АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спостереження і догляд за хворими __________з недостатністю кровообігу

Прочитайте:
  1. A) Нарушение конструктивной деятельности у больных с поражением лобных долей мозга
  2. A) продажа одной и той же продукции по разным ценам различным покупателям
  3. A. Висічення проривної виразки, пілоропластика, СПВ.
  4. A. Задній верхній зубчастий
  5. A. Клинически значимая протеинурия
  6. A. Кров не сумісна за групою
  7. A. Понятие коматозного состояния
  8. Anamnesis morbid (История заболевания).
  9. B тексте содержатся орфографические ошибки. Выпишите предложения с ошибками и исправьте их. Переведите текст на русский язык.
  10. b) и с) Происхождение эксогамии и ее отношение к тотемизму

Під недостатністю кровообігу розуміють нездатність серцево-судинної системи забезпечити органи і системи організму не­обхідною кількістю крові. Виділяють серцеву і судинну недостатність. Серцева недостатність розвивається в результаті різних уражень міо­карда (наприклад, міокардит, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, вади серця). Вона може бути гострою і хронічною.

У клінічній практиці часто зустрічається гостра лівошлункова недостатність, спричинена різким падінням скоротливої здатності міокарда лівого шлуночка, яка проявляється нападами серцевої ас­тми і набряку легень, а також кардіогенним шоком.

Напади серцевої астми виникають при значному застої крові в ма­лому колі кровообігу і характеризуються появою у хворого відчуття браку повітря (ядухи), супроводжується тяжкою задишкою у стані спокою (прискореним поверхневим диханням), ціанозом. Якщо хворому не надати своєчасно допомогу, напад серцевої астми може перерости в набряк легень, при якому на тлі різкого застою крові в легеневому колі кровообігу відбувається значне пропотівання рідкої частини крові в альвеоли. Це проявляється приєднанням дихання з клекотом, виділення великої кількості пінистого мокротиння. На­бряк легень за відсутності негайних заходів може закінчитись смер­тю хворого.

Догляд за такими хворими і перша допомога заключається в на­данні пацієнтові напівсидячого положення, застосуванні гарячих ножних ванн або накладанні джгутів на нижні кінцівки з метою депо­нування в них крові і зменшення її притоку до правих відділів серця, відсмоктування пінистого мокротиння із верхніх дихальних шляхів, інгаляції кисню, зволоженого 96 % етиловим спиртом. Збільшення

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ХВОРИМИ З ПОРУШЕННЯМИ ФУНКЦІЙ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ... 289

скоротливої здатності міокарда досягається за допомогою серцевих глікозидів (строфантин та ін.), а зменшення об'єму крові, що цир­кулює, — за допомогою сечогінних засобів (лазикс).

Хронічна серцева недостатність характеризується поступовим ослабленням скоротливої здатності міокарда і проявляється задиш­кою, що наростає (спочатку при фізичному навантаженні, а потім і в стані спокою), ціанозом, який виникає внаслідок порушення газооб­міну і виявляється в першу чергу у віддалених ділянках тіла (шкірні покриви пальців, мочки вух, губи, щоки), тахікардією, периферич­ними набряками, які утворюються перш за все за рахунок уповіль­нення кровотоку і підвищення гідростатичного тиску в капілярах, збільшенням печінки внаслідок венозного застою.

Хворі з хронічною серцевою недостатністю, крім регулярного вживання лікарських препаратів (серцеві глікозиди, сечогінні та ін.), потребують ретельного догляду. Хворі з хронічною серцевою недо­статністю, особливо в період наростання її проявів (декомпенсації) повинні дотримуватись ліжкового режиму, який сприяє зменшенню навантаження на уражений міокард і покращанню стану пацієнтів. Щоб зменшити застій у малому колі кровообігу, хворим потрібно надати в постелі положення з припіднятим узголів'ям. У випадку тяжкої задишки застосовують інгаляції кисневої суміші. Щоденно фіксують частоту пульсу і дихання, рівень артеріального тиску, ре­зультати яких записують у температурному листку.

