АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підготовка хворого до внутрішньовенної ___________холецистографії (холеграфії)

Прочитайте:
  1. B. У хворого прикрита перфоративна виразка.
  2. IV. Працевлаштування, освіта і професійна підготовка інвалідів
  3. V. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД ХВОРОГО
  4. А) приготування постелі хворого.
  5. Гігієна тіла та виділень хірургічного хворого.
  6. Дієтичне природне ентеральне харчування хірургічного хворого.
  7. Догляд за шкірою важкохворого
  8. Засоби і методи обробк операційного поля. Підготовка рук до операції
  9. Зміна натільної білизни у тяжкохворого.
  10. Значення догляду за хворими. Особиста гігієна хворого.

Якщо холецистографія із застосуванням таблетованих рентгеноконтрастних препаратів не дає результатів або є протипока­зання до їх застосування, використовують білігност „або бідіграфін, які вводять внутрішньовенно. При цьому контрасту ється не тільки1 жовчний міхур, а й жовчні шляхи.

Хворий протягом двох днів дотримується безшлакової дієти. Пе­ред обстеженням за 1-—2 дні виконують пробу на індивідуальну чут­ливість хворого до йодумісного препарату. З цією метою 1 мл вміс­ту тест-ампули розчиняють у 5—10 мл ізотонічного розчину натрію хлориду і вводять внутрішньовенно. Якщо після проби не спостеріга­ються ознаки йодизму (кашель, нежить, сльозоточивість, висипка, підвищення температури тіла), то можна не побоюватись реакції. Якщо з'явились ознаки негативного сприйняття препарату, негайно інформують лікаря.

Напередодні ввечері та вранці хворому здійснюють очищення кишок за допомогою очисних клізм до чистої води. Уранці очисну клізму роблять не пізніше ніж за 2 год до обстеження.

За відсутності алергії безпосередньо перед обстеженням уводять внутрішньовенно повільно 40 мл підігрітої на водяній бані контрастної речовини (50 % розчин білігносту або біліграфіну). Дані контрастні пре­парати потрібно вводити, упевнившись, що препарат надходить у вену. При попаданні препарату в прилеглі тканини може виникнути некроз абопарафлебіт. Через 10—15 хв після введення на рентгенограмі видно жовчні протоки, а через 40—45 хв заповнюється жовчний міхур.

Якщо в минулому в обстежуваного спостерігались алергійні ре­акції, то протягом кількох днів до пробного введення препарату за призначенням лікаря хворому призначають антигістамінні препара­ти (діазолін, супрастин та ін.).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 681 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)