АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Отруєння кухонною сіллю

Прочитайте:
  1. ГОСТРІ ОТРУЄННЯ, ІНТОКСИКАЦІЇ
  2. Дослід 1. Відтворити та дослідити гемічний тип гіпоксії отруєнням чадним газом.
  3. Е. Харчове отруєння
  4. Екстрене повідомлення про гостре професійне захворювання (отруєння)
  5. ІІІ. Отруєння грибними токсинами гепато – нейротропної дії.
  6. Карта обліку професійного захворювання ( отруєння)
  7. ОТРУЄННЯ
  8. ОТРУЄННЯ OTPУЙНИМИ РОСЛИНАМИ
  9. Отруєння алкоголем
  10. Отруєння антихолінестеразними засобами

Етіологія. Як недостатність, так і надлишок солі в раціоні птиці призводить до порушення осмотичного тиску в організмі, кислотно-лужної рівноваги, водно-сольового обміну, що негативно впливає на роботі систем організму (особливо шлунково-кишкового тракту, нервової і серцево-судинної систем). Отруєння відбувається при годуванні птиць, особливо молодих, комбікормами із завищеним вмістом хлориду натрію (наприклад, із застосуванням комбікорму для великої рогатої худоби), при згодовуванні солоних овочів, рибної і м’ясокісткового борошна, використанні значних кількостей чистої солі, солоної води і т.п. При тривалому транспортуванні комбікормів кристали хлориду натрію переміщаються в нижні шари, що може також призводить до отруєння. Курчата більш чутливі до сольового отруєння в порівнянні з дорослими птахами. Смертельною дозою кухонної солі для птиці вважають дозу 3 – 4 г/кг живої маси. Отруєння птиці може настати при вмісті солі в раціоні більше 0,3% для молодняка і 0,5% для дорослої птиці.

Тяжкому перебігу отруєння сприяє попереднє мінеральне (особливе сольове) голодування, недостатнє поїння (у останньому випадку токсичність хлориду натрію різко підвищується).

Механізм токсичної дії. Хлорид натрію виконує важливу роль в обмінних процесах і необхідний для нормальної життєдіяльності організму. Проте концентровані розчини його обумовлюють порушення проникності клітинних мембран, осмотичного тиску в тканинах і їх дегідратацію. При передозуванні кухонна сіль проявляє місцеву і загальну дію на організм. У травному тракті утворюються гіпертонічні розчини, які спільно з сольовими кристалами подразнюють слизисті оболонки, обумовлюючи розвиток катарального (а часто і геморагічного) запалення і некрозів. Після всмоктування в кров хлорид натрію адсорбується еритроцитами, обумовлюючи їх пікноз (зморщення і ущільнення внаслідок обезводнення), що призводить до кисневого голодування тканин і розвитку дистрофічних процесів в них, а також до обезводнення і самих тканин, що обумовлює короткочасне посилення в них обмінних процесів з подальшим тривалим гальмуванням. Крім того в організмі при сольовому отруєнні різко порушується ізоіонія, тобто співвідношення між одновалентними (K+, Na+) і двовалентними (Ca2+, Mg2+) катіонами, що веде до порушення проведення імпульсів по нервах, тобто порушується нервова регуляція (відзначають розлад рефлекторної діяльності).

Клінічні ознаки. При гострому сольовому отруєнні в перші ж години спостерігають зниження апетиту і відмову від корму, посилену спрагу, блювотні рухи, часту дефекацію і сечовиділення з виділенням рідкого калу і слизу. Потім настає розширення зіниць, ослаблення зору, порушення координації, відмічається збудження з наступним пригніченням з періодичними судомами, парезами і паралічами кінцівок. Одночасно з цим частішає пульс, дихання з подальшим ослабленням серцевої діяльності (ціаноз гребеня, сережок), знижується температура тіла. Загибель птиць настає в першу – третю добу з моменту клінічного прояву.

При багаторазовому попаданні в організм субтоксичних доз хлориду натрію у птиці виникає хронічне отруєння, яке виявляється слабо вираженими симптомами: спрагою, частою дефекацію (рідкий кал із слизом), часом пригніченням.

Патологоанатомічні зміни. У птиці, загиблої від гострого отруєння, помітні посиніння гребеня, сережок і видимих слизових оболонок, сухість тканин, добре виражене трупне заклякання, іноді обширні крововиливи в шкірі, підшкірній клітковині і м'язах внаслідок травм при судомах. У ротовій порожнині, ротоглотці і стравоході виявляють застійну гіперемію слизової оболонки, іноді густий слиз і крововиливи. У зобі міститься водяниста маса. Слизова оболонка його гиперемійована, набрякла, іноді піддається поверхневому змертвінню. Сполучна тканина навколо зобу набрякла.

