АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЛІМФАТИЧНІ СУДИНИ ТА ВУЗЛИ.

Прочитайте:
  1. Гілкою якої судини є права підключична артерія?
  2. Гуморальних впливiв на судини,0
  3. Е. Збільшені лімфатичні вузли неспаяні з навколишніми тканинами, неболючі
  4. КРОВОНОСНІ СУДИНИ ВЕЛИКОГО І МАЛОГО КОЛА КРОВООБІГУ
  5. КРОВОНОСНІ СУДИНИ МАЛОГО КОЛА КРОВООБІГУ
  6. Кровоносні судини сітківки
  7. Кровоносні судини.
  8. Кровоносні судини: класифікація і функції.
  9. ЛІМФАТИЧНІ ВУЗЛИ: БУДОВА, ТОПОГРАФІЯ, ЗНАЧЕННЯ
  10. ЛІМФАТИЧНІ СУДИНИ І ВУЗЛИ ОКРЕМИХ ДІЛЯНОК ТІЛА

Лімфатичні судини.

 

Стінки лімфатичних судин тонші, ніж стінки кровоносних, і складаються з 3-ох оболонок: внутрішньої (ендотеліальної), середньої (утвореної переважно круговими гладкими м’язевими волокнами з домішкою еластичних), зовнішньої (адвентиційної; до її складу входять сполучнотканинні пучки, еластичні і поздовжні м’язові волокна). Лімфатичні судини мають велике число парних, півмісяцевої форми, лімфатичних клапанів, які допускають течію лімфи лише в центральному напрямку (від периферії до центру), а також судини судин та нерви.

Лімфа із лімфатичних капілярів поступає в лімфатичні судини, які несуть її в бік крупних лімфатичних протоків. Розрізняють поверхневі лімфатичні судини, які знаходяться в підшкірній клітковині, і глибокі лімфатичні судини, що розміщені в основному по ходу крупних артеріальних стовбурів, в зв’язку з чим і отримують їх назви (4.12)

Лімфатичні судини, з’єднуючись між собою, утворюють лімфатичні сплетення в підшкірній клітковині, в органах і по ходу кровоносних судин. Поверхневі та глибокі лімфатичні судини і їх сплетення анастомозують між собою.

 

Лімфатичні вузли

 

Розташовані на шляху поверхневих та глибоких лімфатичних судин. Вони приймають лімфу від тих тканин, органів чи ділянок тіла, в яких судини беруть початок. Тому вони називаються регіонарними.

В лімфатичному вузлі розрізняють:

Приносні судини – це лімфатичні судини, які вступають у вузол і приносять до нього лімфу (4.13)

Виносні судини – це судини, які виходять і виносять лімфу із вузла (4.13)

Таким чином, лімфатичні судини в лімфатичних вузлах перериваються, що є однією із характерних особливостей лімфатичної системи. Лімфатичні вузли можуть мати різноманітну форму (округлі, подовгасті і ін.) і величину.

Кожний вузол має капсулу, яка являє собою щільну сполучнотканинну оболонку, що містить колагенові та еластичні волокна з домішком гладких м’язевих волокон. Це забезпечує вузлу можливість скорочуватись і активно просувати лімфатичну рідину. Від капсули в товщу вузла відходять відростки – перекладини або трабекули, які, з’єднуючись між собою, утворюють остов вузла. Те місце вузла, де з нього виходить виносна лімфатична судина, і проникають кровоносні судини і нерви, називається ворота вузла.

Основну масу вузла утворює лімфоїдна тканина, яка заповнює проміжки між трабекулами. Вона поділяється на кіркову речовину червонувато-жовтого кольру та мозкову речовину червонуватого кольору.

Між капсулою, трабекулами та лімфоїдною тканиною знаходяться вільні простори, які мають розширення – лімфатичні синуси, що вистелені ендотелієм (4.13)


Функції лімфатичного вузла

1. 1. Гемопоетична – тут утворюються лімфоцити, які поступають з током лімфи у праву лімфатичну та грудну протоки, а потім у кров.

2. 2. Імунопоетична – в лімфатичних вузлах утворюються клітинні елементи (плазматичні клітини, імуноцити) та білкові речовини глобулінової природи (антитіла), які мають безпосереднє відношення до формування імунітету в організмі людини. Крім того, в лімфатичних вузлах продукуються клітини гуморального (система В-лімфоцитів) і клітинного (система Т-лімфоцитів) імунітету.

3. 3. Захисно-фільтраційна - в лімфатичних вузлах затримується поступання в кров та лімфу інородних частинок, бактерій, токсинів, чужорідних білків та клітин.

4. 4. Обмінна функція - лімфатичні вузли приймають активну участь в обміні білків, жирів, вітамінів та інших поживних речовин, які поступають в організм.

5. 5. Резервуарна функція - лімфатичні вузли разом з лімфатичними судинами є депо для лімфи.

 

Лімфа, яка поступила у вузол по приносних судинах, омиває лімфоїдну тканину вузла, звільняється від інородних частинок (бактерії, пухлинні клітини і ін.) і, збагатившись лімфоцитами, відтікає від вузла по виносним судинам.

 

Лімфатичні судини, які несуть лімфу від регіонарних лімфатичних вузлів, збираються в крупні лімфатичні стовбури, які в кінцевому рахунку утворюють 2 крупні лімфатичні протоки: грудну протоку і праву лімфатичну протоку.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 860 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)