АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інструктивна картка. навчальної практики № 10

Прочитайте:
  1. Інструктивна картка
  2. Інструктивна картка
  3. Інструктивна картка
  4. КАРТКА кількісно-сумового обліку матеріалів
  5. Картка письмового опитування
  6. Картка письмового опитування №1.
  7. Картка письмового опитування №7.

навчальної практики № 10

з навчальної дисципліни

“ Внутрішні незаразні хвороби

Тема: Діагностика, терапія і профілактика хвороб серцево – судинної системи.

Робоче місце: господарство Білоцерківського району.

Тривалість: 9 год., з них самостійна робота – 3 год.

Мета: Набути практичних навичок у клінічному дослідженні системи хвороб серцево – судинної системи; вивчити симптоми і синдроми найбільш поширених хвороб цієї системи; ознайомитись з принципами терапії і профілактики хвороб серцево – судинної системи.

Обладнання і матеріали: плесиметри і молоточки, фонендоскопи, стетоскопи, набір для вимірювання кров’яного тиску, лікарські засоби, голки, шприци.

Література

1. Клінічна діагностика внутрішніх хвороб тварин/ В.І. Левченко, В.В. Влізло, І.П. Кондрахін та ін.; За ред. В.І. Левченка. – Біла Церква, 2004. – 608 с.

2. Загальна терапія і профілактика хвороб тварин: Практикум / В.І. Левченко, І.П. Кондрахін, Л.М. Богатко та ін. – Біла Церква, 2000. - 224 с.

3. Судаков М.О. та ін. Внутрішні незаразні хвороби тварин. – К.: Мета, 2002.

4. Судаков М.О. та ін. Внутрішні незаразні хвороби с.-г. тварин. Практикум. – К.:Вища школа, 1995.

 

Правила охорони праці і техніки безпеки:

- працювати з тваринами у спецодязі (халат, косинка);

- підходити до тварини обережно, сміливо;

- підходити: до великої рогатої худоби – з правого боку, до коней – спереду зліва дещо збоку;

- коні можуть кусатись і бити тазовими кінцівками назад;

- врх може вдарити рогами і тазовими кінцівками назад і вбік;

- заспокоюють врх, погладжуючи у ділянці міжщелепового простору шиї, лопатки;

- коней погладжують і поплескують по шиї в ділянці лопатки і крупа;

свині і собаки – гладять;

- кози – поплескують між вухами і по спині.

Теоретичні положення: хвороби серцево – судинної системи поділяють на чотири групи: хвороби перикарда, міокарда, ендокарда і кровоносних судин.

Перикардит характеризується запаленням вісцерального і парієтального листків перикарда, нагромадження у серцевій сумці серозного, серозно – фібринозного, геморагічного, гнійного чи гнильного ексудату з наступним порушення скорочувальної функції міокарда, кровоточу, застоєм крові, розвитком набряків та порушенням функціонального стану інших органів. За етіологією буває: первинним і вторинним, травматичним і нетравматичним; за характером ексудату – серозним, серозно – фібринозним, фібринозним, геморагічним, гнійним і гнильним; за локалізацією - локальним і дифузним; за перебігом - гострим і хронічним.

Міокардит – запалення міокарду, характеризується ексудативно – проліферативними процесами інтерстиціальної тканини й альтеративними змінами м’язових волокон, супроводиться підвищеною збудливістю міокарда і послабленням скоротливої функції, розвитком екстрасистол. Хворіють усі сільськогосподарські тварини і свійські. Міокардит буває первинний і вторинний, вогнищевий і дифузний, гострий і хронічний.

Ендокардит – запалення ендокарда, яке ускладнюється деструктивними і некротичними змінами, а хронічному перебігу - пороками серця. За перебігом – гострим і хронічним; за локалізацією – клапанним і пристіночним; за характером патологічного процесу – бородавчастим і виразковим.

Міокардоз – захворювання міокарда, яке характеризується дистрофічними процесами і супроводиться порушенням основних функцій серця.

Умовно розрізняють дві клінічні форми хвороби – міокардіодистрофія без виражених деструктивних змін і міокардіодистрофію з вираженими деструктивними змінами серцевого м’яза. Хворіють сільськогосподарські тварини і свійські всіх видів, особливо часто високопродуктивні корови.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 565 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)