до кореня легені, а також зсув тіні серця та середостіння в бік ураження. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Периферичний рак легені

B. Кіста легені

C. Абсцес легені

D. Ателектаз легені

+++E. Центральний рак легені

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1007 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.031 сек.)