АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підготовка пацієнта до цистоскопії. __________Асистування лікареві під час процедури

Прочитайте:
  1. IV. Працевлаштування, освіта і професійна підготовка інвалідів
  2. Водні процедури (обтирання, обливання, купання) мають гігієгічне та фізіологічне значення.
  3. Гідність пацієнта
  4. Засоби і методи обробк операційного поля. Підготовка рук до операції
  5. І САНІТАРНОГО ОБРОБЛЕННЯ ПАЦІЄНТА
  6. Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2005 - 2006
  7. М/с підходи до вирішення проблем пацієнта при інфаркті міокарда.
  8. Можливі проблеми пацієнта при гепатитах
  9. Можливі проблеми пацієнта при лептоспірозі
  10. Можливі проблеми пацієнта при СНІДі

Цистоскопія — це візуальний огляд оболонки сечового міхура за допомогою оптичного приладу — цистоскопа. Цей апарат має освітлювальну і оптичну системи, які дозволяють через прозору рідину, уведену в міхур, оглянути його порожнину і слизову оболон-

_______________ ЛАБОРАТОРНІ ТА ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ _______________ 267

ку. При проведенні цистоскопії немає необхідності в будь-якій спе­ціальній попередній підготовці хворих.

Показання: макрогематурія, підозра на сечокам'яну хворобу, пухлину сечового міхура та ін.

Пацієнта кладуть на урологічне крісло. Чоловікові головку ста­тевого члена обробляють стерильним ватним тампоном, змоченим розчином фурациліну 1:5000. Жінці здійснюють туалет зовнішніх статевих органів, зовнішній обвід сечівника обробляють розчином не подразнювального антисептика. Процедуру здійснюють в асеп­тичних умовах. Обкладають стерильною пелюшкою ділянку навколо сечівника і вводять цистоскоп, попередньо вимитий ізотонічним роз­чином натрію хлориду від антисептика, в якому знезаражувався, ви­сушений стерильною серветкою і змазаний стерильним гліцерином. Випускають залишки сечі через катетер, промивають сечовий міхур теплим розчином фурациліну 1:5000, потім наповнюють сечовий мі­хур таким самим розчином до виникнення позиву на сечовипускан­ня. Це дає можливість визначити об'єм сечового міхура. Звичайно цистоскопію виконують при введенні 200 мл рідини.

У разі потреби лікар за допомогою цистоскопа вводить сечовід­ний катетер і здійснює катетеризацію правого чи лівого сечовода для визначення його прохідності, для введення лікарської речовини без­посередньо у ниркову миску, для виконання ретроградної уретропіє-лографії, для відновлення відтоку сечі з ниркової миски.

Медична сестра асистує лікареві під час процедури і спостерігає за станом пацієнта. Дезінфікує використане оснащення.

1 Техніка виконання хромоцистоскопії

Пацієнтові в асептичних умовах лікар уводить цистоскоп. Медична сестра вводить внутрішньовенно 2—3 мл 0,4 % розчину ін­дигокарміну. При неможливості внутрішньовенного введення інди­гокармін вводять внутрішньом'язово.

За допомогою цистоскопа лікар спостерігає за інтенсивністю виділення із вічка сечовода сечі, забарвленої індигокарміном, і конт­ролює час її появи. У нормі індигокармін починає виділятись у сечо­вий міхур через 3—5 хв після внутрішньовенного введення і через 15 хв після внутрішньом'язового введення, забарвлюючи сечу в синій колір. Зниження інтенсивності забарвлення та запізнення виділення індигокарміну є ознаками можливого порушення функції нирок або динаміки звільнення верхніх сечових шляхів. Відсутність виділення індигокарміну протягом 10—15 хв після внутрішньовенного введен­ня може свідчити про значне зниження функції нирок або про повне порушення відтоку сечі з ниркової миски.


268 ________________________________*________________________________


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 925 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)