АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ДІАГНОСТИКА РН

Прочитайте:
  1. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  2. Диференційна діагностика
  3. Диференційна діагностика різних форм карликового росту (нанізму)
  4. Диференційна діагностика.
  5. Діагностика
  6. Діагностика
  7. Діагностика
  8. Діагностика
  9. Діагностика
  10. Діагностика

Огляд дитини повинен проводиться досвідченим офтальмологом безпосередньо в неонатальному відділенні (центрі) починаючи з 3 - 4 тижня після народження. Він включає офтальмоскопію з використанням бінокулярного налобного офтальмоскопу з асферичними лінзами (20, 28, 30 діоптрій). Процедура огляду очного дна не повинна займати більш 2-х хвилин, проводитись в умовах достатнього мідріазу (після закапування розчину 0,1 % атропіну або дворазовою (з інтервалом 15 хвилин) інстиляцією 0,5-1 % мідриацілу (тропікаміду), з використанням м'яких блефаростатів (при їх відсутності можуть використовуватися звичайні дитячі повікопідіймачі), склеродепресорів чи склеральних гачків для повороту очного яблука. Слід зазначити, що побічний ефект від мідріатиків у недоношених дітей більш пролонгований і проявляється у вигляді парезу кишечника, зригувань, метеоризму, тахікардії, тахіпное. Офтальмоскопію у динаміці слід повторювати регулярно з інтервалом 2 тижні до завершення васкуляризації або проявів РН. При наявності перших ознак РН, огляд проводять щотижня до повного регресу захворювання або стихання активності процесу. При симптомі «+» хвороба – кожні три дні.

Використання в офтальмологічному обстеженні ретинальної камери (RetCam II) забезпечує максимальне широкоформатне зображення очного дна на екрані комп'ютера в режимі реального часу. Використання даної технології дозволяє значно скоротити час діагностики РН, виключає суб'єктивну інтерпретацію стану очного дна, дозволяє документувати дані офтальмологічного огляду й здійснювати порівняння серії обстежень у динаміці, прогнозувати перебіг та наслідки захворювання.

Офтальмологічний статус недоношених новонароджених, порівняно із доношеними має ряд особливостей, що вказують на перинатальну незрілість зорового аналізатора, зокрема – наявність необлітерованих судин на капсулах кришталика і персистуючої галоїдної артерії, незавершена васкуляризація сітківки, що є передумовами для розвитку РН. Порівняльний аналіз параметрів окремих структур ока недоношених і доношених немовлят показав, що довжина передньо-задньої осі ока недоношеного статистично достовірно менше,ніж у тих,що народилися в строк, відповідно

16,06 +/ - 0,12 мм і 17,3 +/- 0,08 мм. Також виявлено достовірну відмінність у величині внутрішньоочного тиску у новонароджених з гестаційним віком до 30 тижнів і доношених,відповідно 23,2 +/- 0,61 мм рт. ст. і 21,4+/- 0,31 мм рт.ст. Вказана відмінність зберігається до 3-х місячного віку. На відміну від доношених новонароджених, у яких частіше спостерігається гіперметропічна рефракція, у недоношених переважає міопічна рефракція.

Картина очного дна у недоношених новонароджених має ряд особливостей. Диск зорового нерва у них має сіро-білий колір, чіткі межі, витягнутий овально у вертикальному напрямку. Колір очного дна помаранчево-червоний. У зв’язку з відсутністю або незавершеністю васкуляризації периферії сітківки, наявністю краєвої аваскулярної зони, в місцях переходу васкулярної зони в аваскулярну спостерігається перехід прозорої сітківки в сірувату. У кожного п’ятого (18,5 +/- 2,2%) недоношеного новонародженого на очному дні можна виявити дрібні петехіальні геморагії, які швидко, протягом 7-14 днів, мимоволі розсмоктуються.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 364 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)