АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості догляду за хворими .__________з захворюваннями шлунка

Прочитайте:
  1. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  2. E. - Широку зв’язку матки.
  3. II. Взятие мазка из носа
  4. IV. Система изложения
  5. IV.Анамнез жизни.
  6. V. ТРАНКВИЛИЗАТОРЫ НЕБЕНЗАДИАЗЕПИНОВОЙ СТРУКТУРЫ.
  7. XX. Кладбище замка Иф
  8. А.3.3.4. Призначення статинів
  9. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  10. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу

Найчастіше пацієнтами гастроентерологічного відділен­ня є хворі з гастритами і виразковою хворобою шлунка та дванадця­типалої кишки.

Гострий гастрит — це захворювання, яке характеризується за­паленням слизової оболонки шлунка. Причинами його можуть бути недоброякісна їжа, різні отруйні речовини, алкоголь та ін.

Основною ознакою захворювання є біль у надчеревній ділянці, який може супроводжуватись блюванням.

Хворому перш за все промивають шлунок, призначають постіль­ний режим протягом доби, обмежують споживання їжі протягом 1—2 днів з наступним переходом на слизисту дієту (дієта № 1а) з по­дальшим розширенням (дієта № 16, № 1). Забороняється груба, жир­на їжа, гострі приправи. Хворому дають багато питва. За наявності болю у надчеревній ділянці можна покласти на живіт грілку.

Хронічний гастрит — це хронічне запалення слизової оболонки шлунка. Може бути з підвищеною та пониженою кислотністю.

Гастрит з пониженою кислотністю. Основними ознаками гас­триту з пониженою кислотністю є нудота вранці, поганий апетит, схильність до проносу, неприємні відчуття в епігастральній ділянці.

Таким хворим призначають під час їди вживати хлоридну кисло­ту з пепсином або шлунковий сік. їм дають бульйони, компоти. Го­дують таких хворих часто, але невеликими порціями, рекомендують добре пережовувати їжу. Хворим протипоказана жирна, солона, сма­жена, з додаванням прянощів їжа, молоко (дієта № 2). Забороняють вживати алкоголь. Харчові продукти мають бути рубленими або про­тертими.

Хворим призначають мінеральні води (єсентуки № 17 або № 4, мир­городську) по півсклянки за півгодини до їди; пити треба повільно.

Гастрит з підвищеною кислотністю. Хворі скаржаться на біль У надчеревній ділянці, відрижку кислим, печію, закреп. Під час за­гострення гастриту хворі повинні дотримуватись дієти № 1. їжа має бути подрібненою, помірно теплою, виключають кислу, солону їжу, прянощі, смажені та жирні продукти. Для зниження кислотності призначають тепле молоко, мінеральні води (боржомі, луганську).


298 _______________________________ _______________________________

Виразкова хвороба шл нка та дванадцятипалої кишки. Ос­новною ознакою цієї хвор би є біль у надчеревній ділянці, який пов'язаний із споживанням їжі. Він виникає через ЗО—60 хв—2 год після їди, а біль у дванадцятипалій кишці буває натще і вночі. На; висоті болю може настати лювання, яке полегшує стан хворого, і

Необхідно стежити за арактером блювотних мас. Якщо вони; набувають вигляду кавової гущі, це вказує на шлункову кровотечу. | Треба негайно сповістити про це лікаря, а хворому створити макси­мальний спокій.

Головним методом ліку ання хворих на виразкову хворобу є до-| тримання дієти під час захворювання (дієта № 1). Якщо у хворого] виникає біль уночі, треба заздалегідь приготувати і поставити солод-j кий, але не міцний чай, сухарі, споживання яких полегшує біль. |

їжа має бути подрібнен ю, помірно теплою, багатою на вітаміни,! особливо аскорбінову кисл ту. Виключають смажені продукти. За-1 бороняють вживати алкого ь. Харчовий раціон має складатися з до-і статньої кількості повноцінних білків, жирів, вуглеводів, мінераль-j них солей. Проміжки між споживанням їжі не повинні перевищува­ти більше 4 год. За 1 год д сну хворим дозволяють легку вечерю. 1


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 480 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)