АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інтрацеребральне (внутрішньомозкове) зараження

Прочитайте:
  1. Для медичних працівників по профілактиці професійного зараження гострими вірусними гепатитами В, С, та СНІДом
  2. Зараження лабораторних тварин. Методи.
  3. Заходи безпеки медичних працівників щодо зараження
  4. Інтравенозне (внутрішньовенне) та інтракардіальне (внутрішньосерцеве) зараження
  5. Інтраназальне (аспіраційне) зараження
  6. Інтраперітонеальне (внутрішньочеревинне) зараження
  7. Методи зараження через травний тракт
  8. Субокципітальне (каркове) зараження

При цьому методі зараження тварин матеріал вводять або під тверду мозкову оболонку, або безпосередньо в головний мозок, найчастіше в тім’яну область, яка відрізняється тонким кістковим покривом, невеликою кількістю м’язів та відсутністю значних судин.

Великим тваринам (мавпам, собакам, вівцям, свиням, лошакам, тощо) зараження у мозок роблять під наркозом через трепанаційний отвір або проколом кістки черепа, фіксуючи тварину спиною догори. Трепанацію черепа роблять бормашиною, буравчиком, трепаном або свердлом. Шкіру натягають і розрізають скальпелем на 1-2 см паралельно поздовжній осі черепа. Розріз повинен проходити трохи вище лінії, яка з’єднує задні кути очей і на 1-2 мм вбік від середньої лінії черепа, щоб не ушкодити поздовжній венозний синус. Потім розсікають надкісницю і трепанують кістку.

Через утворений отвір (у мурчаків та кроликів близько 2 мм, а у великих тварин трохи більший) під тверду мозкову оболонку вводять голку на глибину від 2 мм (мишам) до 10 мм (мавпам) і, злегка натискуючи на поршень, вприскують матеріал малими порціями, щоб запобігти підвищенню мозкового тиску. Отвір в кістці після ін’єкції закривається зсунутою на місце шкірою, а на розрізи надкісниці та шкіри над трепанаційним отвором накладають шви, стягуючи декількома стібками шовкових ниток.

Кроликам, мурчакам та великим пацюкам при інтрацеребральному зараженні трепанацію черепа можна не робити. Після розсікання шкіри та надкісниці їх відсувають в обидві сторони і стерильною канцелярською кнопкою проколюють черепну стінку. В утворений отвір голкою з шприца вводять матеріал безпосередньо в мозок або під тверду мозкову оболонку (рис.2.13).

 

Рис.2.13. Інтрацеребральне зараження кролика.

Мишам та невеликим пацюкам черепну коробку проколюють голкою шприца. У більшості тварин ін’єкцію роблять збоку від середньої лінії на половині між верхнім краєм западини ока та зовнішнім слуховим проходом, щоб не пошкодити поздовжній венозний синус. У курей прокол роблять на лінії, яка з’єднує передні краї вушних отворів, в 1-2 мм збоку від середньої лінії.

Зразу ж після ін’єкції у тварин можуть з’явитися шокові явища, які через деякий час зникають.

Кроликів можна заражати без трепанації черепа через орбіту ока, де тонка кістка. Голка повинна бути тонкою, завдовжки 4-5 см із заточеним гострим кінцем. При цьому способі зараження потрібно зафіксувати тулуб кролика і притискувати голову тварини до столу. При проколі шкіру біля місця ін’єкції зсувають, щоб після неї отвір в черепі закрився шкірою, яка повертається на місце. Голку тримають косо по відношенню до середньої лінії, щоб не попасти в орбіту. Такий спосіб менше травмує тварину, і вона переносить цю операцію без наркозу.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 496 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)