АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

КЛІНІКО-ГЕНЕТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА 9 ПАЦІЄНТІВ З СИНДРОМОМ ВІСКОТА-ОЛДРІЧА

Прочитайте:
  1. I.I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА
  2. II. Лебон и его характеристика массовой души
  3. III. Мотивационная характеристика темы
  4. III. Мотивационная характеристика темы
  5. III. Мотивационная характеристика темы
  6. III. Мотивационная характеристика темы
  7. III. Мотивационная характеристика темы
  8. III. Мотивационная характеристика темы
  9. III. Характеристика на интерна
  10. III.3.5. ХАРАКТЕРИСТИКА ИММУНГЛОБУЛИНОВ — АНТИТЕЛ

Яцканич Габріелла

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Кафедра клінічної імунології та алергології
Завідувач кафедри – проф. Чоп’як В.В.
Науковий керівник – проф. Костюченко Л.В.

 

Актуальність. Синдром Віскота-Олдріча (Wiskott-Aldrich syndrome, WAS) - це Х-зчеплений первинний імунодефіцит з множинними дефектами гемопоетичних клітин, що характеризується мікротромбоцитопенією, екземою, рецидивуючими інфекціями та підвищеною схильністю до злоякісних пухлин і автоімунних феноменів. Захворювання зумовлене мутаціями гену WAS, який кодує 502 амінокислоти білка Віскота-Олдріча (WAS - protein, WASP). WASP експресується в ядровмісних клітинах гемопоетичної системи і має виключну роль у передачі сигналу від поверхневих рецепторів клітини до актинового цитоскелету. Мутації WAS -гену унеможливлюють або виражено знижують експресію і/або функцію білка Віскота-Олдріча, що призводить до дефектів формування всіх клітинних структур, утворення яких залежить від цитоскелетної реорганізації актинових філаментів.

Мета. Дослідити клініко - генетичні особливості перебігу синдрому Віскота - Олдріча і виявити мутації WAS-гену у обстежених пацієнтів.

Матеріали та методи. В Україні діагностовано 9 пацієнтів з синдромом Віскота-Олдріча. Всі вони підлягали спостереженню клінічних проявів захворювання в динміці, а також дослідженню мутації різних ділянок WAS -гену.

Результати. Всі пацієнти мали типову клінічну картину WAS: інфекційний, геморагічний синдром та атопічний дерматит, переважно з важким перебігом. У 6 пацієнтів з 5 сімей виявлено нові, раніше не описані мутації WAS-гену: делеція s.1223-1222 AD del екзону 10, делеція c.361-1_11del 11bp + c.361-371del11bp в локусі IVS3 + E4, нонсенс-мутація c.C58T в 1 екзоні, інсерції s.645-648 ins C в екзоні 7, c. 1386_1387delTC. Також в українських пацієнтів виявлено значно більшу частоту феномену природного хімеризму експресії WAS-протеїну, зумовленого наявністю реверсивних мутацій WAS -гену (44.4% проти 11% у країнах Західної Європи).

Висновки. Виявлення хворих з синдромом Віскота-Олдріча в Україні є неповним, зважаючи на малу кількість діагностованих пацієнтів.Найбільш стійкою та інформативною ознакою WAS слід вважати тромбоцитопенію з малим об’ємом тромбоцитів. Відсутність відхилень у показниках імунологічних досліджень не суперечить діагнозу WAS. Визначення рівня експресії WAS-протеїну та молекулярно-генетичне дослідження є верифікуючими методами діагностики синдрому Віскота-Олдріча, які доповнюють один одного щодо інформативності. Розвиток генетичних досліджень в Україні дасть можливість не лише успішно діагностувати WAS, а й запобігати народженню хворих дітей шляхом пренатальної діагностики. Радикальне лікування WAS потребує кооперації України з країнами Євросоюзу, індивідуалізованої оцінки важкості перебігу хвороби та інших факторів (вік, наявність родинного донора, ступінь експресії WASP) для прогнозування ризиків трансплантації та природнього перебігу хвороби.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 427 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)