АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інтравенозне (внутрішньовенне) та інтракардіальне (внутрішньосерцеве) зараження

Прочитайте:
  1. Для медичних працівників по профілактиці професійного зараження гострими вірусними гепатитами В, С, та СНІДом
  2. Зараження лабораторних тварин. Методи.
  3. Заходи безпеки медичних працівників щодо зараження
  4. Інтраназальне (аспіраційне) зараження
  5. Інтраперітонеальне (внутрішньочеревинне) зараження
  6. Інтрацеребральне (внутрішньомозкове) зараження
  7. Методи зараження через травний тракт
  8. Субокципітальне (каркове) зараження

В залежності від виду та розміру тварини існують різні способи інтравенозного інфікування. Матеріал вводять у хвостову бічну (миші, пацюки), гомілкову внутрішню (мурчаки), вушну крайову (кролики, мурчаки), стегнову, ліктьову, яремну (собаки, поросята, вівці, телята, лошаки), підкрильцеву (птахи) вени. Остання знаходиться на внутрішній поверхні крила птахів, і вона рел’єфно виступає при вискубуванні пір’я. Наповнення кров’ю цих судин здійснюється затисненням їх рукою, джгутом або затискачем.

Мишам і пацюкам матеріал найчастіше вводять у бічні вени хвоста, розташовані по обидві сторони хвоста, використовуючи для цього голки з гострим кінцем. Для розширення вен хвіст занурюють на декілька хвилин у гарячу воду (+50-55°С) або протирають ксилолом чи бензолом. Голку шприца скосом назовні вводять під гострим кутом у вену нижньої третини хвоста, де шкіра тонша, у напрямку кореня хвоста (рис.2.9). При попаданні голки у вену матеріал легко, без опору виходить із шприца, в місці знаходження кінчика голки під шкірою не з’являється здуття, і вена біліє.

 

Рис.2.9. Інтравенозне зараження миші в хвостову вену.

Для проведення інтравенозного зараження мурчаків в гомілкову внутрішню вену тварину фіксують спиною догори, ножицями зрізають шкіру за ходом вени вище суглоба і відпрепаровують її від оточуючої тканини. Вище відпрепарованої ділянки вену здавлюють джгутом, вона стає чітко помітною. У білих мурчаків вена добре видима і без зрізання шкіри.

Кроликів заражають інтравенозно в крайову вушну вену, яка проходить по тонкому краю вуха на зовнішній поверхні (рис.2.10). Шерсть вздовж краю вуха за ходом вени вищипують, шкіру дезінфікують. Для набухання вени вухо масажують чи натирають ксилолом і передавлюють у основи. Голку шприца вводять у вену майже паралельно поверхні вуха. Після закінчення ін’єкції вену придавлюють нижче місця уколу і витягують з неї голку. Місце уколу притискують сухою ватою. Зараження проводиться якнайдалі від кореня вуха, тому що при повторних введеннях можлива облітерація судини в місці уколу.

У хом’яка, мурчака та тхора яремні вени майже недоступні для уколів, і необхідне їх хірургічне оголення. Це – складний процес, і тому для таких тварин найчастіше застосовують інтракардіальне зараження – введення матеріалу в серце. Для цього тварину фіксують під наркозом на спині, курей – на боці, намацують серцевий поштовх та визначають місце ін’єкції, яке у різних тварин різне: у миші – 0,5 см над верхівковим поштовхом серця, безпосередньо поблизу краю грудної кістки; у пацюка – 1 см над верхівковим поштовхом серця, в 1-2 мм від краю грудної кістки; у хом’яка – 4-5-й міжреберний простір, в 2-3 мм від краю грудної кістки; у мурчака – 2-й міжреберний простір, в 2 мм від краю грудної кістки; у тхора – межа 3/4 верхньої та 1/4 нижньої частин довжини грудної кістки, в 3 мм від краю грудної кістки; у кроликів – 3-й міжреберний простір, в 3 мм від краю грудної кістки; у курки – 3-4 міжреберний простір на лінії плечелопаткового суглобу та каудального кінця грудної кістки.

 

Рис.2.10. Інтравенозне зараження кроля у вушну крайову вену.

Голку вводять перпендикулярно поверхні тіла крізь шкіру, проколюючи грудну стінку та серцевий м’яз. На цьому етапі повинна відчуватися пульсація серця, а в голці з’явитися кров. Матеріал повільно вводять голкою безпосередньо в серце. Показником проколу серцевого м’язу є поява крові в шприці при легкому відтягуванні поршня.

Матеріал для інтравенозного та інтракардіального заражень не повинен містити значних за розміром часток та пухирчиків повітря, які можуть викликати емболію судин та раптову загибель тварини.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 591 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)