АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова мозолистого тіла та бічних шлуночків

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  2. Анатомічна будова кістки
  3. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  4. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  5. Будова автономної нервової системи.
  6. Будова гіпоталамуса.
  7. Будова гіпоталамусу III шлуночка та ретикулярної формації
  8. Будова глотки, її зв’язок із сусідніми органами.
  9. Будова голівки зрілого плода
  10. Будова довгастого мозку

Бічний шлуночок мозку парний, являє перетворену порожнину першого мозкового міхура, заповненого цереброспінальною рідиною і судинним сплетенням. У бічному шлуночку є передній, задній, нижній роги і центральна частина.

Передній ріг - вигнута щілина в лобовій частці; обмежений спереду, зверху і знизу білим речовиною, що належить до мозолистого тіла, з латеральної сторони - головкою хвостатого ядра, з медіальної - прозорою перегородкою і стовпами зводу. Позаду передній ріг триває в центральну частина бічного шлуночка.

Задній ріг розташований у потиличній частці, конусоподібної форми. Зверху, знизу і латерально обмежений білою речовиною системи волокон мозолистого тіла; з медіальної сторони є опуклість за рахунок впровадження шпорної борозни, а вище неї - другий виступ, відповідний тім'яно-потиличної борозни.

Нижній ріг знаходиться в скроневій частці, будучи продовженням центральної частини бічного шлуночка. Всі його стінки, крім медіальної, утворені білою речовиною скроневої частки, медіальна стінка - гіпокампом, який виступає в порожнину шлуночка. На медіальному краї гіпокампу є бахромка, яка переходить у ніжки зводу. До бахромки прикріплюється судинне сплетення бічного шлуночка.

Центральна частина бічного шлуночка являє щілину під мозолистим тілом, відповідну тім'яній частці; знизу обмежена хвостатим ядром і судинним сплетенням. Позаду стовпів зводу центральна частина правого і лівого шлуночків має повідомлення для з'єднання з III шлуночком.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 536 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)