АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інфекційні захворювання органів травної системи та заходи їхньої профілактики

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  3. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  4. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  5. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  6. Автоімунні захворювання
  7. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  8. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  9. Анамнез наявного захворювання
  10. Анатомія вегетативної нервової системи

Найчастіші й найнебезпечніші гострі інфекційні захворювання травних шляхів - це дизентерія, хвороба Боткіна (жовтяниця) і холера. Причиною їх виникнення є порушення правил гігієни - немиті руки, фрукти, овочі; недотримання норм кулінарної обробки їжі; купання та пиття води з невідомих водойм, особливо закритих (озера, ставки); порушення правил зберігання харчових продуктів (наприклад, не в холодильнику), особливо м‘ясних та молочних; контакт із хворими на ці хвороби. Переносниками багатьох інфекційних хвороб травних шляхів є мухи.

Дизентерія - гостре інфекційне захворювання товстого кишечнику - спричиняє дизентерійна паличка. Через два-сім днів після зараження в людини з‘являються гострі ознаки захворювання: надзвичайна кволість, млявість, озноб, підвищення температури тіла, болісні спазми у животі. Частота випорожнень збільшується до 10-25 разів на добу. Кал рідкий, з великим вмістом слизу і з домішками крові.

Хвороба Боткіна, або вірусний гепатит - гостре інфекційне захворювання, за якого переважно уражається печінка. Спричиняють цю хворобу віруси гепатиту А, В або С. Вірус гепатиту А(структури, що містять РНК) найчастіше передається через їжу та воду.Вірус гепатиту В(структури, що містять ДНК) передається під час переливанні крові, вживання ліків, статевих відносин, а також від інфікованої матері до дитини у ході пологів. Зазвичай вірусний гепатит є гострим короткочасним захворюванням. Однак хронічний гепатит В або С може призводити до цирозу; він підвищує також ризик виникнення раку печінки. Гепатитові А та В можна запобігти імунізацією.

Людина заражається на вірусний гепатит через забруднені випорожненнями харчові продукти, воду, домашні речі, брудні руки. Мухи теж є переносниками вірусу гепатиту. Зараження може статися при купанні у закритих непроточних водоймах, коли людина з необережності ковтне воду. Захворювання починається через 40 днів з моменту потрапляння збудника до організму і виявляється болем у горлі, кволістю, появою нудоти, блюванням, підвищенням температури тіла. Сеча темнішає, а кал знебарвлюється, через декілька днів з‘являється жовтяниця. Ця хвороба дуже небезпечна, бо призводить до загибелі клітин печінки і порушення всіх її функцій. Інфекційне походження цього захворювання вперше довів видатний російський терапевт і вчений С.П. Боткін.

Холера -це особливо небезпечна гостра інфекція органів травлення, що швидко призводить до смерті хворого і набуває характеру поширеної епідемії. Її збудником є холерна паличка, яка знаходиться у різних водоймах. Зараження відбувається через рот з їжею або водою, інфікованими холерною паличкою. Починається хвороба раптовими нестримними проносами - до 30 разів на добу. Випорожнення рідкі, нагадують рисовий відвар. З ними людина втрачає багато води і мінеральних солей. Організм зневоднюється, виснажується, отруюється речовинами, які виділяє збудник у процесі своєї життєдіяльності.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 670 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)