АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова лімбічної системи

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  3. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  4. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  5. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  6. Анатомічна будова кістки
  7. Анатомія вегетативної нервової системи
  8. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  9. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  10. Анатомія, вікова фізіологія і гігієна серцево-судинної системи

Лімбічна система (від лат. - облямівка) - сукупність низки структур головного мозку (кінцевого, проміжного і середнього його відділів), об'єднаних за анатомічними і функціональними ознаками. Структури лімбічної системи розміщені у вигляді двостороннього кільця на межі з корою півкуль головного мозку і відокремлюють її від стовбура мозку.

Лімбічна система оточує закінчення стовбура мозку, відмежовує його від нової кори і утворює своєрідне кільце, функції якого тривалий час пов'язували з нюховою системою (звідси друга назва - нюховий мозок). На сьогодні відомо, що лімбічна система бере участь в регуляції вегетативних функцій організму (у зв'язку з чим лімбічну систему інколи називають вісцеральним мозком), в організації процесів саморегуляції поведінки (у тому числі інстинктивної) і психічної активності (мотивацій і емоцій), у процесах збереження пам'яті і регулювання станів бадьорості та сну.

Коркові структури лімбічної системи - це стародавня і давня кора.

Стародавня кора - найдавніша частина кори великих півкуль головного мозку. Стародавня кора виникла у зв'язку з розвитком нюхового аналізатора.

Давня кора - відносно рання частина кори головного мозку; розвивається в еволюції пізніше стародавньої кори. До давньої кори відноситься гіпокамп (морський коник) є однією з найважливіших структур лімбічної системи, де розміщені пірамідні нейрони, що продукують регулярний тета-ритм електроенцефалограми, пов'язаний з певним рівнем емоційного напруження типу страху, агресії, сексуальної потреби; функції дуже різноманітні: від формування складних мотивацій і реалізації соціально-поведінковий актів до простих емоційно-вегетативних реакцій.

Підкіркові структури лімбічної системи містять:

- мигдалеподібний комплекс - впливає на поведінку та активність, виходячи із внутрішніх потреб організму: потреби харчування, статевого зацікавлення, вияву гніву;

- прозору перегородку - тонкий шар нервової тканини, який сполучає склепіння із мозолистим тілом; вона складається з двох функціонально різних частин – присередньої, яка передає інформацію від мигдалеподібного тіла до морського коника, і бічної, що отримує інформацію від морського коника. Цим самим перетинка разом з морським коником забезпечують гнучкість пристосовної поведінки;

- сосочкові тіла - мініатюрні ядра, які передають інформацію до склепіння і таламуса та в зворотному напрямку.

Отже, лімбічна система разом з корою утворюють єдину функціональну систему, яка відповідає за емоційний стан, формує мотиви поведінки, а також бере участь у процесах навчання і пам'яті.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 903 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)