АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Варіант 2 (Таня)

Прочитайте:
  1. I. Дайте англійські еквіваленти з таких варіантів тексту.
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Багатоваріантна самостійна робота
  5. Варіант (БА)
  6. Варіант (БА)
  7. варіант (БА)
  8. Варіант 1
  9. Варіант 1
  10. Варіант 1

1 Жінка 42-х років страждає на мікронодулярний криптогенний цироз печінки. Протягом останнього тижня стан погіршився: з'явились судоми, затьмарення свідомості, посилилась жовтяниця. Виконання якого дослідження може пояснити причину погіршення стану?

A. Визначення АлАТ та АсАТ

B. Визначення рівня лужної фосфатази

C. Визначення ефірів холестерину

D. Визначення вмісту a-фетопротеїну

*E. Визначення аміаку сироватки

 

2 Хворий 35-ти років четверту добу знаходиться у реанімаційному відділенні з приводу гострої ниркової недостатності внаслідок синдрому тривалого стиснення. Об'єктивно: неадекватний. ЧДР- 32/хв, в легенях останні 3 години визначаються поодинокі вологі хрипи. На ЕКГ: високі зубці T, правошлуночкові екстрасистоли. ЦВТ- 159 мм рт.ст. У крові: залишковий азот - 62 ммоль/л, K+- 7,1 ммоль/л, Cl--78 ммоль/л, Na+-120 ммоль/л, Ht- 0,32, Hb-100 г/л, креатинін крові - 0,9 ммоль/л. Найбільш доцільним методом лікування буде:

*A. Гемодіаліз

B. Плазмофільтрація

C. Плазмосорбція

D. Ультрафільтрація

E. Гемосорбція

 

3. Хворий 22-х років, офісний працівник. Працює весь день у кондиціонованому приміщенні. Влітку гостро захворів: висока температура, задишка, сухий кашель, плевральний біль, міалгії, артралгії. Об'єктивно: справа вологі хрипи, шум тертя плеври. Рентгенологічно тривало зберігається інфільтрація нижньої частки. В крові: лейк.- 11*109/л, п.- 6%, C.- 70%, лімф.- 8%, ШОЕ- 42 мм/год. Який етіологічний фактор пневмонії?

A. Пневмокок

*B. Легіонела

C. Стрептокок

D. Мікоплазма

E. Стафілокок

 

4. Хворий 35-ти років надійшов в стаціонар зі скаргами на біль у лівих грудино-ключичному та колінному суглобах, в попереку. Захворів гостро, з підвищенням температури до 38oC. Об'єктивно: ліві грудино-ключичний та колінний суглоб набряклі, болісні. У крові: лейк.- 9,5*109/л, ШЗЕ- 40 мм/год, СРБ- 1,5 ммоль/л, фібриноген - 4,8 г/л, сечова кислота - 0,28 ммоль/л. В зіскобі із уретри - хламідії. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Подагра

B. Ревматичний артрит

*C. Синдром Рейтера

D. Хвороба Бєхтєрева

E. Ревматоїдний артрит

 

5. Хлопчик 10-ти років лікувався у відділенні кардіології з приводу діагнозу: ревматизм, І атака, активна фаза, активність ІІ ст. Виписаний у задовільному стані. Який препарат найбільш доцільно призначити для профілактики вторинного ревматизму?

A. Біцилін-1

*B. Біцилін-5

C. Азитроміцин

D. Еритроміцин

E. Моксифлоксацин

 

6. Хворий 62-х років доставлений до хірургічного відділення зі скаргами на раптове виникнення болю у пупковій ділянці, яка супроводжувалась непритомністю. Біль іррадіює у спину, пахвинну ділянку. Об'єктивно: стан важкий, болісність під час пальпації у пупковій ділянці, кишкові шуми послаблені. Відзначається зниження артеріального тиску. На УЗД: вільна рідина у черевній порожнині, значне розширення черевної аорти. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Перфорація виразки шлунка

B. Перитоніт

C. Гострий панкреатит

*D. Розрив аневризми черевної аорти

E. Гострий апендицит

 

7. У хворого 25-ти років восени з'явився біль у епігастрії, що виникає через 1,5-2 години після вживання їжі та вночі. Скаржиться на печію, закрепи. Біль посилюється при прийомі гострої, солоної та кислої їжі, зменшується - після застосування соди та грілки. Хворіє впродовж року. Об'єктивно: язик не обкладений, вологий. При пальпації живота - болючість у епігастрії справа, в цій же ділянці - резистентність м'язів черевного пресу. Яке захворювання найбільш імовірне?

