АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Теория ИНЬ-ЯН.

Прочитайте:
  1. II. БИХЕВИОРИЗМ И ТЕОРИЯ СРЕДЫ
  2. Биосоциальная теория: диалектическая теория развития пограничного расстройства личности
  3. Бихевиористская теория депрессии.
  4. Вирусогенетическая теория рака.
  5. Генетика пола. Теория хромосомного определения пола. Наследование, сцепленное с полом
  6. Глава 2. Теория расстройств личности.
  7. Гудман и теория self
  8. Гуморальная теория иммунитета
  9. Иерархическая теория инстинкта
  10. Иммунитет теориялары

Навчання ІНЬ-ЯН відображає світогляд Стародавнього Китаю. Це дві частини (категорії) єдиного, завершеного цілого. Всі речі і явища в природі і організмі людини мають дві протилежні, взаимодоповнюючі один одного сторони. Можна привести безліч прикладів подвійності як в природі, так і в організмі людини, оскільки людина є віддзеркаленням природи, тісно є пов'язаний з нею. Прикладом можуть послужити такі пари протилежностей, як жар і холод, зовнішній і внутрішній, недолік і надлишок, гострий і хронічний, антиноцицептивна і ноцицептивна системи, симпатична і парасимпатична системи, метод дії седативный і тонізуючий. Загальними властивостями для ЯН є прагнення до активності, динамічності, руху, визначності, вияву. Яскравими прикладами ЯН категорії є симпатикотонія, лихоманка, гіперфункція органу. Для ІНЬ властиве прагнення до пасивності, статичності, спокою, невизначеності, скритність. Прикладами можуть послужити парасимпатикотония (ваготония), озноб, гіпофункція (слабість, недолік) органу.

Вчення про Инь–Ян включає чотири види взаємостосунків між першоосновами.

Наявність протилежностей між Інь і Ян. Обидва початки протиставляються один одному. Слід запам'ятати, що захворювання (синдроми) відноситься до категорії Ян лікуються чинниками, що відносяться до категорії Інь, і навпаки, захворювання (синдроми) відносяться до категорії Інь лікуються чинниками, що відносяться до категорії Ян. Згідно цієї теорії, верхня половина тіла людини відноситься до Ян, йому протиставляється нижня половина, яка відноситься до Інь. Передня поверхня рук і передневнутренняя поверхня ніг віднесена до Інь категорії. Порожні органи (товстий кишечник, шлунок, тонкий кишечник, сечовий пузир, потрійний обігрівач або три порожнини тіла, жовчний пузир) відносяться до Ян; щільні (легені, підшлункова залоза, серце, нирки, перикард, печінка) відносяться до Інь. Поверхня тіла належить до Ян. Все, що всередині – до Інь. Будь-яка дія в організмі зустрічає протидію. Наприклад, тим процесам, які усилюють обмін, протистоять процеси, які знижують обмін. Хвороби, які супроводяться підвищенням температури, жаром, турботою, почервонінням шкірних покривів – відносяться до категорії Ян. Захворювання, які протікають хронічно, з відчуттям холоду, з обміном, що понизить, відносяться до категорії Інь.

Наявність взаємозв'язку між Ян і Інь. Жодна з протилежностей не може існувати ізольований від іншої. Якщо немає верху, то немає низу. Якщо немає механізму, що підвищує температуру, то відсутній механізм, знижуючий температуру, відсутність системи, яка бере участь в згортанні крові, робить потрібною противосвертывающую систему і ін. Кажучи сучасною медичною мовою, існує тісний взаємозв'язок між протилежними функціями органів або організму в цілому.

Взаємне доповнення і обмеження Інь і Ян. Обидва протилежності контролюють один одного. В здоровому організмі процеси окислення контролюються процесами відновлення, зігрівання організму контролюється його охолоджуванням. Зовнішні структури контролюють внутрішні (прикладом може послужити співвідношення шкіра – внутрішні органи), і у свою чергу зовнішні структури реагують на зміни внутрішніх структур (на шкірі можуть з'являтися зміни унаслідок патології внутрішніх органів). Для здорового організму характерний, що обидва першооснови близькі до рівноваги, тобто допустиме коливання в певних межах. При більш виразимій зміні виникає надлишок Інь або Ян, що веде до розвитку патологічних процесів і виникнення хвороби. При ослабінні Ян нижче за допустимий рівень, Інь виходить з-під контролю (наростає), і виникають хвороби Інь (холоди) і, навпаки, при пригнобленні Інь нижче за допустимий рівень виникають хвороби Ян (жара). Патологія може з'явитися як наслідок упровадження зовнішнього хвороботворного чинника, який теж може бути віднесений до категорії Інь або Ян. При надмірному охолоджуванні розвивається синдром Інь. При перегріві виникає синдром Ян.

