АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК: АКТГ-ЕКТОПОВАНА ПУХЛИНА

Прочитайте:
  1. IV стадія – пухлина одного або обох яєчників з віддаленими метастазами.
  2. T4 – поодинока пухлина будь-якого розміру з розповсюдженням на піхву (більш ніж на 2см), анус (із
  3. Амбулаторно -поліклінічний етап
  4. Амбулаторно-поліклінічний етап
  5. Амбулаторно-поліклінічний етап
  6. Ваш клінічний діагноз?
  7. Відношенню до всіх новоутворенних яєчників. Найчастіше зустрічається у віці 40-60 років. Пухлина майже
  8. Вкажіть клінічний діагноз(Нейропатія ліктьового нерва).
  9. Вкажіть клінічний діагноз. Яке призначите лікування (вкажіть медикаменти)? (Фолікулярний мієлоз, В12-фолієва кислота, вітамін В)
  10. Класифікація методів і видів лікування хворих пухлинами печінки

Шумковська Дануся

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Кафедра ендокринології

Завідувач кафедри – доц. Урбанович А.М.

Науковий керівник – доц. Сафонова О.В.

Актуальність. АКТГ (адренокортикотропний гормон)-ектопована пухлина належить до пухлин АПУД (абревіатура англійських слів: Amine – амін. Precursor – попередник, Uptake – поглинання, утилізація, Decarboxylation – декарбоксилювання)-системи, що становлять не більше 1-2% всіх онкозахворювань. Ектопічна продукція адренокортикотропного гормону – перший ідентифікований паранеопластичний ендокринний синдром. Ектопічну секрецію АКТГ виявляють у 15-25% хворих із синдромом Іценко-Кушинга, тобто вона має велике діагностичне значення.

Мета. Проаналізувати історію хвороби пацієнта з АКТГ-ектопованою пухлиною з метою оптимізації діагностики ектопованих пухлин на ранніх стадіях, щоб попередити розвиток численних ускладнень.

Матеріали і методи. Проведеноаналіз історій хвороби та медичної картки амбулаторного хворого з діагнозом: Синдром Іценко-Кушинга, АКТГ-ектопована пухлина (бронхогенний карциноїд), Са правої легені стадія 1А,Т1N0M0. Дисліпідемія. Жирова дистрофія печінки. Дистрофічно-дегенеративний процес грудного і поперекового відділів хребта. Стероїдний остеопороз. Сечо-кам’яна хвороба. Опрацьовані результати об’єктивного обстеження; лабораторних досліджень: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, біохімічний аналіз крові (білірубін, електроліти, амінотрансферази, лактатдегідрогеназа, лужна фосфатаза, гамма-глутамілтрансфераза), визначення рівня гормонів (АКТГ, кортизол в крові, кортизол в сечі, паратгормон, тиреотропний гормон, тироксин, трийодтиронін), онкомаркери (хромогранін А, нейрон-енолаза); інструментальних досліджень: ультразвукове дослідження органів черевної порожнини, нирок і наднирників, щитоподібної залози, магніто-резонансна томографія гіпофізу, наднирників, органів черевної порожнини, спіральна комп’ютерна томографія попереково-крижового відділу хребта, рентгенографія турецького сідла, позитрон-емісійна томографія усього тіла; методів лікування (консервативних і оперативного).

Результати. Пацієнту було проведено ряд лабораторних та інструментальних досліджень, здійснено консультації в багатьох клініках, в тому числі і за кордоном. Остаточний діагноз було встановлено через півтора року після звернення за медичною допомогою на основі результатів позитрон-емісійної томографії усього тіла, а саме -було виявлено карциноїд правої легені, який продукував АКТГ та дослідження онкологічних маркерів, серед яких було підвищення нейрон-енолази та хромограніну А, що характерно для карциноїду. На той час у пацієнта вже розвинулись порушення ліпідного, вуглеводневого та мінерального обмінів. Було проведено оперативне втручання – правобічна лобектомія, після чого призначена замісна терапія глюкокортикостероїдами з поступовою відміною. На даний час пацієнт знаходиться в задовільному стані, показники АКТГ і кортизолу в межах норми. Проводиться динамічне амбулаторне спостереження.

Висновки. Проаналізувавши даний клінічний випадок, можна зробити висновок,що за відсутності чітких даних, які свідчили б на користь пухлини наднирникових залоз або гіпофіза слід проводити діагностику для виявлення АКТГ-ектопованих пухлин,з цією метою використовувати позитрон-емісійну томографію та визначення специфічних онкологічних маркерів.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 390 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)