A. Діафрагмальна грижа

B. Хронічний холецистит

C. Хронічний панкреатит

D. Виразкова хвороба шлунка

*E. Виразкова хвороба 12-палої кишки

 

8. Хвора 47-ми років скаржиться на кашель з виділенням гнійного харкотиння, біль у нижній частині лівої половини грудної клітки, періодичне підвищення температури тіла. Хворіє близько 10-ти років. Об'єктивно: дистальні фаланги пальців у вигляді "барабанних паличок". Яке обстеження буде найбільш інформативним для постановки діагнозу?

A. Оглядова рентгенограма легенів

B. Пункція плевральної порожнини

*C. Бронхографія

D. Бактеріологічне дослідження харкотиння

E. Бронхоскопія

 

9. Хвора 54-х років хворіє на остеомієліт стегнової кістки понад 20 років. За останній місяць з'явились і поступово наростали набряки нижніх кінцівок. У сечі протеїнурія 6,6 г/л, у крові диспротеїнемія у вигляді гіпоальбумінемії, підвищення a2- і g-глобулінів, ШЗЕ - 50 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Системний червоний вівчак

B. Гострий гломерулонефрит

*C. Вторинний амілоїдоз нирок

D. Хронічний гломерулонефрит

E. Мієломна хвороба

 

10. Хворий 49-ти років скаржиться на порушення ковтання, особливо твердої їжі, гикавку, осиплість голосу, нудоту, зригування, значне схуднення (15 кг за 2,5 місяці). Об'єктивно: маса тіла знижена. Шкірні покриви бліді, сухі. В легенях - дихання везикулярне, тони серця достатньої звучності, діяльність ритмічна. Живіт м'який, під час пальпації безболісний. Печінка не збільшена. Яке дослідження найбільш необхідне для встановлення діагнозу?

A. Дослідження шлункової секреції

B. Онкомаркер СА 19-9

C. Клінічний аналіз крові

*D. Езофагодуоденоскопія з біопсією

E. КТ органів грудної клітини

 

11. Хворий 29-ти років через 2 тижні після перенесеної ангіни помітив набряки обличчя, слабкість, зниження працездатності. Поступово з'явились задишка, набряки нижніх кінцівок, поперекового відділу хребта. Об'єктивно: блідість шкірних покривів, ослаблення серцевих тонів, анасарка. АТ- 160/100 мм рт.ст. У сечі: відносна густина - 1021, білок — 3,6 г/л, еритроцити - 20-30 у п/з, гіалінові циліндри - 4-6 у п/з. Який найбільш імовірний діагноз?

*A. Гострий гломерулонефрит

B. Гострий пієлонефрит

C. Інфекційно-алергічний міокардит

D. Мікседема

E. Гіпертонічна хвороба

 

12. Хворий 23-х років скаржиться на тупий біль, відчуття важкості та розпирання в епігастрії одразу після їжі, відрижку тухлим, сухість у роті, нудоту натщесерце, проноси. Об'єктивно: худорлявої статури, шкіра бліда. Живіт під час пальпації м'який, відмічається біль у епігастрії. Печінка не виступає з-під краю реберної дуги. В крові: Hb- 110 г/л, ер.- 3,4*1012/л, лейкоцитарна формула без змін. ШЗЕ- 16 мм/год. З якого дослідження потрібно починати інструментальне дообстеження?

*A. Езофагогастродуоденоскопія з рН-метрією та біопсією

B. Дослідження шлункового соку, стимуляція пентагастрином

C. Відеокапсульна ендоскопія

D. Дуоденальне зондування

E. Рентгенографія органів травлення

 

13. У хворої 60-ти років після надмірного вживання жирної їжі раптово виник біль у правому підребер'ї, нудота, блювання жовчю, різке відчуття гіркоти у роті. Через дві доби з'явилася жовтяниця, потемніла сеча. Об'єктивно: склери та шкірні покрови іктеричні, черево здуте, печінка збільшена на 3 см, м'яка, болісна під час пальпації, с-ми Ортнера, Мерфі, Кера, Захар'їна, Мейо-Робсона позитивні. Який метод необхідно використати для діагностики у першу чергу?