Виходячи з вище висловленого, можна відзначити, що захворювання може виникнути в результаті зниження органних, внутрішніх Інь або Ян. При цьому втрачається контроль над протилежним початком. В цьому випадку ми маємо справу з порожнім Інь або Ян синдромом. Хвороба може виникнути унаслідок впливу зовнішнього патологічного початку, по характеру відноситься до категорії Інь або Ян, що звичайно відносять до повного Інь або Ян синдрому. З позиції сучасної медицини це можна зрозуміти на прикладах функціонування і взаємоконтроля протилежно працюючих систем. Наприклад, дія симпатичної нервової системи контролюється парасимпатичною нервовою системою, чоловічі статеві гормони контролюються жіночими гормонами, і навпаки. Процеси бронхообструкции контролюються системою, яка забезпечує розширення бронхів. Але це тільки поверхневе уявлення. Такі поняття, як порожній і повний Ян – і Інь – синдроми можна розглянути на прикладі рівня температури тіла. Незначна гипертермия, прискорене серцебиття, турбота, безсоння можуть виникнути або через нестачу речовин, які контролюють гормони щитовидної залози (згідно китайської термінології порожній Ян-синдром), або при перегріві хворого (в цьому випадку – повний Ян-синдром).

Взаємне перетворення Інь і Ян. Обидва початки, як Інь, так і Ян, можуть взаємно перетворюватися один на одного. Але необхідно мати на увазі, що Інь не може зазнати перетворення в Ян, якщо немає необхідної кількості Ян і Інь. Синдроми холоду (початок простуди) перетворюється на синдром жару (пневмонія). Синдром повноти (наявність застою в легенях при пневмонії) – в синдром пустки (субфебрилитет після зняття гострих симптомів пневмонії, слабість, потливость).

Вчення про Інь і Ян знаходить широке застосування у всіх областях традиційної китайської медицини. Воно використовується для пояснення морфологічних структурних особливостей людського організму, фізіологічних функцій різних органів, для розуміння патології з метою клінічної діагностики і терапії. Будь-яке захворювання – цей вияв дисбалансу між Інь і Ян в організмі людини, яка викликається при дії екзогенних чинників, які також діляться на иньские і янские. Дія Инь-чинників приводить до переважання Інь і недостатності Ян в організмі. Дія Ян-чинників приводить до переважання Ян і недостатності Інь в організмі. Першочерговою задачею лікаря є встановлення синдромального діагнозу, тобто характеру дисбалансу Інь і Ян.

Діагностичні ознаки Ян-синдрому. При огляді у таких хворих виявляється гіперемія особи, блиск, экзофтальм око, мова червоного кольору, густий жовтий наліт на мові, губи зімкнуті (дихає через ніс), припухлі, почервонілі, психоемоційний фон підвищений (збудження, ейфорія), шкіра з почервонінням і припухлістю, суха з шелушением, такі хворі, як правило, зниженого живлення. До янским симптомів є віднесений контрактуры унаслідок патології суглобів. Для таких хворих характерна погана переносимість жари. При опиті такі хворі пред'являють скарги на лихоманку, гарячі кінцівки, поліфагію, полидипсию, часті замки, болі періодичного характеру (пароксизмальные), гострі, що посилюється після їди, судоми м'язів, спазми з коленням, сильна сверблячка, розпираючі болі в шлунку після їди, гиперменоррея. Стан у таких хворих поліпшується при дії холоду, при прийомі холодної їжі і пиття, а від дії жари стан погіршується. Мочити у таких хворих темна, концентрована. Голос дзвінкий, гучний. Мова швидка, багатослівна. При аускультации виявляються дихання жорстке. Кашель дзвінкий, сухий. Біль при пальпації ділянки хворобливості посилюється або виявляється. Пульс поверхневий, великого наповнення, помірковано частий. Тулуб і кінцівки на дотик теплий.

Діагностичні ознаки Инь-синдрому. При огляді у таких хворих виявляється блідість, землистий відтінок особи. Для них характерний підвищене живлення. Очі запалі, тьмяні. Мова біла з білим нальотом. Губи прочинені (дихання через ніс утруднено). Психоемоційний фон понизить (гальмування), емоції слабі, торпидные. Вигляд апатичний. Для таких хворих властива гіподинамія, швидка стомлюваність (фізична і психічна). При опиті у таких хворих виявляється чутливість до холоду, біль полегшується при зігріванні, а посилюється при охолоджуванні. Ознакою Инь-синдрому є гипоменоррея. Стан хворого поліпшується від дії тепла. Наголошується зниження апетиту, гипофагия, гиподипсия. Такі хворі віддають перевагу гарячій їжі і питтю. Для таких хворих характерний болі в шлунку, що зменшується після їди, постійні болі в тілі ниючого характеру з певною локалізацією. Порушення стільця у вигляді діареї. Сеча світлого кольору, неконцентрована. Болі мають характер ниючих, постійних, що зменшується після їжі. Голос у таких хворих глухий, тихий. Мова малословная, повільна. Кашель глухий, вологий. При аускультации наголошується ослаблене дихання. Біль при пальпації хворобливої ділянки зменшується. Пульс у таких хворих глибокий, малого наповнення, рідкісний.

Виходячи з отриманих результатів клінічного обстеження, можна виявити порушення дисбалансу між Інь і Ян в організмі людини і визначити напрям дії (седация або тонізація, заповнення або розсіювання).


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 390 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)