АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова спинного мозку

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. VII. БОЕВЫЕ ПОВРЕЖДЕНИЯ ПОЗВОНОЧНИКА И СПИННОГО МОЗГА
  8. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  9. Анатомічна будова кістки
  10. Анатомія головного мозку

Спинний мозок розташований в спинномозковому каналі, утвореному бічними відростками хребців. Будучи продовженням стовбура головного мозку, спинний мозок має свою специфічну будову. Він має вигляд білого шнура товщиною близько 1,5 см. У шийному та поперековому відділах є потовщення, пов'язані з іннервацією верхніх і нижніх кінцівок. Довжина спинного мозку залежить від росту людини і становить 40-45 см.

На передній і задній поверхні спинного мозку є поздовжні борозни. Спинному мозку притаманна сегментарна будова. Кожен сегмент, або відрізок, дає початок одній парі нервів. Всього сегментів 31. Від кожного сегмента відходять пара рухових (передніх) і пара чутливих (задніх) нервових корінців. Так, від шийного відділу відходить 8 пар, від грудного - 12, від поперекового - 5, від крижового - 5 і від куприкового - 1 пара спинномозкових корінців. Рухові і чутливі корінці по виході з спинного мозку з'єднуються разом і направляються в міжхребетні отвори, де чутливий корінець утворює спинальний ганглій (вузол). Утворені із з'єднання передніх і задніх корінців спинномозкові стовбури по виході з міжхребцевого отвору утворюють сплетення - шийне, плечове, попереково-крижове, від яких відходять периферичні нерви, що іннервують кісткову мускулатуру. Так, від шийно-плечового сплетіння відходять ліктьові, променеві, серединні нерви, що іннервують м'язи рук. Від попереково-крижового сплетення відходять сідничний, стегновий та інші нерви, що іннервують м'язи ніг.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 445 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)