У залозистому шлунку майже постійно виявляють надмірну кількість слизу, гіперемію і набухання слизової оболонки, в сосочках залоз і між ними – множинні крововиливи. Останні можуть бути розсіяні по всій слизовій оболонці або розташовуватися в проміжній зоні у вигляді геморагічного кільця (як при хворобі Ньюкасла). Зміни в м'язовому шлунку виражаються осередковою гіперемією, а також крововиливами під кутикулою по верхівках складок; вони зустрічаються дещо рідше в порівнянні із залозистим шлунком. У тонкому відділі кишечника, особливо в дванадцятипалій кишці, відзначають катаральний або геморагічний ентерит, гіперемію і крововиливи в слизовій оболонці, набухання і гіперемію пейерових бляшок.

У печінці часто виявляють застійну гіперемію, іноді в поєднанні з осередковою або дифузною зернистою дистрофією. Жовчний міхур в більшості випадків розширений (у 2-5 разів). Застійну гіперемію, нерідко в поєднанні з дистрофією, виявляє і в нирках.

У серці у багатьох загиблих птиць встановлюють дистрофічні зміни, порожнини розширені і, заповнені згустками крові, що згорнулася. Судини серця сильно налиті кров'ю, під епікардом і ендокардом – крововиливи.

У легенях виявляють застійну гіперемію, набряк та розсіяні крововиливи і вогнища гострого серозно-геморагічного запалення. Легені при цьому суцільно або ділянками червоного кольору, тістуватої або ущільненої консистенції, на розрізі соковиті, з поверхні їх стікає червона дрібнопінява рідина. При опусканні у воду шматочки ураженої легеневої тканини важко плавають або тонуть. У просвіті трахеї і гортані є червонувата дрібнопінява рідина, слизова оболонка гіперемійована, нерідко з крововиливами.

Ознаки застійної гіперемії, у ряді випадків в поєднанні з крововиливами, також виявляють в серозній оболонці грудочеревної порожнини та кишечника, в залозах, головному мозку, селезінці і інших органах.

Діагностика. Діагноз ставлять на підставі клінічних, патологоанатомічних даних і результатів хіміко-токсикологічного дослідження з урахуванням характеру кормів і води. Необхідно мати на увазі, що у птиць у вмісті травного тракту і у внутрішніх органах в нормі виявляється хлорид натрію. При сольовому отруєнні вміст його, як правило, значно підвищується, але може бути і нормальним при використанні невеликих доз, у тривало хворіючих або споживаючих багато води птиць. Це утрудняє лабораторну діагностику отруєння хлоридом натрію, оскільки виявлення звичного вмісту його в органах травної системи не виключає сольового отруєння. У таких ситуаціях зростає роль анамнестичних, клінічних і патологоанатомічних даних в діагностиці отруєння хлоридом натрію. Для дослідження потрібно посилати птиць з гострим перебігом отруєння і що не вживали багато води.

Диференціальна діагностика. Сольове отруєння слід відрізняти від отруєння фосфідом цинку, хвороби Ньюкасла, грипу і пастерельозу.

В порівнянні з сольовим отруєнням при отруєнні фосфідом цинку сильніше ураження печінки і слабкіше за травний тракт. До того ж у вмісті останнього при отруєнні фосфідом цинку відчувається специфічний запах. Характерними ознаками для хвороби Ньюкасла і грипу птиць є дифтеритичні і виразково-некротичні процеси в кишечнику. При патогістологічному дослідженні до того ж часто встановлюють крововиливи в залозах залозистого шлунку з некрозом їх. Такої картини не виявляють при сольовому отруєнні. При пастерельозі птиці характерним є наявність вогнищ коагуляційного некрозу і гранулем в печінці, розвиток серозно-фібринозних полісерозитів, фібринозної пневмонії, а також часте збільшення селезінки. У необхідних випадках слід проводити паралельні лабораторні дослідження (хіміко-токсикологічні, бактеріологічні, вірусологічні і серологічні).

Профілактика і лікування. Для профілактики сольового отруєння необхідно строго стежити за вмістом солі в раціоні, використовувати корми тільки згідно їх призначенню, повністю забезпечувати птицю питною водою, дотримуватись правил транспортування комбікормів і т.д.

При виникненні отруєння птиці внутрішньом'язового або підшкірно призначають 5% розчин кальцію хлориду на 1% розчині желатин, внутрішньом'язово застосовують 1% розчин триамонійфосфату в дозі 0,07 г/кг діючої речовини, вітаміни В12 і В6. При цьому обов'язково птицю в повному обсязі забезпечують доброякісною питною водою!!! Застосовують симптоматичну терапію. Всередину задають слизисті і обволікаючі речовини. Можна застосовувати кисломолочні продукти.

При вимушеному забої птиці, що отруїлася кухонною сіллю, м'ясо піддають органолептичному, бактеріологічному і біохімічному дослідженню. При сприятливих показниках м'ясо використовують як умовно придатне, знешкоджуючи проварюванням, внутрішні органи утилізують.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 544 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)