АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методи зараження через травний тракт

Прочитайте:
  1. E. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  2. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  3. III. СХЕМЫ БАЗИСНОГО УХОДА ПРИ ЗАБОЛЕВАНИЯХ ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНОГО ТРАКТА
  4. IV. Заболевания пищеварительного тракта.
  5. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  6. J. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  7. O. Через білу речовину коліна внутрішньої капсули
  8. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  9. V. Методичне забезпечення
  10. V. Трактир «Гарский мост»

Зараження лабораторних тварин через травний тракт здійснюється трьома шляхами:

1) Оральний спосіб. Досліджуваний матеріал додають до сухого корму чи розчиняють у питній воді, або дають тварині у вигляді пігулок чи желатинових капсул, до складу яких вводять вірусовмісний матеріал і харчові продукти. При цьому методі тварин утримують в окремих клітках чи банках і за добу до введення не дають їжі (рис.2.8).

2) Матеріал у вигляді водних сумішей можна вводити безпосередньо в шлунок з допомогою різних засобів. Це може бути канюля – скляна трубка з відтягнутим кінцем або шприц з голкою, на якій напаяна на кінці голівка з олова, т.зв. “олива”. Так інфікують, в основному, мишей та пацюків. Для зараження мурчаків та кроликів використовують катетери, а для інфікування мишей, хом’яків, тхорів, пацюків, курей – тонкі гумові або металеві зонди діаметром 2-3 мм. Перед введенням гумовий зонд змочують гліцерином або рідким вазеліном. Металевий зонд виготовляють з трохи зігнутої голки для шприца з оливою на кінці. Зонд повинен проходити над язиком ближче до щік по задній стінці глотки по ходу стравоходу.

3) Ректальне зараження лабораторних тварин вірусовмісним матеріалом здійснюють через пряму кишку шляхом введення клізми, яка повинна мати температуру тіла тварини. Анальний отвір заклеюють лейкопластиром, завдяки чому прискорюється проникнення матеріалу в організм.

Рис.2.8. Оральний спосіб зараження лабораторних тварин через травний тракт.

Крім цих методів інфікування лабораторних тварин вірусовмісним матеріалом існує значна група методів експериментального зараження, коли введення матеріалу в організм здійснюють, обминаючи шлунково-кишковий тракт.

У вірусологічній практиці існує декілька методів зараження лабораторних тварин, при здійсненні яких об’єктом інфікування є шкіра тварин.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 468 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)