АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СУТЬ І ЗНАЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ВИДІЛЕННЯ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ.

Прочитайте:
  1. E. - Порушення слиновиділення.
  2. E. - Порушення слиновиділення.
  3. IV. Організація навчально-виховного та реабілітаційного процесу
  4. А.3.3.4. Призначення статинів
  5. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  6. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  7. Біологічне значення гарячки
  8. Біологічне значення залоз внутрішньої секреції
  9. Біологічне значення нервової системи
  10. Будова нервового волокна, нерва, значення міелізації. Роль синапсів, медіаторів у проведенні збудження

В процесі життєдіяльності в організмі людини і тварин утворюється значна кількість продуктів розпаду органічних сполук (метаболітів), частина яких не використовується клітинами і може бути шкідлива для них. Ці продукти розпаду обов’язково повинні бути видалені з організму.

Метаболіти, які утворюються в результаті обміну речовин і виділяються з організму, отримали назву екскретів, а органи, які сприяють виведенню їх в оточуюче середовище, - екскреторних, або видільних. До видільних органів людини і тварин належать: легені, шлунково-кишковий тракт, шкіра та нирки.

Легені сприяють виділенню в оточуюче середовище СО2 і води у вигляді пари.

Шлунково-кишковий тракт забезпечує виділення невеликої кількості води, жовчних кислот, пігментів, холестерину, деяких лікарських речовин, солей важких металів та неперетравлених рештків їжі у вигляді калових мас.

Шкіра виконує екскреторну функцію за рахунок наявності потових і сальних залоз. Потові залози виділяють піт, до складу якого входять вода, солі, сечовина, сечова кислота, креатин та деякі інші сполуки.

Основним органом екскреції є нирки, які виводять з сечею більшу частину кінцевих продуктів обміну, головним чином азотистого, сечовину, аміак, креатинін і ін.

 

СЕЧОВІ ОРГАНИ, ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА.

 

З огляду на те що сечові органи та статеві органи мають спільні джерела розвитку, перебу­вають у тісному топографо-анатомічному зв'язку, а деякі частини їх є одночасно шляхом сечовим і статевим, їх описують звичайно разом.

До сечових органів належить нирка, основна функція якої — виділення з організму сечі, що є продуктом обміну речовин. Крім того, сюди відносять органи, які виводять сечу назовні: сечо­від, сечовий міхур та сечівник (5.10) (5.11) (5.02) (5.03).



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 779 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)