Необхідно регулярно контролювати динаміку набряків. Щоден­но визначають співвідношення кількості випитої за добу рідини і виділеної сечі. Перевага кількості виділеної рідини над випитою (по­зитивний діурез) свідчить про ефективність лікування і сходження набряків. Навпаки, зменшення об'єму виділеної рідини порівняно з випитою свідчить про затримку рідини в організмі. Контроль дина­міки набряків можна проводить і за допомогою регулярного визна­чення маси тіла. З метою зменшення набряків зменшують вживання рідини (до 800 мл — 1 л в день), а також вживання кухонної солі (до 1—1,5 г в день) у тяжких випадках.

Хворим із хронічною серцевою недостатністю призначають дієту № 10. Ураховуючи, що такі пацієнти вживають серцеві глікозиди і сечогінні препарати, які сприяють виведенню калію із організму, у раціон харчування включають продукти, багаті на калій (картопля печена, капуста, курага, родзинки, банани).

Венозний застій у печінці вдається зменшити за допомогою п'явок (їх прикладають на ділянку правого підребер'я). При скуп­ченні великої кількості рідини у плевральній порожнині (гідрото­ракс) проводять плевральну пункцію з видаленням застійної рідини (транссудату). Необхідно ретельно доглядати за шкірними покрива-

10 8-215


хні

ми, своєчасно змінювати натільну і постільну білизну, обов'язково проводити профілактику пролежнів. Також потрібно стежити за ре­гулярним випорожненням кишок (при закрепі застосовують гіпер­тонічну або олійну клізми).

Перебування хворого в стані спокою не повинно бути тривалим. З перших днів хвороби часто змінюють положення пацієнта в ліж­ку (за відсутності протипоказань) з метою профілактики пролежнів, тромбозів та застійної пневмонії.

~ Особливості догляду за хворими на ревматизм

Ревматизм — це загальне інфекційно-алергійне захво­рювання, в основі якого лежить системне ураження сполучної тка­нини, головним чином серцево-судинної. Часто цей процес охоплює суглоби, серозні оболонки, внутрішні органи, центральну нервову систему. У розвитку хвороби велику роль відіграє стрептококова ін­фекція. Зазвичай захворювання розвивається через 1—2 тиж після перенесеної ангіни, фарингіту, скарлатини. Хворі скаржаться на біль у суглобах (вони припухають, червоніють, стають теплими на дотик), серцебиття і відчуття порушення ритму серця, біль у ділянці серця. Крім цього, хворого турбує підвищення температури тіла, за­гальна слабкість.

У гострий період хворому створюють суворий ліжковий режим, надають йому такого положення в ліжку, при якому значно зменшу­вався б біль у суглобах. У разі потреби кінцівки з ураженими сугло­бами кладуть на подушки. Якщо хворого турбує задишка, забезпечу­ють підвищене положення верхньої половини тулуба і трохи опуска­ють ножний кінець ліжка. Перевертають хворого в ліжку обережно, щоб не спричинити біль у суглобах.

Особливо ретельно стежать за станом шкіри хворих, оскільки у них спостерігається підвищене потовиділення, шкіра травмується і часто з'являються пролежні. Тому натільну і постільну білизну змі­нюють за потребою, двічі на день здійснюють часткове оброблення шкіри і часто обережно перевертають хворого, щоб не спричинити виникнення сильного болю. Категорично забороняється сушити бі­лизну на радіаторах центрального опалення і знову використовувати її. Для таких хворих має бути запас сухої чистої білизни.

У гарячковий період підвищується потовиділення, тому хворим дають багато питва (якщо відсутні набряки) — настій шипшини, соки, мінеральну воду. Годують хворих часто, невеликими порція­ми, їжа має бути багатою на вітаміни, особливо аскорбінову кислоту. Палати необхідно часто провітрювати, хворих укривають і стежать, щоб не було протягів.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 896 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)