АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні ознаки захворювань травного тракту

Прочитайте:
  1. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  2. V. Основні етапи заняття
  3. Б. Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей
  4. Будова і основні функції спинного мозку.
  5. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?
  6. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування.
  7. Відмінні ознаки квашіоркору і аліментарного маразму
  8. Вкажіть які основні види тканин не зустрічаються у людини.
  9. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.
  10. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу

Основними ознаками захворювань травного трак­ту є біль у животі, відрижка, печія, гикавка, блювання, гостра шлункова і кишкова кровотечі, метеоризм, закреп, пронос.

Правильний вибір тієї чи іншої тактики діагностики і лікування, перша допомога при багатьох невідкладних станах у гастроентерології значною мірою залежить від правильного оцінювання провідних симптомів захворю­вання органів травлення.

Біль у животі є найчастішою ознакою захворювань органів черевної порожнини. Причини і характер його можуть бути різними. Біль у животі спричинюють за­хворювання шлунка, дванадцятипалої кишки, печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, кишок, селезін­ки, захворювання та ушкодження очеревини, а також го­стра хірургічна патологія (гострий апендицит, кишкова непрохідність, перфорація виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої кишки, гострий холецистит тощо).

При появі болю в животі негайно викликають ліка­ря. До його приходу хворого вкладають у ліжко. Спос­терігають за його станом, положенням у ліжку. Ні в яко­му разі хворому не можна прикладати грілку при болю нез'ясованого походження, оскільки у пацієнтів із захво­рюваннями шлунка і кишок можливі різні ускладнення (кровотечі, перфорації або загострення запального проце­су в очеревині). Також не можна ставити клізми і давати ліки (навіть знеболювальні та послаблювальні).


294 _____________________________™_____________________________

Треба пам'ятати, що при гострих запальних процесах у черевній порожнині показане застосування холоду (міхур з льодом або грілка з холодною водою).

Відрижка — раптовий вихід повітря або шлункового вмісту зі стра­воходу або шлунка у ротову порожнину. Вона може бути наслідком аерофагії — ковтання надлишку повітря при швидкій їді, неврозах. Відрижка часто супроводжує запалення слизової оболонки шлунка (гастрит). Зловонний, гнилісний запах при відрижці (відрижка "тух­лим яйцем") спостерігається внаслідок затримки евакуації вмісту шлунка при порушенні прохідності воротаря або різкому опущенні шлунка, наявності ракової пухлини шлунка, яка розпадається.

Особливого догляду при відрижці хворий не потребує, йому ре­комендують пити розчини натрію гідрокарбонату, магнезії або міне­ральну воду типу боржомі.

Печія (згага) може відчуватись у ділянці стравоходу або надче­ревній ділянці, яка виникає внаслідок потрапляння кислого вмісту шлунка в стравохід. У деяких хворих печія виникає при вживанні цукру, меду, чорного хліба, жирної, солоної їжі. Для усунення печії рекомендують не вживати грубу, гарячу, дуже кислу, солону, солод­ку, жирну їжу. їсти треба малими порціями. Нейтралізують хлорид-ну кислоту молоко, вершки, свіжий кефір, ряжанка. Рекомендують вживати лужну мінеральну воду, рослинну олію (по 1—2 столових ложки маслинової або кукурудзяної олії за 1—1,5 год до їди), які знижують кислотоутворення та сприятливо діють на слизову оболон­ку стравоходу.

Треба пам'ятати, що призначати при печії натрію гідрокарбонат, хоч він і швидко зменшує її, недоцільно, оскільки сприяє утворенню вуглекислоти, яка стимулює секрецію шлунка.

Гикавка — це судомне скорочення діафрагми, яке супрово­джується раптовим сильним вдихом і характерним звуком. Гикавка є рефлекторним актом. Вона, як правило, залежить від проведення ритмічних імпульсів у рухових волокнах діафрагмального нерва. Спостерігається при захворюваннях печінки, шлунка, кишок, ста­тевих органів та нервової системи. Тривалість нападу гикавки коли­вається від декількох хвилин до декількох тижнів.

Тривала гикавка може бути провісником тяжкого ускладнення — прориву виразки шлунка або червоподібного відростка при його за­паленні. Вона вимагає індивідуальних ефективних заходів. Серед них — подразнення деяких рефлексогенних зон (надавлювання на очні яблука, а також між ніжками груднинно-ключично-соскопо-дібного м'яза; прийом Вальсальві — сильне натужування на висоті максимального вдиху із затиснутим носом і закритим ротом; вико­ристання тієї чи іншої пози).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 993 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)