АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ ТА ІМУННОЇ СИСТЕМИ

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. I. Организационный момент
  3. I. Организационный момент.
  4. I. Права медицинской организации
  5. I. Расходы, покрываемые организаторами
  6. II. Распределение лекарственных средств в организме. Депонирование.
  7. III. Выделение лекарственных веществ, являющихся продуктами жизнедеятельности грибов и микроорганизмов; биотехнология (клеточная и генная инженерия)
  8. III. ОРГАНИЗАЦИОННЫЕ АСПЕКТЫ ВНЕДРЕНИЯ ПРОТОКОЛА
  9. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  10. XII. Гигиенические требования при организации питания больных в лечебных учреждениях

 

Органом кровотворення (гемоцитопоезу) є кістковий мозок, що містить стовбурові клітини, які дають початок усім видам клітин крові та імунної системи.

Імунну систему складають органи, які містять лімфоїдну тканину і беруть участь в утворенні клітин, що здійснюють захисну функцію організму, створюючи імунітет.

До органів імунної системи відносяться: кістковий мозок, вилочкова залоза, лімфатичні вузли, мигдалики (глотковий, язиковий, трубні, піднебінні), селезінка, поодинокі лімфатичні фолікули, які розташовані в стінках порожнистих органів дихальної і травної систем, а також групові лімфатичні фолікули, розміщені в стінці клубової кишки та червоподібного відростка.

У свою чергу ці органи у відношенні функції імуногенезу поділяються на центральні і периферичні.

Центральним органом імунної системи є вилочкова залоза (тимус), тут відбувається диференціювання деяких форм Т-лімфоцитів. Інша форма – В-лімфоцити – диференціюються із клітин кісткового мозку та лімфоїдних фолікулів червоподібного відростка та клубової кишки.

В подальшому ці лімфоцити з током крові поступають в периферичні органи імунної системи, до яких відносяться всі лімфатичні утворення, перераховані вище. В них відбувається значна частина подальших перетворень клітин.



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 711 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)