АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підготовка хворого до рентгенологічного __________дослідження товстої кишки (іригоскопії)

Прочитайте:
  1. B. Проривна виразка 12-палої кишки.
  2. B. У хворого прикрита перфоративна виразка.
  3. E. - У низхідній частині дванадцятипалої кишки.
  4. IV. Працевлаштування, освіта і професійна підготовка інвалідів
  5. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  6. V. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД ХВОРОГО
  7. А) Загальне об’єктивне дослідження.
  8. А) приготування постелі хворого.
  9. А. Рентгенівські методи дослідження.
  10. АНТРОПОМЕТРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Проведення іригоскопії дозволяє визначити форму, поло­ження, стан слизової оболонки, тонус і перистальтику тих чи інших відділів товстої кишки і відіграє велику роль у розпізнаванні різно­манітних захворювань: пухлин, поліпів, дивертикулів, кишкової не­прохідності.

При підготовці до іригоскопії за 2—3 доби до дослідження вилуча­ють страви, які посилюють газоутворення (чорний хліб, молоко, кар­топлю, капусту, виноград) і призначають їжу, яка легко засвоюється (киселі, каші, супи, відварені м'ясо і рибу). При метеоризмі 3 рази на добу дають хворому настій ромашки (1 столова ложка трави на склянку води) або активоване вугілля. Напередодні дослідження хворому після обіду дають ЗО—35 г рицинової олії, і він не вечеряє. Увечері проводять дві очисні клізми з інтервалом в 1 год. Уранці хворому дають легкий сніданок для просування харчової суміші по кишках і знову проводять дві очисні клізми. За 1 год до дослідження вводять газовивідну трубку.

______________ ЛАБОРАТОРНІ ТА ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖ ЕННЯ ^9

На жаль, іноді хворому напередодні іригоскопії забувають дати рицинову олію, внаслідок чого, не дивлячись на 4 очисних клізми, він виявляється не підготовленим до дослідження, оскільки за допо­могою клізм звільняються тільки нижні відділи товстої кишки.

Як контрастну речовину використовують суміш барію сульфату (із розрахунку 400 г порошку на 1600 мл води), яку краще готувати в електрозмішувачі. Підігріту до температури тіла суміш вводять у товсту кишку за допомогою кухля Есмарха в рентгенкабінеті.

Якщо у хворого наявний стійкий закреп, йому за декілька днів до обстеження призначають проносне (екстракт крушини, ревінь, пур­ген). Допомагають також ранкова гімнастика, масаж живота. При­значати сольове проносне не рекомендується, оскільки воно сприяє газоутворенню.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 503 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)