АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інтраназальне (аспіраційне) зараження

Прочитайте:
  1. Для медичних працівників по профілактиці професійного зараження гострими вірусними гепатитами В, С, та СНІДом
  2. Зараження лабораторних тварин. Методи.
  3. Заходи безпеки медичних працівників щодо зараження
  4. Інтравенозне (внутрішньовенне) та інтракардіальне (внутрішньосерцеве) зараження
  5. Інтраперітонеальне (внутрішньочеревинне) зараження
  6. Інтрацеребральне (внутрішньомозкове) зараження
  7. Методи зараження через травний тракт
  8. Субокципітальне (каркове) зараження

Цей метод зараження в ніс здійснюється різними шляхами. Найчастіше використовують методику закапування інфекційного матеріалу шприцом чи піпеткою Пастера в кожну ніздрю сонній тварині, яка знаходиться під наркозом (рис.2.7). При правильно розрахованій дозі наркотичної речовини тварина глибоко втягує (аспірує) матеріал, який попадає в легені. При слабкому наркозі у тварини виникає чхальний рефлекс, тварина поштовхами намагається вивести матеріал з дихальних шляхів, він розбризкується і може інфікувати експериментатора та зовнішнє середовище. При надто глибокому наркозі дихання тварини стає поверхневим, і матеріал погано втягується в ніздрі. У таких тварин може швидко розвинутись набряк легенів, що призведе до їхньої загибелі в першу добу після зараження. Матеріал слід використовувати в малих концентраціях для запобігання виникнення токсичних явищ у тварин.

Друга методика здійснення інтраназального зараження – це введення спеціального зонду з вірусовмісним матеріалом в дихальні шляхи, трахею, бронхи.

Інша різновидність методу зараження в ніс – це інгаляція матеріалу. Дрібних тварин інфікують в спеціальних герметичних камерах, де створюють в повітрі певну концентрацію вірусу. Великих тварин заражають інгаляційно, використовуючи спеціальні герметичні маски. Розмір часток інфекційного матеріалу не перевищує 2 мкм, через це вони проникають в нижні дихальні шляхи, аж до самих альвеол. Остання методика не дуже зручна внаслідок того, що потрібно багато вірусовмісного матеріалу.

 

Рис.2.7. Інтраназальне зараження мишей та пацюків.

Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 547 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)