АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спостереження за хворими з болем __________у ділянці серця і догляд за ними

Прочитайте:
  1. A Совершенных конкурентов.
  2. A) Нарушение конструктивной деятельности у больных с поражением лобных долей мозга
  3. A) продажа одной и той же продукции по разным ценам различным покупателям
  4. A. Задній верхній зубчастий
  5. A. Затримка додаткової дольки у порожнині матки
  6. A. Клинически значимая протеинурия
  7. A. Кров не сумісна за групою
  8. A. Малий грудний
  9. A. Негайно викликати лікарську акушерську бригаду
  10. A. Перекрити систему, покликати лікаря

При оцінці скарг хворого на біль в лівій половині грудної клітки необхідно мати на увазі, що далеко не завжди вони зв'язані із захворюванням серцево-судинної системи. Больові відчуття в цій ділянці можуть спостерігатись, наприклад, при враженнях плеври, при міжребровій невралгії, міозитах, остеохондрозі хребта, деяких захворюваннях стравоходу і шлунка.

Біль у лівій половині грудної клітки, пов'язаний із захворюван­нями серця, також може мати різне походження і обумовлюватися ушкодженням перикарда, аорти, невротичними станами.

Велике діагностичне і прогностичне значення має встановлення у хворого нападів стенокардії (грудної жаби), які виникають внаслі­док ішемії міокарда на тлі спазму або атеросклерозу вінцевих ар-

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ХВОРИМИ З ПОРУШЕННЯМИ ФУНКЦІЙ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ... 287

терій, яке супроводжується подразненням нервових рецепторів про­дуктами порушеного обміну речовин у міокарді.

У типових випадках напади стенокардії характеризуються по­явою загруднинного болю стисного характеру. Біль віддає в ліве плече, лопатку, ліву половину шиї; супроводжується пітливістю і відчуттям страху, триває декілька хвилин і швидко проходить після вживання нітрогліцерину. Залежно від того, в яких умовах виника­ють напади стенокардії (при фізичному навантаженні, вночі під час сну), прийнято виділяти стенокардію напруження і стенокардію спо­кою. Важливо, що іноді еквівалентом стенокардії можуть бути напа­ди ядухи або перебої у роботі серця.

Напад стенокардії потребує невідкладної терапії, оскільки при тривалому його перебігу можливий перехід в інфаркт міокарда. При нападі стенокардії хворому необхідно забезпечити повний спокій, дати нітрогліцерин (таблетку або 1—3 краплі спиртового розчину на шматочку цукру під язик), який швидко усуває спазм вінцевих су­дин. Хороший ефект може дати накладання гірчичників на ліву по­ловину грудної клітки.

Надзвичайно серйозним захворюванням, яке нерідко є загрозли­вим для життя хворого, є інфаркт міокарда, при якому в серцевому м'язі відбувається вогнище ішемічного некрозу. Типовий больовий варіант інфаркту міокарда характеризується тим, що наступні на­пади стенокардії виявляються значно більш інтенсивніше, а голо­вне — більш триваліше, які зазвичай затягуються на кілька годин. Біль супроводжується різкою слабкістю, страхом смерті. Можуть зустрічатись також варіанти інфаркту міокарда, які проявляються ядухою, сильним болем у надчеревній ділянці, розладами серцевого ритму, порушенням мозкового кровообігу.

Хворим з інфарктом міокарда потрібна термінова госпіталізація. Транспортування пацієнта бажано здійснювати спеціалізованими бригадами станції швидкої допомоги, які мають необхідну апаратуру для боротьби з ускладненнями інфаркту міокарда. При доправленні в стаціонар хворого зразу госпіталізують у блок інтенсивної терапії кардіологічного відділення без попереднього проходження санітар­ного оброблення в приймальному відділенні і переодягання. Такі блоки (палати) облаштовані необхідною апаратурою для постійного моніторного спостереження за функціями серцево-судинної і дихаль­ної систем — частотою дихання і пульсу, ритмом серцевих скоро­чень, рівнем артеріального тиску; дефібриляторами, які дозволяють ліквідувати тяжкі порушення ритму; кардіостимуляторами для ре­анімаційних заходів при зупинці серця; апаратами для штучної вен­тиляції легень. Ці відділення в будь-який час доби обслуговуються експрес-лабораторіями, що дає можливість цілодобово проводити не-


обхідні дослідження. Вони забезпечені необхідними медикаментами і трансфузійними рідинами.

Після стабілізації перебігу гострого інфаркту міокарда (через 5— 7 днів) хворих переводять у загальнотерапевтичне чи кардіологічне відділення. Протягом перших двох тижнів хворі з інфарктом міокар­да знаходяться на суворому ліжковому режимі.

У перші дні їм навіть не дозволяють повертатися в постелі. У цей період великого значення набуває проведення всіх необхідних заходів щодо догляду: контроль за станом постелі, своєчасна зміна постільної і натільної білизни, догляд за шкірними покривами, году­вання хворих, подача судна і сечоприймача, ретельне спостереження за функціями системи дихання і кровообігу.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 629 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)