АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЛІМФАТИЧНІ СУДИНИ І ВУЗЛИ ОКРЕМИХ ДІЛЯНОК ТІЛА

Прочитайте:
  1. Гілкою якої судини є права підключична артерія?
  2. Гуморальних впливiв на судини,0
  3. Де розташовані парасимпатичні вузли?
  4. Е. Збільшені лімфатичні вузли неспаяні з навколишніми тканинами, неболючі
  5. Звуження в окремих регiонах,1
  6. КРОВОНОСНІ СУДИНИ ВЕЛИКОГО І МАЛОГО КОЛА КРОВООБІГУ
  7. КРОВОНОСНІ СУДИНИ МАЛОГО КОЛА КРОВООБІГУ
  8. Кровоносні судини сітківки
  9. Кровоносні судини.
  10. Кровоносні судини: класифікація і функції.

Нижня кінцівка

 

Лімфатичні судини нижньої кінцівки поділяються на глибокі та поверхневі.

Глибокі лімфатичні судини збирають лімфу від кісток, суглобів, м’язів та фасцій стопи, гомілки та стегна і, проходячи по ходу глибоких кровоносних судин та нервів, прямують до підколінних та глибоких пахових лімфатичних судин.

Поверхневі лімфатичні судини збирають лімфу від шкіри і підшкірної жирової клітковини, перериваються в поверхневих пахових лімфатичних вузлах.

Пахові лімфатичні вузли є регіонарними для нижньої кінцівки, зовнішніх статевих органів, промежини і нижнього відділу передньої черевної стінки.

 

Черевна порожнина і таз

З пахових вузлів виносні лімфатичні судини йдуть в напрямку до зовнішніх клубових судин. З порожнини малого тазу від розміщених в ньому органів лімфатичні судини йдуть по ходу внутрішніх клубових судин, де лежать внутрішні клубові лімфатичні вузли.

На передній поверхні крижового відділу хребта знаходяться крижові лімфатичні вузли, які прямують до поперекових лімфатичних вузлів. Виносні судини поперекових вузлів, з’єднуючись між собою, з кожної сторони утворюють правий і лівий поперековий стовбури, які впадають в початок грудної протоки.

Кожен з органів черевної порожнини має одну або декілька груп лімфатичних вузлів, в які прямує лімфа від його стінок або частин. Такі групи лімфатичних вузлів є регіонарними для даного органу. Виносні лімфатичні судини утворюють черевний стовбур. Який впадає в грудну лімфатичну протоку.

 

Грудна порожнина

В грудній порожнині розрізняють пристінкові і внутрішньостінкові групи лімфатичних вузлів та судин.

Париетальні лімфатичні вузли представлені навкологрудними, міжреберними і діафрагмальними; вісцеральні лімфатичні вузли утворюють три великі групи:

1. 1. передні середостінні, які лежать в пережньому середостінні;

2. 2. задні середостінні, які лежать вздовж грудної аорти і стравоходу і збирають лімфу від сусідніх органів;

3. 3. трахеобронхіальні верхні і нижні вузли розміщені в місті поділу трахеї на головні бронхи.

Біля кореня легень лежать бронхолегеневі лімфатичні вузли. В ці групи вузлів спрямовується основний рух лімфи від легень.


 

Верхня кінцівка

Лімфатичні судини верхньої кінцівки так само, як і нижьої поділяються на поверхневі і глибокі.

Глибокі лімфатичні вузли збирають лімфу від кісток, суглобів, м’язів та фастій верхньої кінцівки і проходять по ходу кровоносних судин та нервів до пахвинних лімфатичних вузлів.

Поверхневі лімфатичні судини збирають лімфу від шкіри, підшкірної жирової клітковини і йдуть по ходу вен до ліктьового та пахвинного лімфатичних вузлів. В пахвинні лімфатичні вузли спрямовується також рух лімфи від прилеглих ділянок грудної клітки і спини.

З пахвиннни вузлів виносні судини формують правий і лівий підключичні стовбури, з яких лівий впадає в грудну протоку, а правий- в праву лімфатичну протоку.

 

Голова і шия

Поверхневі і глибокі лімфатичні судини голови і шиї прямують в основну по ходу кровоносних судин. В ділянці потилиці і позаду вушної раковини лежать потиличні і задні вушні лімфатичні вузли. Від цих вузлів лімфатичні судини йдуть донизу по задньому краю грудинно-ключично-соскоподібного м’яза до лежачих в цій ділянці поверхневих шийних лімфатичних вузлів.

З ділянки обличчя лімфа прямує в щічні і в навколишні, а потім в підборідні і піднижньощелепні лімфатичні вузли. До підборідних і нижньощелепних лімфатичних вузлів прямують відвідні сунини від глибоких відділів обличчя, ясен, зубів, язика, слизової оболонки носової та ротової порожнин. З цих груп вузлів лімфа прямує в глибокі шийні лімфатичні вузли, які лежать по ходу основного судиннонервового пучка шиї. В ці вузли надходить лімфа від глотки, гортані, верхньої частини стравоходу і трахеї, а також від щитоподібної залози.

В нижній частині шиї виносні судини поверхневих і глибоких лімфатичних вузлів шиї об’єднуються і утворють з кожної сторони яремний стовбур: лівий впадає в грудну протоку, а правий-в праву лімфатичну протоку.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 738 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)