АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

НС птахів (ссавців) та людини

Прочитайте:
  1. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  2. АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ
  3. Біологічна особливість репродукції людини
  4. Будова клітини людини.1
  5. Вiддiли скелету людини
  6. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  7. Визначення просторового порога тактильної чутливості шкіри людини.
  8. Відділ серця людини - кінець великого кола кровообігу?
  9. Вкажіть які основні види тканин не зустрічаються у людини.
  10. Вступ. Предмет і методи анатомії, фізіології та гігієни людини, зв'язок їх з іншими біологічними дисциплінами.

Нервова система птахів має головний і спинний мозок та нерви, що відходять від них. Істотно збільшується маса головного мозку птахів: від 0,2 до 5-8% від маси тіла (у плазунів маса головного мозку становить 0,01-0,4% від маси тіла). У головному мозку птахів найрозвиненіші великі півкулі переднього мозку, зорові долі й мозочок, що пов'язане зі складним характером рухів, які потребують досконалої координації. Мозочок зверху з'єднується з півкулями, а ззаду прикриває значну частину довгастого мозку. Він складається в основному із середньої частки - черв'ячка, покритого поперечними борознами. У птахів розвинені умовні рефлекси.

Нервова система ссавців за своєю будовою схожа на нервову систему всіх хребетних тварин. Центральна нервова система складається з головного й спинного мозку, а периферійна - з нервів, що відходять від них.

Людина. Найскладніша будова кори мозку. Змін зазнають також усі інші відділи центральної нервової системи. Якісні зміни поведінки зумовлюються соціальним життям (трудовою діяльністю, мовою, психікою).

Центральна нервова система (ЦНС) складається зі спинного і головного мозку. Різні її частини виконують різні види складної нервової діяльності. Чим вище розташована та чи інша частина мозку, тим складніші її функції. Найнижче розташований спинний мозок - він регулює роботу окремих м'язових груп і внутрішніх органів. Над ним розміщений довгастий мозок разом з мозочком, що координує складніші функції організму. Ще вище розташовано відділ центральної нервової системи - середній мозок, він бере участь у регуляції складних рухів і положення всього тіла. Довгастий і середній мозок разом творять стовбурну частину головного мозку.

Найвищі відділи центральної нервової системи представлені великими півкулями головного мозку. Усі частини нервової системи працюють у тісній взаємодії, але роль кожної з них у різних реакціях організму не однакова. Спинний мозок і стовбурна частина головного мозку, що становить його нижні відділи - довгастий і середній мозок, являють собою сукупність рефлекторних центрів вроджених безумовних рефлексів. У спинному мозку є центри найпростіших рефлексів (наприклад, колінного рефлексу). Поряд з рефлекторними центрами, що регулюють роботу кісткових м'язів тулуба і кінцівок, у спинному мозку розташовані центри, які регулюють роботу внутрішніх органів.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 506 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)