АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підготовка хворого до рентгенологічного _________дослідження шлунка і дванадцятипалої кишки

Прочитайте:
  1. B. Проривна виразка 12-палої кишки.
  2. B. У хворого прикрита перфоративна виразка.
  3. E. - У низхідній частині дванадцятипалої кишки.
  4. IV. Працевлаштування, освіта і професійна підготовка інвалідів
  5. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  6. V. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД ХВОРОГО
  7. А) Загальне об’єктивне дослідження.
  8. А) приготування постелі хворого.
  9. А. Рентгенівські методи дослідження.
  10. АНТРОПОМЕТРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Вірогідність та інформативність результатів рентгеноло­гічного дослідження органів травного тракту залежать від якості під­готов лення хворих до таких досліджень.

Рентгенологічне дослідження шлунка і дванадцятипалої кишки дозволяє уточнити форму цих органів, їхнє положення, стан рельєфу слизової оболонки, тонус і перистальтику і відіграє важливу роль у розпізнаванні виразкових ушкоджень шлунка і дванадцяти­палої кишки, пухлин та інших захворювань.

9 8-215


258 ________________________________ * ________________________________

Раніше перед рентгенологічним дослідженням шлунка у всіх випад­ках вважалось за необхідне проведення спеціальної підготовки — дотри­мання дієти з виключенням продуктів, які сприяють метеоризму, прове­дення очисних клізм напередодні ввечері і вранці в день дослідження.

Нині загальноприйнятою є точка зору, що хворі з нормальною функцією кишечника не потребують ніякої спеціальної підготовки до рентгенологічного дослідження шлунка. Лише при різко вираже­ному метеоризмі і тривалих закрепах рекомендується очисна клізма за 1,5—2 год до дослідження.

При наявності у шлунку хворого великої кількості рідини, слизу, залишків їжі (наприклад, при органічному звуженні вихідного відді­лу шлунка) необхідно промити шлунок за 2—3 год до дослідження.

Як контрастну речовину використовують суміш барію сульфату, яку готують із розрахунку 100 г порошку на 80 мл води.

У рентгенкабінеті хворий вживає 250 г барієвої суміші, і лікар-рентгенолог спостерігає за її проходженням по стравоходу, шлунку, дванадцятипалій і порожнистій кишках.

За призначенням рентгенолога іноді вводять атропін, платифілін внутрішньом'язово для усунення спазму та посилення перистальти­ки шлунка.

Хворому з уповільненою евакуацією (стеноз, атонія) вмісту шлун­ка призначають повторне дослідження на 2-й і 3-й день для визна­чення добового залишку контрастної маси в шлунку. При цьому має значення ретельне додержання терміну повторного огляду.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 710 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)