АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Классификация меридианов.

Прочитайте:
  1. B. Классификация коматозных состояний
  2. G. Клиническая классификация ПЭ
  3. I. Определение, классификация, этиология и
  4. II. Классификация электротравм.
  5. IV. Классификация паразитов.
  6. Plathelmintes. Тип Плоские черви. Классификация. Характерные черты организации. Медицинское значение.
  7. PTNM Патогистологическая классификация.
  8. Аборты, этиология и классификация. Мумификация, мацерация, путрификация плода. Профилактика абортов.
  9. Алиментарные заболевания, их классификация, профилактика.
  10. АНАТОМИЧЕСКАЯ КЛАССИФИКАЦИЯ

Класифікація меридіанів.

Меридіани підрозділяються на парні і непарні. Парні меридіани проходять по тілу на симетричних ділянках по відношенню до сагиттальной площини. Вони відповідають шести щільним і шести порожнистим органам. На них здійснюється дія з метою регуляції функції того або іншого органу. Непарні меридіани проходять по відповідних анатомічних лініях (передній серединній і задній серединній), обидва висхідні і обидва починаються в промежині.

По відношенню до кінцівок виділяють ручні і ножні меридіани. Меридіан, який зовнішнім ходом має відношення до руки, називається ручним, відповідно ножним меридіаном називається той меридіан, зовнішній хід якого має відношення до ноги.

По приналежності до категорії Інь або Ян. Іньськіє меридіани проходять по передній поверхні рук і передневнутренней поверхні ніг. Янськіє меридіани відповідають задній поверхні рук і зовнішньо-задньої поверхні ніг. На руці иньскими меридіанами є легені, перикард, серце, на нозі иньскими меридіанами є нирки, печінка, селезенка-поджелудочная залоза. Янськімі ручними меридіанами є товстий кишечник, три порожнини тіла і тонкий кишечник, а янскими ножними меридіанами є меридіан сечового пузиря, жовчного пузиря і шлунку.

Оскільки рух енергії по меридіанах однонаправлений, то виходячи з напряму руху енергії по зовнішньому ходу меридіана, виділяють відцентрові (рух від центру до периферії, до кисті або стопи) і доцентрові (рух від периферії до центру, з кисті або стопи до тулуба). Все янские ручні і иньские ножні є доцентровими, а все иньские ручні і янские ножні є відцентровими.

Описание меридианов.

Схема опису непарних меридіанів.

Назва.

Позначення (буквене, цифрове).

Опис зовнішнього ходу меридіана.

Свідчення до застосування.

Кількість крапок.

Особливість меридіана.

Опис непарних меридіанів.

Задньо-серединний меридіан (позначається VG, XIII) починається в промежині йде вгору по задній серединній лінії, переходить на голову, де центрально йде по потиличній, тім'яній, лобовій області, області носа і закінчується на вуздечці верхньої губи. Свідчення: точки VG 1 – VG 4 використовуються при захворюваннях нервової системи, кишечнику, мочевыделительной і половою систем; точки VG 5 – VG 8 використовуються при захворюваннях нервової системи і органів шлунково-кишкового тракту; точки VG 9 – VG 13 використовуються при захворюваннях нервової системи і органів дихання; точки VG 14 – VG 24 використовуються при неврологічній симптоматиці, захворюваннях дихальної системи, патологічних синдромах в області потилиці, при симптоматиці психічних захворювань, патологічних синдромах в області голови, очей, носа, вуха; точки VG 25 – VG 28 використовуються при неврологічних захворюваннях, психічних хворобах, патологічних синдромах в області носа, порожнини рота. Кількість крапок – 28. На меридіані є точка VG 14, в якій перетинаються всі янские меридіани (непарний задній серединний і парні меридіани відповідні порожнистим органам).

Передньо-серединний меридіан (позначається VC, XIV) починається в промежині, йде по передній серединній лінії вгору, закінчуючись на підборідді. Свідчення: точки VC 1 – VC 18 використовуються при захворюваннях мочевыделительной, половою систем і кишечнику; точки VC 10 – VC 15 використовуються при захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту, при захворюваннях нервової системи і психічних порушеннях; точки VC 16 – VC 24 використовуються при захворюваннях дихальної системи, захворюваннях стравоходу, гортані, органів порожнини рота. Всього на передньому серединному меридіані 24 точки. Для иньских меридіанів не існує загальної точки перетину, як це є у янских меридіанів.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 460 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)