A. Рентгенографія органів черевної порожнини

B. Діагностична лапароскопія

C. Фіброгастродуоденоскопія

*D. УЗД жовчного міхура та жовчної протоки

E. Радіонуклідне сканування печінки та жовчного міхура

 

14. Хворий 58-ми років скаржиться на відчуття оніміння, різкого збліднення ІІ-ІV пальців кистей, відчуття скутості в м'язах, перебої в роботі серця. Крім того виявлені поліартралгія, прояви дисфагії, закрепи. Обличчя хворого "маскоподібне", щільний набряк кистей. Розміри серця збільшені, в легенях вислуховуються сухі хрипи. В крові: ШОЕ- 20 мм/год, загальний білок - 85 г/л, g-глобуліни - 25%. Який діагноз найбільш імовірний в даному випадку?

A. Системний червоний вівчак

*B. Системна склеродермія

C. Хвороба Рейно

D. Ревматоїдний артрит

E. Дерматоміозит

 

15. Чоловік 54-х років скаржиться на ниючий біль у поперековій ділянці, що посилюється після перебування у вертикальному положенні, фізичного навантаження, переохолодження; слабкість у другій половині дня. Біль у поперековій ділянці відзначає близько 10-ти років. Об'єктивно: блідість шкірних покривів, to- 37,2oC, АТ- 180/100 мм рт.ст. Слабкопозитивний симптом Пастернацького. У крові: ер.- 3,5*1012/л, лейк.- 6,5*109/л, ШЗЕ- 22 мм/год. У сечі: відносна густина - 1010, лейк.- 12-15 у п/з, ер.- 2-3 у п/з. Мікробне число сечі - 100000 в 1 мл. Який діагноз найбільш імовірний?

*A. Хронічний пієлонефрит

B. Полікістоз нирок

C. Хронічний гломерулонефрит

D. Амілоїдоз

E. Нирково-кам'яна хвороба

 

16. Чоловіка 32-х років впродовж останнього року турбують біль у крижах та кульшових суглобах, болючість та скутість при рухах в поперековому відділі хребта. ШОЕ- 56 мм/год. Рентгенологічно виявлено ознаки двобічного сакроілеїту. Хворий є носієм антигену НLA В27. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Коксартроз

B. Хвороба Рейтера

C. Ревматоїдний артрит

D. Спондильоз

*E. Анкілозуючий спондилоартрит

 

17. Жінка, 28 років, впродовж 12-ти років хворіє на хронічний гломерулонефрит, який мав латентний перебіг. За останні півроку виникли загальна слабкість, зниження апетиту, працездатності, нудота. Скаржиться на головний біль, біль у суглобах. При обстеженні: анемія, сечовина крові - 34,5 ммоль/л, креатинін крові - 0,766 ммоль/л, гіперкаліємія. Чим ускладнився перебіг хвороби?

A. Амілоїдоз нирок

B. Гостра ниркова недостатність

*C. Хронічна ниркова недостатність

D. Нефротичний синдром

E. Пієлонефрит

 

18. У чоловіка 73-ти років раптово з'явились біль у попереку справа та макрогематурія, подібне явище було декілька тижнів тому. Об'єктивно: to- 37,7oC, Ps- 88/хв., АТ- 140/80 мм рт.ст. З боку легень та серця змін не виявлено. Живіт м'який, безболісний. Набряків нижніх кінцівок немає. Варикозне розширення вен сім'яного канатику справа. Печінка не збільшена. У крові: анемія, прискорення ШОЕ. У сечі: протеїнурія, еритроцитурія. Який найбільш вірогідний діагноз?

*A. Пухлина нирки

B. Сечокам'яна хвороба

C. Туберкульоз нирок

D. Хронічний гломерулонефрит

E. Хронічний гепатит

 

19. Хвору 22 років через 5 тижнів після переохолодження турбує підвищення температури тіла, слабкість, м’язевий біль, неможливість самостійно рухатись. Об-но: болючість, ущільнення м’язів плечей, гомілок; активні рухи мінімальні; еритема грудної клітки спереду; периорбітальний набряк з геліотропною еритемою. Яке дослідження необхідно провести для верифікації діагнозу?

A Титр АСЛО

B Активність амінотрансфераз

C Рентгенографія суглобів

*D Біопсія м’язів

E Ревматоїдний фактор

20. Юнак 16 років поступив в ревматологічне відділення зі скаргами на біль в великих суглобах, набряклість та почервоніння лівого колінного суглоба, температуру – 37,9оС. Вище вказані скарги з'явилися 5 днів тому, після перенесенної ангіни. Який найбільш вирігідний діагноз?

A Ревматоїдний артрит.

B Реактивний артрит.

C Деформуючий артроз.

D Подагра.

+++E Ревматичний артрит.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1275 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)