АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВМІСТ МОЗКОВОГО НАТРІЙУРЕТИЧНОГО ПРОПЕПТИДУ В КРОВІ ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ (ЦД) 2-ГО ТИПУ З ОЖИРІННЯМ ТА ІШЕМІЧНОЮ ХВОРОБОЮ СЕРЦЯ (ІХС)

Прочитайте:
  1. A. Загальний аналіз сечі, сечовина, креатинін, калій сироватки крові, УЗД нирок.
  2. B Великої вени серця
  3. E. множинних мікроінфарктів серця і легень.
  4. E. Переливання крові
  5. А. 4.4. Клінічні критерії диференціальної діагностики коматозних станів у хворих на цукровий діабет
  6. А. 4.5. Всебічні цілі терапії, які треба досягти при лікуванні цукрового діабету 2 типу.
  7. А. Визначити рівень тіреоїдних гормонів у плазмі крові, сканування щитовидної залози.
  8. А. Загальний аналіз крові, біохімічнии аналіз крові, посів крові на стерильність, формолову пробу.
  9. А. Кардіогенний шок, розрив серця, аневризма серця, синдром Дресслера.
  10. А. Реєстрація хворих

Лешневський Орест

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Кафедра ендокринології

Завідувач кафедри – доц. А. М. Урбанович

Науковий керівник – ас. Г. І. Суслик

 

Актуальність. Одними із найтяжчих ускладнень ЦД 2-го типу залишаються ураження серцево-судинної системи.У хворих на ЦД 2-го типу,прогресування атеросклеротичного ураження коронарних судин відіграє провідну роль у патогенезі серцевої недостатності та розвитку небезпечних ускладнень, які призводять до високої смертності таких пацієнтів. ІХС у хворих ЦД 2-го типу зустрічається в 2-4 рази частіше, ніж серед людей того ж віку без діабету.Незважаючи на сучасні досягнення в медицині,проблеми, пов’язані з ранньою діагностикою ІХС у хворих на ЦД 2-го типу, остаточно не вирішені.Маркери доклінічного визначення серцево-судинних захворювань, які є основним чинником смертності хворих на ЦД 2-го типу, залишаються предметом особливої уваги науковців.

Мета. Визначити концентрацію фрагменту мозкового натрійуретичного пропептиду (NT-prоBNP) в крові у хворих на ЦД 2-го типу з ожирінням та дослідити можливі взаємозв’язки гормону з параметрами інсулінової резистентності (ІР).

Матеріали та методи. Обстежено 18 хворих на ЦД 2-го типу з ожирінням та ІХС, 12 пацієнтів з ЦД 2 типу з ожирінням без ІХС, 11 пацієнтів з ожирінням та ІХС,, контроль – 10 хворих на ІХС.Діагностику ЦД 2 типу проводили відповідно до рекомендацій Європейської асоціації вивчення діабету; ІХС – на основі скарг та аналізу електрокардіографії. Рівень NT-prоBNP в крові визначали методом імуноферментного аналізу.Для верифікації ожиріння розраховували показник індексу маси тіла (ІМТ). Ожиріння діагностували,коли ІМТ > 30кг/м2. Індекс НОМА-ІР розраховували за формулою:НОМА - ІР = G0 х Ins0/22,5.

Результати. В результаті дослідження було виявлено, що найвищою концентрація NT-prоBNP була у групі хворих із ЦД 2-го типу з ожирінням та ІХС;у групі пацієнтів із ЦД 2-го типу з ожирінням без ІХС вміст NT-prоBNP був зниженим і суттєво не відрізнявся від аналогічного показника у групі осіб з абдомінальним ожирінням та ІХС,що підтверджує гіпотезу про те,що ЦД 2-го типу вважається «еквівалентом» ІХС.За результатами дослідження показано, що у хворих на ЦД 2-го типу з ожирінням індекс НОМА-ІР значно збільшено, причому найбільш помітно – у пацієнтів із ЦД 2-го типу з ожирінням та ІХС.За результатами кореляційного аналізу виявлено позитивний кореляційний зв’язок між індексом НОМА-ІР і концентрацією у крові NT-prоBNP у групах хворих на ЦД 2-го типу з ожирінням як з ІХС так і без кардіальної патології.

Висновки. В усіх групах обстежених хворих вміст у крові NT-prоBNP перевищував показник контрольної групи і був найбільшим у хворих на ЦД 2-го типу з ожирінням та ІХС,у яких виявлено середньої сили позитивний кореляційний зв’язок рівня NT-prоBNP з індексом НОМА-ІР.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 421 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)