АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості циркуляції крові в мікроциркуляторному руслі.

Прочитайте:
  1. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  2. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  3. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  4. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  5. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  6. Білковий склад плазми крові.
  7. Будова і функції тромбоцитів. Зсідання крові
  8. Будова серця, серцевий цикл та його ругуляція, вікові особливості.
  9. будова формених елементів крові
  10. Велике і мале кола кровообігу. Особливості кровообігу у плода

Мікроциркуляторне русло включає метакапіляри, прекапілярні сфінктери, капіляри, посткапілярні сфінктери, венули. Найбільший інтерес викликають капіляри. Вони мають довжину 750мкм, діаметр їх складає 5 – 7 мкм. Стінка капілярів дуже тонка і складається лише з базальної мембрани та шару ендотелію. Базальна мембрана має пори або вікна, які забезпечують велику проникливість стінки, необхідну для здійснення обмінних процесів. Капіляри

не можуть розтягуватись та скорочуватись, бо не містять в своїй структурі колагенових, еластичних та гладеньких волокон, але діаметр їх може змінюватись за рахунок набухання чи відбухання ендотелію.

На рівні капілярів обмін речовин відбувається трьома шляхами:

1. дифузія речовин – це перехід речовин за градієнтом концентрації в бік низької концентрації. Цим шляхом здійснюється обмін води, СО2, О2, глюкози, кухонної солі, жиророзчинних речовин;

2. мікровезикулярний транспорт – здійснюється за рахунок ендоцитозу (речовини поступають в капіляр у везикулі) або екзоцитозу (з капіляра);

3. фільтрація та реабсорбція речовин. Фільтрація здійснюється на артеріальному кінці капіляра за рахунок взаємодії сил гідрадинамічного та онкотичного тисків. При цьому речовини поступають з капіляра в тканиии.

На венозному кінці капіляра за таким же механізмом здійснюється реабсорбція - речовини (метаболіти, СО2, вода) поступають з міжклітинного простору в капіляр. За добу утворюється 20 л фільтрату, з яких 18 л реабсорбується знову в капіляри,

а 2 л залишається в тканинах і йде на утворення лімфи.

 

Артеріальна частина Венозна частина

---------------------------------------------------------------------------------------------------

капіляри Рн2о = 40 мм рт.ст. Р онк. = 30 мм рт.ст. Р н2о = 20 мм рт.ст..

кров

------------------1-------------------------------------------------------------------------------

 

тканини 1 Рн2о = 5-7 мм рт. ст.. Ронк. = 3 -5 мм рт. ст..

 

 

Ефективний фільтраційний тиск = (Рн20 к + Ронк.т) – (Ронк.к + Рн20 т)= 10 – 12мм рт.ст.

Ефективний реабсорбційний тиск =(Ронк.к. + Рн20 т.) – (Рн20 к.+ Ронк.т.)= 8 мм рт. ст.. Зменшення онкотичного тиску в крові призводить до затримки води в тканинах, розвиваються набряки, погіршується реабсорбція. Швидкість руху рідини визначає коефіцієнт капілярної фільтрації (ККФ). Він показує який об’єм рідини може профільтруватись в 100г тканини за 1 хвилину при зміні Рн20 крові на 1 мм рт.ст. Інтенсивність фільтрації на рівні капілярів в звичайних умовах дорівнює 14 мл/хв.

 

 

ТЕМА: РЕГУЛЯЦІЯ КРОВОТОКУ.

План лекції:

1. Іннервація судин.

1.Особливості локального кровообігу.

2. Негайна регуляція місцевого кровообігу.

3. Довготривала регуляція місцевого кровообігу.

4. Регуляція системного кровообігу.

 

Вегетативна іннервація судин забезпечує 2 ефекти:

а. вазоконстрікторний - звуження судин;

б. вазодилятаторнийний - розширення судин.

Вазоконстрікторами являються такі нервові волокна:

1.Симпатичні адренергічні волокна, які виділяють медіатор адреналін, що діє на альфа-адренорецептори. При цьому збільшується проникливість стінки судини для кальцію, зростає концентрація Са в клітинах стінки, відбувається звуження судини. Такий ефект спостерігається в судинах черевної порожнини, ШКТ, оболонок мозку, шкіри.

2. Гістамінергічні волокна, які виділяють медіатор гістамін, що діє на Н1 –рецептори. При цьому збільшується вихід кальцію з депо, збільшується його концентрація в стінках судин, відбувається скорочення гладеньких м'язів стінки і звуження судин.

Вазодилятаторами являються такі нервові волокна:

1. Симпатичні адренергічні волокна, які виділяють медіатор адреналін, що діє на бета –адренорецептори. При цьому знижується приникливість для кальцію та його концентрація в стінках судин зменшується, відбувається розслаблення гладеньких м'язів і спостерігається розширення судин. Найбільше таких рецепторів в судинах скелетних м'язах, в головному мозку, в серці та нирках.

2. Симпатичні холінергічні волокна, які виділяють медіатор ацетилхолін, що діє на М-холінорецептори. При цьому знижується концентрація кальцію, що сприяє розслабленню гладеньких м'язів та розширенню судин.

3. Гістамінергічні волокна, що виділяють медіатор гістамін, який діє на Н2 –рецептори, при цьому блокується вихід кальцію з депо, збільшується вихід з клітин калію, відбувається розслаблення гладеньких м'язевих клітин, судини розширяються.

4. Парасимпатичні холінергічні волокна, які виділяють медіатор ацетилхолін, що діє на М - холінорецептори. При цьому активуються калікреїни, які сприяють відщепленню від білків каледину, що безпосередньо розширює судини.

5. Пуринергічні волокна, які виділяють медіатори АТФ, аденозин, що являються блокаторами кальцієвих каналів.

6. С-волокна в складі задніх корінців спинного мозку,

які іннервують судини шкіри, формують аксон-рефлекс і викликають розширення судин.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 645 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)